Αυξήσεις μικρές και μεγαλύτερες εντοπίστηκαν στο καλάθι της νοικοκυράς σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Να σημειώσουμε, ωστόσο, πως στα βασικά είδη διατροφής, όπως το ψωμί, οι πατάτες και το λάδι οι τιμές κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα από το Δεκέμβριο του 2018. Για να δούμε πως διαμορφώθηκε το σκηνικό των τιμών.

Αρχικά, όσον αφορά την ετήσια σύγκριση (Δεκέμβριος 2019 – Δεκέμβριο 2018), οι κυριότερες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων σήμειώθηκαν, ως εξής: Φρούτα νωπά (12,1%), Γάλα νωπό πλήρες (8,8%), Κρέατα (3,2%), Τυριά (2,5%), Εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία (0,4%). Όσον αφορά τη μηνιαία σύγκριση (Δεκέμβριος 2019 -Νοέμβριο 2019) αλλαγές τιμών σημειώθηκαν στα εξής προϊόντα: Γάλα νωπό πλήρες (3,6%), Λαχανικά νωπά (2,7%), Πατάτες (2,7%), Χοιρινό (2,6%), Αρνί και κατσίκι (2,4%), Ψάρια νωπά (1,9%,), αλλά και Εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία (0,2%). Η αύξηση στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» ήταν συνολικά 0.3%.

Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, νωπά ψάρια, έλαια και λίπη, πατάτες, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφές- κακάο- τσάι, χυμούς φρούτων σε ετήσιο επίπεδο. Τέλος, σημειώθηκε μείωση κατά 0,1% στην ομάδα «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr