Σε κλοιό αποκλιμάκωσης των μέτρων, που έχουν παρθεί για τον περιορισμό του κορωνοϊού κινείται η Ευρώπη.

Στη περίπτωση της Γερμανίας, όλα τα καταστήματα και τα σχολεία θα ανοίξουν μέσα στον Μάιο, σύμφωνα με προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων των κρατιδίων, με το Βερολίνο να προχωρά σε γρήγορη άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν υιοθετηθεί λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού. Τα μέτρα αυτά είναι εφικτό να εφαρμοστούν, διότι μετά τα πρώτα στάδια της χαλάρωσης, η οποία ξεκίνησε στις 20 Απριλίου, δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής δεύτερο κύμα της επιδημίας.

Σχετικά με τα καταστήματα θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν όλα, σεβόμενα τους κανόνες υγιεινής και επιβάλλοντας ελέγχους στην είσοδο των καταναλωτών προκειμένου να αποφευχθούν οι ουρές. Αυτό αφορά κυρίως τα καταστήματα που είναι μεγαλύτερα από 800 τετραγωνικά μέτρα, καθώς τα μικρότερα έχουν ήδη αρχίσει να λειτουργούν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Οι υπουργοί Οικονομίας των κρατιδίων όρισαν ότι από τις 9 Μαΐου θα ήταν δυνατή η λειτουργία της εστίασης. Συγκεκριμένα, βάσει του προσχεδίου οι κυβερνήσεις των κρατιδίων είναι σε θέση να αποφασίσουν για την επαναλειτουργία των μπαρ, των καφέ και των ξενοδοχείων. Κάποια κρατίδια μάλιστα το έχουν ήδη κάνει, όπως η Βαυαρία και σταδιακά μέχρι τέλος του μήνα θα ανοίξουν όλα.

Το ίδιο θα συμβεί και για τα θέατρα, τις αίθουσες συναυλιών, τα νυχτερινά κέντρα και τα στάδια. Ωστόσο τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Αυγούστου απαγορεύονται οι μεγάλες αθλητικές, πολιτιστικές ή εορταστικές συγκεντρώσεις. Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων συμφώνησαν να ανοίξουν όλα τα καταστήματα και να επιτραπούν τα ερασιτεχνικά αθλήματα σε υπαίθριους χώρους υπό κάποιους όρους. Τέλος, σημαντικό είναι πως προκειμένου να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα επιδημίας του κορωνοϊού, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων, συμφώνησαν στις προκαταρκτικές τους συνομιλίες ότι εφόσον ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξηθεί με τη χαλάρωση των μέτρων, θα επανέλθουν αμέσως οι περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως παρότι άνοιξαν τα σχολεία δύο Δημοτικά σχολεία της Ρηνανίας – Παλατινάτου, τα οποία επαναλειτούργησαν την προηγούμενη εβδομάδα έκλεισαν τις προηγούμενες ημέρες εκ νέου, καθώς εντοπίστηκαν κρούσματα κορωνοϊού.

Διαβάστε ακόμη:
Πρωτοβουλία στήριξης των εστιατορίων από τον θεσμό των World’s 50 Best Restaurants

Κορωνοϊός: Δεξιώσεις γάμων με αντισηπτικά στα τραπέζια ανάμεσα σε ποτά και φαγητά

Το ελληνικό The Clumsies υποψήφιο βραβείου στα «Όσκαρ των κοκτέιλ»

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr