Σημαντικές μειώσεις στην κατανάλωση αλκοόλ σημειώθηκαν σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας Covid-19, την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2020.

Πολλές μελέτες ερευνούν τη σχέση του κορωνοϊού και κατά πόσο επηρέασε την κατανάλωση του αλκοόλ. Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, που συμπεριέλαβε 21 ευρωπαϊκές χώρες, οι μεγαλύτερες μέσες ποσοστιαίες μειώσεις καταγράφηκαν σε Αλβανία, Σλοβακία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα (μείωση περίπου 20%, σε δείγμα 470 ατόμων) και Φινλανδία.

Αντιθέτως, η Βρετανία ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, όπου η κατανάλωση αλκοόλ αυξήθηκε εν μέσω πανδημίας. Να σημειώσουμε πως πρόκειται για την έρευνα European Alcohol and Covid-19 Survey, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Addiction και που συνέλεξε δειγματοληπτικά στοιχεία από σχεδόν 32.000 άτομα, καταναλωτές αλκοόλ, στην Ευρώπη.

Το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης οφειλόταν στη μείωση των περιστατικών βαριάς μέθης. Όσοι ανέφεραν αυξημένα επίπεδα στρες, όπως για παράδειγμα εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών και μείωσης του εισοδήματός τους που επέφερε η πανδημία ή δραστικών αλλαγών στην καθημερινότητά τους- ήταν λιγότερο πιθανό να μειώσουν το αλκοόλ.

Τέλος, εκείνοι με το μεγαλύτερο εισόδημα εμφάνισαν τη μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωση αλκοόλ.

Δείτε επίσης:
6 ποτήρια κρασιού την εβδομάδα κάνουν καλό στα μάτια

Ήξερες ότι οι αρχαίοι Κέλτες έπιναν ελληνικό κρασί;

Η πιο νόστιμη “συνταγή γιατρού” για καλύτερη υγεία