Σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας πραγματοποιήθηκε πρόσφατα ένα εξειδικευμένο διήμερο συνέδριο αφιερωμένο στην προβολή των ερευνητικών αποτελεσμάτων με στόχο μία ευρωπαϊκής εμβέλειας χαρτογράφηση και εξάλειψης της εμφάνισης μικροβιολογικού κινδύνου σε τρόφιμα.

Πιο συγκεκριμένα, η θεματική του συνεδρίου εστίαζε στην αξιολόγηση του κινδύνου από την παρουσία της Listeria monocytogenes σε έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα κρέατος. Στις εργασίες του συνεδρίου παρουσιάστηκαν σημαντικά στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), από αντίστοιχες με τον Ε.Φ.Ε.Τ. ευρωπαϊκές αρχές ελέγχου τροφίμων, από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ και πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς και από μεγάλες εταιρείες παραγωγής και λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Στη συγκεκριμένη έρευνα ήταν εμφανές ότι ο ενημερωμένος καταναλωτής, ακολουθώντας μερικές απλές αρχές στην καταναλωτική συμπεριφορά του, μπορεί αποδεδειγμένα να παίξει σημαντικό ρόλο στη μη εμφάνιση του μελετώμενου παθογόνου στο τελικό τρόφιμο. Ένα παράδειγμα αυτής της συμβολής του καταναλωτή είναι η μέριμνά του να αγοράζει τελευταία τα υπό ψύξη προϊόντα στο σούπερ μάρκετ και να τα τοποθετεί το συντομότερο δυνατό σε ένα σωστά ρυθμισμένο οικιακό ψυγείο, το οποίο τηρεί αξιόπιστα την αναγραφόμενη θερμοκρασία συντήρησης. Επίσης, αποδείχθηκε πόσο σημαντική είναι η πιστή τήρηση των αναγραφόμενων στην επισήμανση ημερομηνιών κατανάλωσης των προσυσκευασμένων τροφίμων, ώστε να μην ξεχνιέται ένα τρόφιμο στο ψυγείο μετά την παρέλευση αυτών των ημερομηνιών.

Συνδιοργανωτές του συνεδρίου ήταν ο Ε.Φ.Ε.Τ., το Εργαστήριο Υγιεινής & Μικροβιολογίας Τροφίμων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr