Τον τίτλο της γαστρονομικής περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019, κατέχει και επίσημα πλέον η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μετά και την απονομή που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

Η εξαιρετική αυτή διάκριση, έρχεται ως επιστέγασμα των προσπαθειών της Περιφέρειας σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, για την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου στην κορυφή της Ευρώπης.

child-and-food-on-the-beach

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος τίτλος θα συνοδεύει τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου για τρία ολόκληρα χρόνια, με τη γαστρονομία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, προσελκύοντας και γαστρονομικό τουρισμό, μέσα από σειρά δράσεων που έχουν κατατεθεί στο Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού (IGCAT). Συγκεκριμένα, πρόκειται για δράσεις που θα κινητοποιήσουν ολόκληρη την τοπική κοινωνία, καλύπτοντας μεγάλο εύρος τομέων που βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τη διατροφή και τη γαστρονομία, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο πρωτογενής τομέας.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος παρέλαβε τη διάκριση από την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Silvia Draghi, δήλωσε μεταξύ άλλων: “Οι νησιώτες είναι σήμερα ιδιαιτέρως υπερήφανοι. Αποτελεί εξαιρετική τιμή για μας το γεγονός ότι η Περιφέρειά μας, η μοναδική περιφέρεια της Ευρώπης όπου κάθε ένα από τα 52 νησιά της, έχει την δική του, ξεχωριστή, μοναδική πολιτιστική και γαστρονομική ταυτότητα, είναι εκείνη που φέρνει τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης, στη χώρα που γέννησε τον όρο γαστρονομία”.

sibiu_anoigma

Την τελετή απονομής τίμησαν με την παρουσία τους η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Περιφερειών από την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Δανία, την Ολλανδία, τη Ρουμανία, τη Λετονία και την Ιρλανδία, στις οποίες έχει επίσης απονεμηθεί ο τίτλος της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης».