Για την Impossible Foods, μια εταιρεία που επικεντρώνεται στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων μεθόδων στη δημιουργία υποκατάστατων κρέατος, σάς έχουμε ξαναμιλήσει. Δημιούργησε ένα burger από υλικά φυτικής προέλευσης που όμως η υφή, η όψη και προπαντός η γεύση του είναι πανομοιότυπα με ενός κλασικού burger από κρέας και παρόλ’ αυτά απορρίφθηκε από την PETA. Τώρα μια νέα εταιρία επιχειρεί να δοκιμάσει να κάνει κάτι ανάλογο.

Οι μικροσκοπικοί οργανισμοί που ανακαλύφθηκαν στο Εθνικό Πάρκο του Γελλοουστόουν εντυπωσίασαν τους επιστήμονες, καθώς τα συγκεκριμένα μικρόβια θριαμβεύουν σε ακραίες θερμοκρασίες και μπορούν να πολλαπλασιαστούν ταχύτατα με ελάχιστους πόρους. Τα μικρόβια που είναι γεμάτα πρωτεΐνη, «ταΐζονται» με διάφορα συστατικά που περιλαμβάνονται στις τροφές και φέρνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον κολοσσών της τεχνολογίας.

Η εταιρία Sustainable Bioproducts αποφάσισε λοιπόν να αντιγράψει την παραπάνω διαδικασία σε εργαστήριο. Όπως ανακοίνωσε, συγκέντρωσε 33 εκατ. δολάρια για να επιταχύνει την έρευνα, με την Venture Capital να οδηγεί τον γύρο των χρηματοδοτήσεων, ενώ συμμετείχε και το fund Breakthrough Energy Ventures που επικεντρώνεται σε τεχνολογίες ενάντια στη κλιματική αλλαγή. Το fund αυτό υποστηρίζεται από μια ομάδα δισεκατομμυριούχων ανάμεσά τους ο πλουσιότερος άνθρωπος στο κόσμο, Τζεφ Μπέζος αλλά και ο Μπιλ Γκείτς και ο Μάικλ Μπλούμπεργκ. Ανάμεσα στους χρηματοδότες της Sustainable Bioproducts είναι και η γνωστή εταιρεία γιαουρτιών Danone που κατέχει και το νερό Evian, όπως και η Archer-Daniels-Midland που θεωρείται από τους κολοσσούς της αγροτικής καλλιέργειας.

Όπως δήλωσε η Sustainable Bioproducts, τα μικρόβια που είναι γεμάτα πρωτεΐνη «ταΐζονται» με άμυλο και γλυκερίνη που προέρχεται από φαγητά, και πολλαπλασιάζονται πολύ πιο γρήγορα. Η πρωτεΐνη που παράγεται, όπως το κρέας ή η σόγια, περιέχει 9 αμινοξέα που θεωρούνται απαραίτητα για την ανθρώπινη διατροφή με το τελικό προϊόν να μην θυμίζει πάντως τόσο πολύ κρέας. Όπως σημείωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας Τόμας Τζόνας: «Μπορεί μερικά προϊόντα να θυμίζουν περισσότερο κρέας. Μπορεί να είναι γευστικό, ή γλυκό, μπορεί να υγρό ή να θυμίζει γαλακτοκομικό». Το κρέας εργαστηρίου αναδεικνύεται σε «χήνα με τα χρυσά αυγά» για τις μεγάλες επιχειρήσεις φαγητού και τους επενδυτές. Υπόσχεται έναν πιο αποδοτικό και οικολογικό τρόπο να τρέφεται ο ανθρώπινος πληθυσμός, χωρίς να χρειάζεται η εκτροφή ζώων.

Η General Mills και η Tyson Foods έχουν συνταχθεί με επενδυτές όπως η Khosla Ventures για να χρηματοδοτήσουν νέες επιχειρήσεις που αναπτύσσουν συνθετικό ή φυτικό μπεργκερ. Μια κατηγορία που μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να ξεφύγει από την περιορισμένη αγορά των vegans, καθώς τα προϊόντα που παράγονται είναι ακριβά, αλλά επίσης και τα εστιατόρια παραμένουν διστακτικά στο να προσθέσουν στο μενού τους φαγητό που έχει δημιουργηθεί σε εργαστήριο.

Οι περίεργοι οργανισμοί που ανακαλύφθηκαν στο Γελλοοστόουν χαρακτηρίζονται ως ακραιόφιλοι και είναι γνωστοί για την ικανότητα τους να αντέχουν τις υπερθερμές πηγές του Εθνικού Πάρκου. Βασιζόμενοι στην έρευνα για αυτά τα μικρόβια, η Sustainable Bioproducts ελπίζει να έχει ένα οριστικό προϊόν που θα μπορεί να πουλήσει μέσα σε δυο χρόνια, με τον συνιδρυτή της εταιρείας κ. Τζόνας να δηλώνει οτι: «Αυτά τα ακραιόφιλα έχουν μάθει να είναι εξαιρετικά αποδοτικά στην χρησιμοποίηση των πόρων τους, ενώ την ίδια στιγμή η ανθρωπότητα χρησιμοποιεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας και πόρων για να συντηρήσουν το υψηλά ζημιογόνο μοντέλο της πρωτεΐνης που προέρχεται από ζώα».

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr