Η Food for Soul, Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση που ιδρύθηκε από τον κορυφαίο σεφ Μάσιμο Μποτούρα και τη σύζυγό του Λάρα Γκίλμορ, δημιούργησε μία ακόμα κοινωνική κουζίνα – την 9η κατά σειρά- , το Refettorio at Casa de Todos, στη Λίμα, που θα ανοίξει εντός του μήνα.

Ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που πολεμά τη σπατάλη του φαγητού και τον κοινωνικό αποκλεισμό προσφέροντας γεύματα σε κοινωνικές κουζίνες γνωστές ως Refettorios, συνεργάστηκε με την τοπική οργάνωση Intermediario και την Beneficencia de Lima για να δημιουργήσει την νέα κοινωνική κουζίνα στο Περού με τη συμβολή διεθνών γνωστών Περουβιανών σεφ όπως ο Ντιέγκο Μούνιοζ, ο Φρανσίσκο Μπαριέντος, η Κλαούντια Σοφία Βον κ.ά

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο Μάσιμο Μποτούρα αναφέρει: «Το να ανοίξουμε ένα Refettorio τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν είναι μόνο αποστολή αλλά ευθύνη μας. Η Λίμα είναι μια εμβληματική τοποθεσία με πλούσια γαστρονομική κουλτούρα. Σε συνεργασία με έμπειρους συντελεστές, σκοπεύουμε να υποστηρίξουμε την τοπική κοινότητα μέσω ενός κοινού οράματος που περιλαμβάνει την φιλοξενία στην καλύτερη εκδοχή της. Αν σκορπίσεις σπόρους χαράς δημιουργικότητας και θετικής ενέργειας, θα δημιουργήσεις έναν εκπληκτικό κήπο».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

La aprobación que necesitamos 🙂 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #refettorio #foodforsoul #casadetodos #refettoriolima⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #lima #gastronomia #cocinaperuana #peruvianfood

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Refettorio Lima (@refettoriolima) στις

Με σκληρή δουλειά και δράσεις κοινωνικού ενδιαφέροντος ο Bottura χτίζει σταθερά έναν μύθο γύρω από τ’ όνομά του. Η προσφορά και η δράση του ως σεφ τα τελευταία χρόνια ξεπερνά τα στενά όρια της κουζίνας και, εκμεταλλευόμενος στο έπακρο την επιδραστική του θέση, παραδίδει έμπρακτα μαθήματα ανθρωπιάς και σωστής διαχείρισης της τροφής προκειμένου να συμβάλλει στη μείωση της σπατάλης της. Το κοινωφελές project «Food For Soul», στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκαν οι πρωτοβουλίες των RefettoRio Ambrosiano στο Μιλάνο, Refettorio Gastromotiva στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, το Refettorio Felix στο Λονδίνο και το Refettorio στο Παρίσι τον τελευταίο καιρό μονοπωλεί το ενδιαφέρον του. Μιλώντας στο Olivemagazine.gr, ο σεφ περιγράφει με ενθουσιασμό την έμπνευση της ιδέας της πρωτοβουλίας «Food for Soul» και τις κοινωνικές κουζίνες Refettorio Ambrosiano στο Μιλάνο – την οποία έστησε με την υποστήριξη του Βατικανού – και «Refettorio Gastromotiva» που δημιούργησε στους Ολυμπιακούς του Ρίο. Σύμμαχοί του σε αυτή τη δυνατή προσπάθεια ενάντια στη σπατάλη φαγητού, 60 κορυφαίοι σεφ απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι μαγείρεψαν μαζί του για κοινωνικά αδύναμες ομάδες με τρόφιμα που παραδόξως θα κατέληγαν στα σκουπίδια. «Όλα ξεκίνησαν το 2012 με μια σειρά από σεισμούς που χτύπησαν την περιοχή Εμίλια Ρομάνια κατά τον οποίο περισσότερα από 350.000 κεφάλια παρμεζάνας καταστράφηκαν. Προκειμένου λοιπόν να βοηθήσω τους παραγωγούς γαλακτοκομικών, δημιούργησα τη συνταγή riso cacio e pepe και παρότρυνα τον κόσμο να τη φτιάξει χρησιμοποιώντας άφθονη παρμεζάνα. Αυτή η μικρή κίνηση αποδείχτηκε πολύ μεγαλύτερη απ’ όσο φανταζόμουν και σε αυτό το σημείο συνειδητοποίησα ότι η μαγειρική είναι και ένας τρόπος έκφρασης αλληλεγγύης, μια κοινωνική πράξη».

Το project του Food For Soul γεννήθηκε στην έκθεση Milano Expo to 2015 και από τότε έχει επεκταθεί διεθνώς. Το Refettorio at Casa de Todos είναι το δεύτερο που δημιουργήθηκε στη Νότια Αμερική μετά το Refettorio Gastromotiva, που άνοιξε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο το 2016. Άλλα projects περιλαμβάνουν Refettorios στο Μιλάνο, τη Μόντενα, την Μπολόνια, το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Νάπολη, τη Μεριδά και το Μέξικό.

Φωτογραφία: GiancarloAponte

Δείτε επίσης

Οι καλύτεροι σεφ του κόσμου μαγειρεύουν για τους άπορους του Ρίο

Οι κοινωνικές κουζίνες του Μάσιμο Μποτούρα γίνονται τράπεζες τροφίμων

Αγκαλιά αγάπης στις ευπαθείς ομάδες από τον Μάσιμο Μποτούρα και στο Μεξικό

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr