Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κρούει το καμπανάκι για επισιτική κρίση.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Υπάρχει περισσότερο από αρκετό φαγητό στον κόσμο για να θρέψει τον πληθυσμό των 7,8 δις. ανθρώπων. Σήμερα όμως, πάνω από 820 εκατομμύρια άνθρωποι πεινάνε. Περίπου 144 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών είναι καχεκτικά – πάνω από 1 στα 5 παιδιά παγκοσμίως.

Τα επισιτιστικά μας συστήματα αποτυγχάνουν και η πανδημία του COVID-19 κάνει τα πράγματα χειρότερα. Αν δεν ληφθεί άμεσα δράση, γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι θα υπάρξει μία επικείμενη παγκόσμια κατάσταση επισιτιστικής έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσε να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις σε εκατοντάδες εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες», ανέφερε ο Αντόνιο Γκουτέρες και συνέχισε λέγοντας:

«Φέτος, περίπου 49 εκατομμύρια άνθρωποι επιπλέον μπορεί να περιέλθουν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας λόγω της κρίσης του COVID-19. Ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται οξεία επισιτιστική ή διατροφική ανασφάλεια θα αυξηθεί ραγδαία. Κάθε ποσοστιαία μονάδα μείωσης στο παγκόσμιο ΑΕΠ σημαίνει 700 χιλιάδες επιπλέον καχεκτικά παιδιά.

Ακόμα και σε χώρες με αφθονία τροφής, βλέπουμε τον κίνδυνο διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού των τροφίμων. Πρέπει να δράσουμε τώρα για να αποφύγουμε τις χειρότερες συνέπειες των προσπαθειών μας να περιορίσουμε την πανδημία. Σήμερα δημοσιεύω ένα νέο Εγγραφο Πολιτικής για τις Συνέπειες του COVID-19 στην Επισιτιστική Ασφάλεια και Διατροφή. Παρουσιάζει τρία ξεκάθαρα πορίσματα».

Τα πορίσματα
Πρώτον, πρέπει να κινητοποιηθούμε για να σώσουμε ζωές και νοικοκυριά, επικεντρώνοντας την προσοχή μας στους πιο σοβαρούς κίνδυνους.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε ως βασικές τις υπηρεσίες επισιτισμού και διατροφής, εφαρμόζοντας παράλληλα τα κατάλληλα μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους στον τομέα των τροφίμων.

Σημαίνει διατήρηση της κρίσιμης ανθρωπιστικής επισιτιστικής, διατροφικής βοήθειας και βοήθειας σε ευάλωτες ομάδες. Σημαίνει παροχή τροφής σε χώρες με επισιτιστική κρίση ώστε να ενισχυθούν και να αυξηθούν τα συστήματα κοινωνικής προστασίας.

Οι χώρες πρέπει να αυξήσουν την υποστήριξή τους στην επεξεργασία και τη μεταφορά τροφίμων, στις τοπικές αγορές τροφίμων και πρέπει να διατηρήσουν ανοιχτούς τους εμπορικούς διαδρόμους για να διασφαλίσουν τη συνεχιζόμενη λειτουργία των επισιτιστικών συστημάτων.

Πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα πακέτα αρωγής και κινήτρων πρέπει να φτάνουν στους πιο ευάλωτους, συμπεριλαμβανομένων αναγκών ρευστότητας για μικροπαραγωγούς τροφίμων και αγροτικές επιχειρήσεις.

Δεύτερον, πρέπει να ενισχύσουμε τα συστήματα κοινωνικής προστασίας για τη διατροφή.

Οι χώρες πρέπει να διασφαλίσουν την πρόσβαση σε ασφαλή, θρεπτικά τρόφιμα, κυρίως για τα μικρά παιδιά, τις εγκύους και τις γυναίκες που θηλάζουν, τους ηλικιωμένους και άλλες ομάδες υψηλού κινδυνου. Πρέπει επίσης να προσαρμόσουν και να επεκτείνουν τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης προς όφελος των ομάδων υψηλού κινδύνου.

Τρίτον, πρέπει να επενδύσουμε στο μέλλον.Έχουμε την ευκαιρία να οικοδομήσουμε έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς και πιο βιώσιμο.

Ας δημιουργήσουμε επισιτιστικά συστήματα που αντιμετωπίζουν καλύτερα τις ανάγκες των παραγωγών και των εργαζόμενων στον τομέα των τροφίμων. Ας δώσουμε πρόσβαση χωρίς αποκλεισμούς σε υγιεινή και θρεπτική διατροφή ώστε να εξαλείψουμε την πείνα.

Ας εξισορροπήσουμε ξανά τη σχέση μεταξύ των επισιτιστικών συστημάτων και του φυσικού περιβάλλοντος μεταβάλλοντάς τα ώστε να συνεργάζονται καλύτερα με τη φύση και για το κλίμα.

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι τα επισιτιστικά συστήματα ευθύνονται για μέχρι και το 29% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, συμπεριλαμβανομένου και του 44% του μεθανίου και έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην βιοποικιλότητα».

Αν κάνουμε αυτά και ακόμη περισσότερα τα οποία αναφέρονται στο Έγγραφο που δημοσιεύουμε σήμερα, μπορούμε να αποφύγουμε μερικές από τις χειρότερες επιπτώσεις της πανδημίας COVID19 στην επισιτιστική ασφάλεια και διατροφή και μπορούμε να το κάνουμε με τρόπο που να υποστηρίζει την πράσινη μετάβαση που χρειάζεται να κάνουμε.

Διαβάστε ακόμη:
Τι δείχνει το «Βαρόμετρο» του οδηγού Michelin για τα εστιατόρια στην «κορωναϊκή εποχή»

Τζίρος 1,8 δισ. ευρώ στα σουπερμάρκετ εν μέσω πανδημίας

Σεφ ετοιμάζει 7 εκατομ. γεύματα για ευπαθείς ομάδες στην Ινδία

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr