Έντονο προβληματισμό για τις διατροφικές συνήθειες των Αμερικανών, προκαλούν τα αποτελέσματα νέες μελέτης που δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες και σύμφωνα με τα οποία οι Αμερικανοί πετούν στα σκουπίδια 150.000 τόνους φαγητού.

Και σαν να μην ήταν αρκετή από μόνη της η σπατάλη τόσου φαγητού, η μελέτη διευκρινίζει ότι πρόκειται κυρίως για φρούτα και λαχανικά, ενώ την ίδια στιγμή τις λιγότερες πιθανότητες να πεταχτεί στα σκουπίδια έχει το junk food. Σαν να έχουν μπερδέψει κάπως τα πράγματα στην Αμερική!

Ειδικότερα, τα φρούτα και τα λαχανικά αντιπροσωπεύουν το 39% του συνόλου των προϊόντων που καταλήγουν στα σκουπίδια, ακολουθούμενα από τα γαλακτοκομικά (17%), το βοδινό (14%) και τα σιτηρά (12%). Ανάμεσα στα προϊόντα που είναι λιγότερο πιθανό να πεταχτούν είναι τα τσιπς και άλλα αλατισμένα σνακ, τα έλαια, τα γλυκά και τα μη αλκοολούχα ποτά.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS ONE δε, τα τρόφιμα που καταλήγουν στους κάδους των σκουπιδιών καλλιεργούνται σε σχεδόν το 7% των αμερικανικών καλλιεργήσιμων εκτάσεων και για την καλλιέργεια τους χρησιμοποιούνται δισεκατομμύρια λίτρα νερού. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι μιλάμε για σπατάλη από πολλές απόψεις.

Η μελέτη, που βασίστηκε σε κυβερνητικά δεδομένα και έρευνες για τη σπατάλη τροφίμων από το 2007 ως το 2014, κάνει λόγο για «σημαντικές» συνέπειες για το περιβάλλον και τους γεωργούς εξαιτίας του φαινομένου. Αυτή η σπατάλη «αντιστοιχεί σε παραγωγή» που γίνεται δυνατή χάρη στη χρήση 350 εκατομμυρίων κιλών ζιζανιοκτόνων και σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου κιλών λιπασμάτων «κάθε χρόνο», σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης.

Εξετάζοντας πιθανές λύσεις του προβλήματος, η μελέτη προτείνει να διδαχθούν οι καταναλωτές πώς να προετοιμάζουν και να αποθηκεύουν καλύτερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, να αναθεωρηθεί ο τρόπος που ορίζονται οι ημερομηνίες λήξης, καθώς και να ενταχθούν οι προσπάθειες αποτροπής της σπατάλης τροφίμων σε κυβερνητικά προγράμματα.«Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα ζήτημα που κρίνεται σε πολλά επίπεδα», επισημαίνει ο Ζακ Κόνραντ, ένας από τους βασικούς συγγραφείς της μελέτης, στέλεχος της υπηρεσίας αγροτικής έρευνας της Βόρειας Ντακότα, η οποία υπάγεται στο ομοσπονδιακό υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. «Το να αντιμετωπιστεί με ολιστικό τρόπο θα γίνεται ολοένα πιο σημαντικό προκειμένου να βρεθούν βιώσιμοι τρόποι για να καλυφθούν οι ανάγκες ενός παγκόσμιου πληθυσμού που αυξάνεται», προσθέτει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr