«Ετοιμοπόλεμοι» και έχοντας προμηθευτεί όλα τα απαραίτητα για την παρασκευή της λαγάνας εμφανίζονται οι αρτοποιοί του νομού Θεσσαλονίκης, παρά το γεγονός ότι ισχύουν έκτακτα μέτρα για την πανδημία του κορωνοϊού, απαγόρευση κυκλοφορίας άνω των 2χλμ, κλείσιμο της εστίασης και «πάγωμα» όλων των αποκριάτικων εκδηλώσεων.

Εκτιμάται ότι φέτος στο νομό ίσως υπάρξει μία μικρή αύξηση της ζήτησης, καθώς οι καταναλωτές θα θελήσουν να τηρήσουν το έθιμο της Καθαρά Δευτέρας στα σπίτια τους και πως θα διατεθούν περίπου 350.000 λαγάνες.

Τα 730 αρτοποιεία του νομού Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσουν να ζυμώνουν τις λαγάνες το βράδυ της Κυριακής της Αποκριάς και θα τελειώσουν με το ψήσιμο το πρωί της Καθαρά Δευτέρας. Κατά μέσο όρο, κάθε αρτοποιός θα παράγει προς κατανάλωση από 400 έως 500 λαγάνες, όπως δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 Fm» η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Νομού Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας», Έλσα Κουκουμέρια.

Αρκετοί φούρνοι που χρησιμοποιούν εταιρείες «ντελίβερι» θα κάνουν και παράδοση της λαγάνας …κατ’ οίκον, ενώ για τους υπόλοιπους που θα μεταβούν στα καταστήματα «θα τηρούνται όλα τα μέτρα για τον κορωνοϊό και θα υπάρχουν αποστάσεις ασφαλείας, εάν σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρηθούν ουρές», πρόσθεσε η κ.Κουκουμέρια.

‘Ενα ζήτημα που προβληματίζει είναι το πρόσθετο μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας στα 2 χιλιόμετρα, καθώς σύμφωνα με την πρόεδρο του Σωματείου Αρτοποιών υπάρχουν πελάτες που κάθε χρόνο επιθυμούν και αγοράζουν τη λαγάνα τους από συγκεκριμένο φούρνο που ενδεχομένως να βρίσκεται σε πιο μακρινή απόσταση.

«Το έθιμο της λαγάνας δεν σταματάει. Θα μπούμε στη Σαρακοστή ελπίζοντας ότι θα τελειώσει το βάσανο με το lockdown και την πανδημία. Ελπίζουμε ότι θα υπάρχει ζήτηση παρά το ότι τα εστιατόρια θα είναι κλειστά και δεν θα γίνουν εορταστικές εκδηλώσεις από τους δήμους», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κουκουμέρια.

Η λαγάνα που πουλάει περισσότερο είναι η παραδοσιακή, ενώ φτιάχνονται επίσης με ελιά και λιαστή ντομάτα. Τέλος, αρκετά αρτοποιεία θα ψήσουν μεγαλύτερες λαγάνες για να στολίσουν τις βιτρίνες των καταστημάτων τους ώστε με τον τρόπο αυτό να …μυρίσει λίγο Αποκριά εν μέσω πανδημίας.

Δείτε επίσης:
Άρση lockdown: Τα σενάρια για το άνοιγμα της εστίασης

Το κρητικό κρασί ως όχημα ανάπτυξης

Οι New York Times κάνουν έξαλλους τους Ιταλούς με συνταγές για εναλλακτικές καρμπονάρες

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr