Ο κόσμος χάνει περίπου 400 δισεκατομμύρια δολάρια σε τρόφιμα προτού καν αυτά παραδοθούν στα καταστήματα!

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που προκύπτουν από τα Ηνωμένα Έθνη, το 14% της προμήθειας των τροφίμων χάνεται κάθε χρόνο. Μάλιστα, αξιοσημείωτο είναι πως η σπατάλη αυτή προκαλεί επιπλέον επιβάρυνση στο περιβάλλον, σύμφωνα με τον FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Hνωμένων Εθνών). Όσον αφορά τις τοποθεσίες τους, τα «χαμένα» τρόφιμα εντοπίζονται στην Κεντρική και Νότια Ασία,στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη. Θλιβερό στοιχείο είναι ακόμη ότι η σπατάλη των τροφίμων συμβάλλει στις εκπομπές αερίων που προέρχονται από τα θερμοκήπια, ενώ εκτιμάται ότι περισσότεροι από 820 εκατ. άνθρωποι πεινούν καθημερινά.

Καταναλωτές και τρόφιμα
Οι καταναλωτές σπαταλούν μεγάλες ποσότητες τροφίμων. Μάλιστα, περίπου το 37% των ζωικών προϊόντων και το 1/5 των οπωροκηπευτικών μπορούν να σπαταληθούν μετά την αγορά τους. Επίσης, τα πιο πλούσια έθνη έχουν μεγαλύτερα ποσοστά στην σπατάλη τροφίμων εξαιτίας της περιορισμένης διάρκειας ζωής ή του κακού σχεδιασμού κατανάλωσης τροφίμων, ενώ τα πιο φτωχά κράτη αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα με το κλίμα και τις υποδομές τους. Μεγάλη σπατάλη γίνεται επίσης, σε ρίζες, βολβούς και ελαιόσπορους, καθώς και σε δημητριακά και όσπρια.

Διαβάστε εδώ έρευνα του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου για τη σπατάλη τροφίμων και ενημερωθείτε για αυτό το φαινόμενο.

Δείτε επίσης
Σπατάλη τροφίμων: Οι επιλεκτικοί καταναλωτές καταστρέφουν τον πλανήτη!

Η Γαλλία ηγείται της μάχης ενάντια στη σπατάλη της τροφής

Οι Αμερικανοί πετούν στα σκουπίδια 150.000 τόνους φαγητού!

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr