Οι Ιταλοί παίρνουν πολύ σοβαρά το θέμα μακαρονάδα και δεν δέχονται καμία παραποίηση στις κλασικές συνταγές τους. Ποιος ξεχνάει άλλωστε τη γαλλο-ιταλική “σύγκρουση” που είχε ξεσπάσει πριν λίγο καιρό με αφορμή μια καρμπονάρα; Αυτή τη φορά στο στόχαστρο των Ιταλών βρίσκονται οι New York Times και αφορμή μια μπολονέζ.

i-suntagi-twn-NYT
Η περίφημη λευκή μπολονέζ των NYT που “άναψε φωτιές”

Συγκεκριμένα, οι Ιταλοί επικρίνουν την εφημερίδα γιατί τόλμησε να δημοσιεύσει μια διαφορετική εκδοχή της μπολονέζ ή αλλιώς μια “λευκή μπολονέζ”, που αντί για ντομάτα έχει κρέμα γάλακτος. Όπως καταλαβαίνετε, η πατρίδα της διάσημης αυτής μακαρονάδας δεν θα μπορούσε να αφήσει αυτή την “προσβολή” να περάσει έτσι απλά.

Τα σχόλια στη δημοσίευση -καυστικά στην πλειονότητά τους- έδιναν κι έπαιρναν, με τους περισσότερους να τονίζουν ότι εφόσον δεν έχει ντομάτα δεν είναι μπολονέζ, ενώ κάποιοι έσπευσαν να επισημάνουν και την ατυχή επιλογή ζυμαρικού, μιας και στους New York Times η συνταγή περιέχει rigatoni, ενώ η αυθεντική μακαρονάδα γίνεται με ταλιατέλες. Μεταξύ αυτών που έσπευσαν να σχολιάσουν αρνητικά τη συνταγή και ο Ιταλός σεφ Bruno Barbieri, που μέσω του ιταλικού Huffington Post τόνισε τις βασικές αρχές της γνήσιας συνταγής.

SPAGHETTI-BOLOGNESE

Για να καταλάβετε πόσο σημαντική είναι για τους Ιταλούς η γνωστή και ως ragù alla bolognese, αρκεί να ξέρετε ότι το 1982 η Ιταλική Ακαδημία Μαγειρικής κατέθεσε στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Μπολόνια την αυθεντική συνταγή της μπολονέζ!