Ο σεφ Eo Yun-gwon κατέθεσε μήνυση εναντίον του γνωστού γαστρονομικού οδηγού επειδή συμπεριέλαβε το εστιατόριό του Ristorante Eo στην έκδοση του Οδηγού του 2020 για την Σεούλ παρά το αίτημά του να μην το κάνει.

Παρόλο που δεν φαίνεται ο Michelin να έχει διαπράξει κάποια αξιόποινη πράξη, ο σεφ υποστηρίζει ότι σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα της Νότιας Κορέας, το έχει κάνει δεδομένου ότι τους έχει προσβάλλει, κάτι που θεωρείται έγκλημα βάσει της νομοθεσίας τους. Σημειώνεται ότι το εστιατόριο δεν βρισκόταν ανάμεσα στις βραβευμένες με αστέρι Michelin προτάσεις του Οδηγού αλλά στην κατηγορία Michelin Plate, που περιλαμβάνει προτάσεις που οι επιθεωρητές επιλέγουν για τα φρέσκα υλικά και το προσεγμένο γεύμα που προσφέρει το κάθε εστιατόριο. Στον πρώτο Οδηγό για την Σεούλ, που δημοσιεύτηκε το 2017, το εστιατόριο Eo είχε ένα αστέρι το οποίο διατήρησε και την επόμενη χρονιά. Πλέον όμως δεν έχει το αστέρι του αλλά, όπως δήλωσε ο σεφ στην Korean Herald, δεν είναι η υποβάθμιση που θεωρείται προσβολή. «Είναι προσβλητικό το ότι το όνομά μου και το όνομα του εστιατορίου μου συμπεριλήφθηκαν σε ένα “νοσηρό” βιβλίο. Παρόλο που το να βρισκόμαστε στον Οδηγό Michelin μπορεί να λειτουργήσει διαφημιστικά, δεν θέλω βοήθεια από μια αδιαφανή και υποκειμενική εταιρεία», αναφέρει.

Τα τελευταία χρόνια, η γαλλική εταιρεία έχει επεκταθεί στις ασιατικές χώρες αλλά έχει τεθεί αρκετές φορές το ερώτημα του κατά πόσο αυτή επέκταση μπορεί να είναι επιτυχής. Στην Σεούλ οι σεφ έχουν επαναλαμβανόμενα εκφράσει την ανησυχία τους για την αξιοπιστία του Οδηγού εστιάζοντας σε λανθασμένες πληροφορίες και ορθογραφικά λάθη, όπως αναφέρεται στους Times της Κορέας. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Eo, οι επιθεωρητές επισκέπτονται μόνο 170 εστιατόρια στη Σεούλ, κάτι που τους καθιστά «ανάξιους να κάνουν οποιαδήποτε εκτίμηση». Ο σεφ λέει ότι κατέθεσε στον Michelin αίτημα αφαίρεσης του ενός αστεριού του αμέσως μόλις το έλαβε. Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Οδηγού στην Νότια Κορέα, απαντώντας στον σεφ αναφέρει: «Η πολιτική μας είναι να λαμβάνουμε αποφάσεις που δεν εξαρτώνται από το αν τα εστιατόρια επιθυμούν ή όχι να ενταχθούν στη λίστα μας».

Δείτε επίσης
Michelin: Σεφ – επαναστάτες που επέστρεψαν τ’ αστέρια τους

Διάσημος Γάλλος σεφ έκανε μήνυση στον οδηγό Michelin