Μπορεί ο Ρομπέν των Δασών να μην είναι υπαρκτό πρόσωπο, αλλά η φιλοσοφία του γνωστού ήρωα -να παίρνει από τους πλούσιους και να δίνει στους φτωχούς-, αποτελεί πηγή έμπνευσης για όποιον θέλει να βοηθήσει όσους το έχουν ανάγκη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το εστιατόριο Robin Hood στη Μαδρίτη που καθημερινά προσφέρει εκατοντάδες γεύματα δωρεάν σε αστέγους.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το Robin Hood είναι ένα εστιατόριο όπως όλα τα άλλα, με μενού και ανάλογες τιμές ανά πιάτο, που προσελκύει μάλιστα πολύ κόσμο. Όταν βραδιάζει όμως, το σκηνικό αλλάζει και τη θέση των πελατών παίρνουν οι άστεγοι της πόλης, οι οποίοι μπορούν να απολαύσουν ένα πλήρες δείπνο σε ένα αξιοπρεπέστατο περιβάλλον. Το καλύτερο; Χωρίς καμία χρέωση.

robin-hood3

Αναρωτιέστε πώς τα καταφέρνει ο σύγχρονος Ρομπέν των Δασών; Τα βραδινά γεύματα, που απευθύνονται αποκλειστικά σε όσους τα έχουν ανάγκη, χρηματοδοτούνται από τα έσοδα της ημέρας. Σαν να λέμε, πληρώνουν οι “πλούσιοι” για να τρώνε οι φτωχοί. Μάλιστα, το Robin Hood είναι αρκετά δημοφιλές και για να καταφέρει κάποιος να βρει τραπέζι για μεσημεριανό γεύμα, πρέπει να κάνει κράτηση.

Πίσω από την ευγενή δράση του ισπανικού εστιατορίου βρίσκεται η φιλανθρωπική οργάνωση “Mensajeros de la Paz” (αγγελιοφόροι της ειρήνης), που ιδρύθηκε 54 χρόνια πριν από τον ιερέα Ángel García Rodríguez. Όπως εξηγεί ο ίδιος, η έμπνευση για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία προήλθε από τον Πάπα Φραγκίσκο, που συχνά αναφέρει πόσο σημαντικό είναι να δίνουμε στους ανθρώπους αξιοπρέπεια, είτε αυτό γίνεται προσφέροντας τους φαγητό είτε δίνοντας τους δουλειά. Έτσι λοιπόν, αποφάσισαν να ανοίξουν ένα εστιατόριο με σερβιτόρους, στρωμένα τραπέζια και όμορφα μαχαιροπίρουνα, όπου οι άστεγοι θα μπορούσαν να σιτίζονται αξιοπρεπώς, όπως όποιος επισκέπτεται ένα οποιοδήποτε εστιατόριο δηλαδή.

Όσο για τα σχόλια των βραδινών θαμώνων, που ξεπερνούν τους 100 κάθε βράδυ, είναι μόνο θετικά, με πολλούς να το χαρακτηρίζουν ως το “καλύτερο πράγμα” που συμβαίνει στη ζωή τους.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr