Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη, η ταλαντούχα σεφ που τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στην Κρήτη και φέτος εκπροσώπησε τις χώρες της Μεσογείου στο διεθνή διαγωνισμό ανάδειξης νέων ταλέντων «S. Pellegrino Young Chef of the Year», συμμετείχε στο «Food & Art Festival», που πραγματοποιήθηκε στη Φινλανδία, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. Η σεφ μίλησε αποκλειστικά στο Olivemagazine.gr για την εμπειρία της.

Μια δημιουργική συνάντηση της γαστρονομίας με την τέχνη
Οι σεφ συγκεντρώθηκαν στην πόλη Mänttä-Vilppula στο πλαίσιο του «Food & Art Festival» που διοργανώνεται από την «Food Camp Findland» για πέμπτη χρονιά. Η διοργάνωση περιλάμβανε μια σειρά εκδηλώσεων -καλλιτεχνικών και γαστρονομικών- που πραγματοποιήθηκαν στη φινλανδική εξοχή με τη συμμετοχή -στο γαστρονομικό κομμάτι- σεφ που συμμετείχαν στο διαγωνισμό της S. Pellegrino, εκ των οποίων οι πέντε διαγωνίστηκαν στον φετινό τελικό του Μιλάνου, ανάμεσά τους και η Κωνσταντίνα.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου του φεστιβάλ, οι προσκεκλημένοι σεφ (Yasuhiro Fujio, Anton Husa, Ruslan Evstigneev, Elizabeth Puquio και η Κωνσταντίνα Βούλγαρη) παρουσίασαν πέντε από τα εννέα πιάτα ενός μενού εννέα σταδίων. Οι Kalle Tanner (σεφ της χρονιάς στη Φινλανδία), Ismo Sipeläinen (εκπροσώπησε τη Φινλανδία στο διαγωνισμό Bocuse d’Or), Mikael Mihailov και Arto Lappalainen ήταν η τετράδα των σεφ που υπέγραψαν τα υπόλοιπα τέσσερα. Μια μέρα πριν από την έναρξη των εκδηλώσεων οι σεφ επιδόθηκαν σε τροφοσυλλογή και ψάρεμα στην εξοχή σε μια εμπειρική γνωριμία με το φυσικό περιβάλλον και τα αγαθά της φινλανδικής γης. «Το ψάρεμα ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία δεδομένου του μικροκλίματος και του φυσικού πλούτου της περιοχής. Μπήκαμε επίσης σε ένα πλωτό που είχε σάουνα και μάς προέτρεψαν μετά τη σάουνα να βουτήξουμε στα παγωμένα νερά-κάτι που προσωπικά απέφυγα- (γέλια). Χαλαρώσαμε και προσαρμοστήκαμε γρήγορα. Η δε προετοιμασία των πιάτων μας έγινε σε σχολή μαγειρικής στην οποία φιλοξενηθήκαμε, με μια μεγάλη ομάδα βοηθών με τους οποίους είχαμε μια άψογη συνεργασία. Ο Pekka Terävä, σεφ και δημιουργός του φεστιβάλ, είχε ρόλο μέντορα και ενορχηστρωτή των σεφ στην κουζίνα βοηθώντας στην καλύτερη προσαρμογή μας», λέει η σεφ περιγράφοντας την πρώτη γνωριμία με τη φιλοσοφία του φεστιβάλ, τους συναδέλφους και τις πρώτες εντυπώσεις.

Το δείπνο πραγματοποιήθηκε στο «Serlachius Museum Gösta», χώρος που ουσιαστικά συμβόλιζε το κεντρικό σκεπτικό του φεστιβάλ, δηλαδή την ενίσχυση -και ανάδειξη- άρρηκτων δεσμών μεταξύ γαστρονομίας και τέχνης. Το πρόγραμμα περιλάμβανε μεταξύ άλλων ομιλίες και περιηγήσεις σε σειρά θεματικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που κορυφώνονταν με το δείπνο που ετοίμασαν οι φιναλίστ.

