Η 37η έκδοση του οδηγού Michelin για τις κυριότερες πόλεις της Ευρώπης (Michelin Guide Main Cities of Europe) ανακοινώθηκε στην τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη πριν λίγες μέρες και περιλαμβάνει 2.108 εστιατόρια από 36 ευρωπαϊκές πόλεις, ανάμεσά τους και 5 ελληνικά.

Στα φετινά highlights το εστιατόριο «Onyx», το πρώτο εστιατόριο της πόλης με δύο αστέρια Michelin, με τον σεφ Ádám Mészáros στα ηνία της κουζίνας, το οποίο λειτουργεί από το 2007 και απέσπασε το πρώτο του αστέρι το 2011. Εκτός από τη νέα διάστερη προσθήκη του φετινού οδηγού, η ουγγρική πρωτεύουσα μετρά και ένα ακόμα νέο «Bib Gourmand» που απονεμήθηκε στο «Stand 25» με τους επιθεωρητές να επιβραβεύουν την καλή σχέση ποιότητας-τιμής του εστιατορίου.

FILIPPOU
O σεφ Konstantin Filippou

Η φετινή έκδοση του Οδηγού για τις Κυριότερες Πόλεις της Ευρώπης εστιάζει επίσης στο δυναμισμό της γαστρονομικής σκηνής της Βιέννης απονέμοντας στο «Konstantin Filippou Restaurant» του Ελληνοαυστριακού Konstantin Filippou το δεύτερο αστέρι του. «Το αστέρι δεν είναι μόνο για εμένα και για να νιώσω καλά. Το βραβείο είναι μια ευκαιρία να προσελκύσουμε επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο ενώ αποτελεί δημιουργικό κίνητρο και για τους συνεργάτες μας. Θα ήταν ψέμα να πω ότι δεν με ενδιαφέρει να πάρω ένα δεύτερο αστέρι. Θα ήταν σίγουρα ένα εξαιρετικά μεγάλο βήμα στην καριέρα μου», ανέφερε σε σχετική συνέντευξη που παραχώρησε πέρυσι ο σεφ Filippou στο Olivemagazine.gr. Σημειώνουμε ότι γαστρονομική γραφή του σεφ ξεχώρισε νωρίτερα από το 2013, χρονιά που άνοιξε το εστιατόριό του στο οποίο οι επιθεωρητές του Οδηγού απέδωσαν ένα αστέρι στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του.

KonstantinFilippou_04A0767_www
Το εστιατόριο του Ελληνοαυστριακού Konstantin Filippou στη Βιέννη, που φέρει το όνομά του, έλαβε φέτος το δεύτερο αστέρι του

Το πρώτο τους αστέρι Michelin έλαβαν και τέσσερα εστιατόρια της πόλης: τα «Blue Mustard», «Das Loft», «Pramerl & the Wolf» και «SHIKI» ενώ συνολικά στο φετινό Οδηγό ο αριθμός των εστιατορίων με ένα αστέρι ανέρχεται στα 380 με 58 νέες καταχωρήσεις σε αυτή την κατηγορία. Αναφορικά με τα βραβεία σχέσης καλής ποιότητας-τιμής (Bib Gourmand), 59 νέα εστιατόρια προστέθηκαν στη φετινή έκδοση που στο σύνολό τους φτάνουν τα 295.

MICHELIN1

Οι προβολείς της Michelin φέτος φώτισαν και δύο πρόσωπα στα οποία απονεμήθηκαν δύο νεοσύστατα βραβεία: To «Michelin European Mentor Award», απέσπασε ο Γάλλος σεφ Christian Constant για την προσφορά του στην προώθηση του κινήματος «Bistronomy» και την εμπεριστατωμένη εκπαίδευση ενός μεγάλου αριθμού σεφ που βρίσκονται στις κουζίνες κορυφαίων εστιατορίων. Το δεύτερο είναι το βραβείο «Michelin Young European Chef Award» με το οποίο τιμήθηκε ο Niall Keating του «The Dining Room at Whatley Manor» στο Μάλμσμπουρι, στην Αγγλία.

Δείτε όλα τα αποτελέσματα εδώ

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr