Δύο φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας δημιούργησαν μια νέα επαναστατική τεχνολογία στο χώρο της τυροκομίας, η οποία αναμένεται να φανεί πολύ χρήσιμη στους επαγγελματίες του κλάδου.

Πιο συγκεκριμένα, οι τελειόφοιτοι της Φαρμακευτικής Σχολής, Δημήτριος-Ιωάννης Κασαρτζιάν και Γεώργιος Καρανάσιος με τη βοήθεια του συντονιστή καθηγητή, Κωνσταντίνου Πουλά και της εταιρίας Θύρατρον, έχουν καταφέρει να οδηγηθούν στο έργο «CHEESEBOOST», με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στους τυροκόμους να αυξήσουν την ποσότητα του τυριού που παράγουν χρησιμοποιώντας την ίδια ποσότητα γάλακτος.

«Ένα παράδειγμα είναι ότι ενώ με την κανονική μέθοδο τυροποίησης από τα 100 κιλά πρόβειου γάλακτος παίρνουμε 25 κιλά τυρί, με την υπηρεσία που προσφέρουμε από τα 100 κιλά πρόβειου γάλακτος παίρνουμε 28 κιλά τυρί», δήλωσε ο κ. Κασαρτζιάν. Η αύξηση της παραγωγής επιτυγχάνεται μέσω «μιας ασύρματης αυτοματοποιημένης συσκευής η οποία εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια της τυροποίησης». «Ο τυροκόμος έχει αύξηση των εσόδων του, μειώνοντας τις παράπλευρες απώλειες του γάλακτος, με την μορφή τυρογάλακτος, το οποίο αποτελεί, ως γνωστόν, ρυπαντικό φορτίο του περιβάλλοντος», δήλωσαν οι δύο φοιτητές. Αντίστοιχη είναι και η αύξηση που παρατηρείται με τη χρήση αυτής της μεθόδου στο κατσικίσιο γάλα. Όπως καταγράφονται στα μέχρι τώρα στοιχεία της ομάδας, με 100 κιλά κατσικίσιο γάλα σήμερα παράγονται περί τα 17 κιλά τυρί, ενώ η συσκευή αυξάνει την παραγωγή στα 20 κιλά.

Η ιδέα τούς ήρθε όταν παρατήρησαν ότι «η συσκευή που χρησιμοποιούσαμε στο εργαστήριο σε καλλιέργειες κυττάρων, οδηγούσαν στην κρυστάλλωση των πρωτεϊνών». «Σκεπτόμενοι ότι το τυρί είναι ένας μεγάλος κρύσταλλος πρωτεϊνών προχωρήσαμε σε πειραματικές μελέτες. Παρατηρήσαμε έτσι ότι ο τρόπος λειτουργίας της συσκευής στο τυρί ήταν παρεμφερής της λειτουργίας της στις πρωτεΐνες των κυττάρων και ότι με τη μη θερμική, ενεργειακή επεξεργασία του τυριού προκύπτει ένας μεγαλύτερος κρύσταλλος τυριού, αξιοποιώντας περισσότερες πρωτεΐνες από το σύνολο του γάλακτος κατά τη διαδικασία της πήξης, μεγάλο μέρος των οποίων, υπό φυσιολογικές συνθήκες τυροποίησης, καταλήγουν στο τυρόγαλο. Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε ότι η συσκευή οδηγεί στην επιτάχυνση και την αύξηση του ρυθμού κρυστάλλωσης των πρωτεϊνών του τυριού», είπαν.

Όπως υπογραμμίζουν, μετά από φωτομετρικές αναλύσεις, ηλεκτροφορήσεις, ειδικές μετρήσεις πρωτεϊνών, υδατανθράκων, pH, υγρασίας, λακτόζης, καζεϊνών κα επιβεβαιώνουν την αρχική υποψία των δυο νέων επιστημόνων ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος παραμένουν αναλλοίωτα.

Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως είπαν, «η τεχνολογία η οποία εφαρμόζεται στο τυρί δεν είναι καταστροφική» και αυτό γιατί επεξεργάζονται μη θερμικά αλλά ενεργειακά το τυρί, κινητοποιώντας μεγαλύτερο μέρος πρωτεϊνών για την δημιουργία ενός μεγαλύτερου κρυστάλλου πρωτεϊνών. Όσον αφορά τη γεύση, οι φοιτητές υποστηρίζουν «ότι το παραγόμενο προϊόν είναι ταυτόσημο με αυτό που παράγεται χωρίς τη χρήση της τεχνολογίας μας» προσθέτοντας «ωστόσο είμαστε στο στάδιο της ωρίμανσης και των γευστικών δοκιμών.

Σημαντικά προβλέπονται να είναι τα οφέλη από τη χρήση αυτής της τεχνολογίας. Σύμφωνα με στοιχεία της οικονομικής ανάλυσης που έγινε για το έργο «CHEESEBOOST», σε περίπτωση εφαρμογής της από το σύνολο της εγχώριας παραγωγής τυροκομικών, το οικονομικό όφελος προβλέπεται ότι θα φτάσει στα 30.800.000 ευρώ ετησίως.

Στόχος των δυο φοιτητών είναι να αποκτήσουν πελάτες τόσο από την εγχώρια όσο και από τη διεθνή αγορά παραγωγής τυροκομικών προϊόντων. «Έχουμε στόχο ως ομάδα την επέκταση σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και την εφαρμογή της τεχνολογίας και σε υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα», επισημαίνουν οι δύο φοιτητές.