Η οσπριάδα που κέρδισε τις εντυπώσεις και ο επίλογος με το φινλανδικό «chicken dance»
Το μενού δοκίμασαν 350 άτομα με καλεσμένους επιχειρηματίες από το χώρο της γαστρονομίας, βραβευμένους σεφ, δημοσιογράφους κ.ά. «Μάς ζητήθηκε να ετοιμάσουμε ο καθένας από ένα πιάτο κι εγώ ανέλαβα τη σαλάτα η οποία έπρεπε να έχει αυστηρά χορτοφαγικό προφίλ. Πρότεινα την οσπριάδα, που ως ιδέα και συνταγή τους άρεσε πολύ. Περιείχε διάφορα όσπρια όπως ροβίτσα, ρεβίθια, φασόλια μαυρομάτικα, κόκκινα φασόλια κ.ά που συνδύασα -για τραγανή υφή και ενίσχυση της θρεπτικής αξίας του πιάτου- με σπόρους και ξηρούς καρπούς όπως ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο, σουσάμι, μαυροκούκι και πικάντικα αμύγδαλα, κόκκινη μουστάρδα, φύλλα κόκκινης ρόκας και μυρωδικά όπως μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο. Η οσπριάδα είναι μια σαλάτα με δυναμική σε γεύση, ποικιλία υφών και υψηλή θρεπτική αξία. Είναι πιάτο μοναστηριακής κουζίνας που παρουσιάζω σε εξελιγμένη μορφή, η βάση μου είναι η κρητική παλικαριά, την οποία παρουσίασα σαν ένα πλήρες γεύμα, όπως δηλαδή τρωγόταν και από τους μοναχούς. Πέρα από τη γεύση, αυτό που άρεσε στους Φινλανδούς ήταν η λογική του πιάτου και ο τρόπος που μια σαλάτα μετατράπηκε σε πλούσιο γεύμα. Επίσης, η διοργάνωση προέβλεπε γραπτή καταγραφή των εντυπώσεων για κάθε πιάτο από τους καλεσμένους και τα σχόλια που απέσπασα-και έχω κρατήσει- ήταν πολύ θετικά, ακόμα και από όσους, όπως έγραφαν, δεν έτρωγαν τα όσπρια αλλά θα ήθελαν να φτιάξουν τη συνταγή στο σπίτι. Οι επισκέπτες είχαν και ρόλο “κριτών”, κάτι που έδινε στην εκδήλωση διαδραστικό χαρακτήρα. Μάλιστα, στο τέλος κάθε ημέρας, οι σεφ ανεβαίναμε στη σκηνή για έναν πολύ εποικοδομητικό διάλογο με τους καλεσμένους με θέμα τα πιάτα που παρουσιάσαμε», επισημαίνει η σεφ.

Η διοργάνωση, όπως είναι εύλογο, είχε πολυεθνικό γαστρονομικό χαρακτήρα αφού αποτελεί σημείο συνάντησης επαγγελματιών ανά την υφήλιο, ωστόσο, σκοπό είχε και τη γνωριμία των προσκεκλημένων με τη φινλανδική κουλτούρα. Οι σεφ λοιπόν, εκτός από τη σύντομη περιήγησή τους στα ήθη και έθιμα της χώρας όπου φιλοξενήθηκαν συμμετείχαν σε μια «έκπληξη» που τους επιφύλασσαν οι διοργανωτές που δεν ήταν άλλη από τον παραδοσιακό «χορό της κότας», που εθιμοτυπικά χορεύουν οι σεφ κάθε χρόνο όλοι μαζί επί σκηνής μετά το πέρας της εκδήλωσης. «Ήταν πολύ διασκεδαστικό. Στο κλείσιμο της εκδήλωσης λοιπόν, ανεβήκαμε όλοι επί σκηνής και κάναμε τα… κοτόπουλα. Το κλίμα ήταν φιλικό και η διοργάνωση άψογη», είπε η σεφ ολοκληρώνοντας.

Φωτογραφίες:Otto Helkama

Κεντρική φωτογραφία: xperiencemore.eu