Παρά την άσχημη κατάσταση στην εστίαση στην Καλιφόρνια -όπως και παγκοσμίως λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού- ο φετινός γαστρονομικός οδηγός του Michelin για την Καλιφόρνια θα εκδοθεί κανονικά δεδομένου ότι οι αξιολογήσεις έγιναν πριν την έξαρση του κορωνοϊού.

Στην περσινή έκδοση της πολιτείας της Καλιφόρνια, ο διάσημος κόκκινος οδηγός συμπεριέλαβε μια ευρεία γκάμα εξαιρετικών εστιατορίων. Παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς σεφ υψηλού προφίλ παραδίδουν τα αστέρια τους ζητώντας να μην συμπεριληφθούν σε επόμενες εκδόσεις, ο οδηγός παραμένει η κορυφαία αναγνώριση για τους σοβαρούς επαγγελματίες. Τα δεδομένα λόγω κορωνοϊού και στην εστίαση έχουν αλλάξει με τις επιχειρήσεις να πασχίζουν να παραμείνουν σε λειτουργία οπότε η ανακοίνωση από τον Michelin ότι θα εκδοθεί κανονικά ο γαστρονομικός οδηγός για την Καλιφόρνια προκάλεσε εύλογα σειρά από ερωτήματα. Σχετικές ανακοινώσεις αναφέρουν και έκδοση του φετινού Οδηγού για τη Νέα Υόρκη-όπου τα 2/3 των εστιατορίων κινδυνεύουν να βάλουν οριστικό λουκέτο- με τους επιθεωρητές ήδη να παρατηρούν σιωπηλά τη δύσκολη αυτή μάχη σεφ και επιχειρηματιών. Κατά πόσο λοιπόν εν καιρώ πανδημίας ένας γαστρονομικός οδηγός είναι χρήσιμος σε οποιονδήποτε είτε πρόκειται για επαγγελματίες μάγειρες είτε για μια απλή έξοδο για φαγητό, που υπό τις παρούσες τις συνθήκες, έχει περιοριστεί σημαντικά; Κανείς βέβαια δεν αμφισβητεί το κύρος των αστεριών Michelin ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν αναδιαμορφώσει το μοντέλο λειτουργίας τους από την τελευταία φορά που τους επισκέφτηκαν οι επιθεωρητές, οπότε, έχει ληφθεί άραγε και αυτό υπόψη;

«Τα εστιατόρια σε κάθε κατηγορία του Οδηγού Michelin Καλιφόρνια 2020, συμπεριλαμβανομένων και των The Plate, Bib Gourmand και όσων βραβεύονται με αστέρια, αξιολογήθηκαν πριν την έναρξη της πανδημίας», ανέφερε εκπρόσωπος του Οδηγού μιλώντας για την φετινή έκδοση του γαστρονομικού οδηγού για την Καλιφόρνια..

Το κατακλεισμικό σοκ στην βιομηχανία της εστίασης έχει επηρεάσει σημαντικά την οικονομία γιατί προφανώς αποτελεί σημαντικό κομμάτι της: Κάθε εστιατόριο αποτελεί κομμάτι αλυσίδας που προσφέρει θέσεις εργασίας που περιλαμβάνουν όχι μόνο το προσωπικό της σάλας και της κουζίνας αλλά και μια σειρά παραγωγών, οινοποιών, επιχειρήσεων που αναλαμβάνουν το πλύσιμο των τραπεζομάντηλων κ.λπ.

Απαντώντας λοιπόν στο ερώτημα για τους λόγους που εν καιρώ πανδημίας εκδίδονται γαστρονομικοί οδηγοί, πρέπει να θυμόμαστε ότι και ο οδηγός Michelin είναι μία ακόμα επιχείρηση που εξαρτάται από τη συγκεκριμένη βιομηχανία για την επιβίωσή του. Όπως λοιπόν τα εστιατόρια προσπαθούν να επιβιώσουν με κάθε τρόπο, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τους επιθεωρητές που εξαρτώνται από αυτά για να βγάλουν τα προς το ζην.

Δείτε επίσης

Michelin: Σεφ – επαναστάτες που επέστρεψαν τ’ αστέρια τους

Οι «προάγγελοι» του Οδηγού Michelin

Κορωνοϊός: Μήνυμα από τον Διευθυντή διεθνών εκδόσεων των Οδηγών Michelin