Σύμφωνα με τον Δείκτη Διατροφικής Βιωσιμότητας (Food Sustainability Index), μια λίστα που δημιουργήθηκε από την Economist Intelligence Unit και το Κέντρο της Barilla για το φαγητό και τη διατροφή, στη μάχη ενάντια στη μάστιγα της σπατάλης της τροφής η Γαλλία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για τις ανάγκες της μελέτης οι ερευνητές αξιολόγησαν 34 χώρες σύμφωνα με τρεις βασικές σταθερές: απώλεια και σπατάλη φαγητού, βιώσιμη γεωργία και διατροφικές προκλήσεις. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα επιτεύγματα της Γαλλίας οφείλονται στην «δράση ενάντια στη σπατάλη σε τομείς κυβερνητικούς και σχετικούς με τη λήψη αποφάσεων». Σημειώνουμε ότι μόλις πέρυσι ψηφίστηκε ένας νέος νόμος που απαγόρευε στα σούπερ μάρκετ να πετούν τρόφιμα λίγο πριν την ημερομηνία λήξης τους υποχρεώνοντας ουσιαστικά τους αρμόδιους να τα προσφέρουν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και κοινωνικούς φορείς. Στο ίδιο μοτίβο, η Γαλλία έτρεξε επίσης μια καμπάνια που αποσκοπούσε στην υπενθύμιση του ότι ακόμα και τα «άσχημα» φρούτα και λαχανικά είναι βρώσιμα. Δεδομένου ότι στη Γαλλία- παρ’ όλο που καταστρέφεται λιγότερο από το 2% της ετήσιας παραγωγής τροφίμων της- η σπατάλη τροφής ανέρχεται στα 106 κιλά ανά άτομο, τα προαναφερόμενα είναι μόνο ένα κομμάτι των πρωτοβουλιών που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Μετά τη Γαλλία ακολουθούν χώρες όπως η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Σουηδία ενώ στη χαμηλότερη θέση της λίστας βρίσκονται τα Αραβικά Εμιράτα όπου τα επίπεδα σπατάλης φαγητού και παχυσαρκίας συνεχώς αυξάνονται. Τέλος, η Ιταλία είναι η ηγέτιδα στον τομέα της βιώσιμης γεωργίας ενώ η Ιαπωνία πρώτη στο πεδίο της υποδειγματικής διατροφής.