Στη Γαλλία απαγορεύεται πλέον οι παραγωγοί χορτοφαγικών κρεάτων να χρησιμοποιούν λέξεις, όπως μπριζόλα, μπέικον ή λουκάνικο για να περιγράψουν τα προϊόντα τους εάν δεν αποτελούνται εν μέρει ή εξ ολοκλήρου από κρέας.

Το μέτρο, που εγκρίθηκε την Πέμπτη από τη γαλλική Βουλή, προτάθηκε από τον βουλευτή Jean-Baptiste Moreau, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι προϊόντα όπως οι μπριζόλες σόγιας, τα vegan λουκάνικα και άλλα χορτοφαγικά υποκατάστατα κρέατος ήταν «παραπλανητικά» για τους καταναλωτές. Ο Moreau στήριξε το επιχείρημά του στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2017, σύμφωνα με την οποία η σόγια και το τόφου δεν μπορούν να διατεθούν στο εμπόριο ως γάλα ή βούτυρο.

«Είναι σημαντικό να καταπολεμηθούν οι ψευδείς ισχυρισμοί. Τα προϊόντα μας πρέπει να ορίζονται σωστά: οι όροι τυρί ή μπριζόλα θα προορίζονται για προϊόντα ζωικής προέλευσης », ανέφερε ο Moreau, αγρότης και μέλος του πολιτικού κινήματος του προέδρου Emmanuel Macron, La République En Marche.

Ο κανονισμός, ο οποίος κατατέθηκε με τη μορφή τροποποίησης ενός νομοσχεδίου για τη γεωργία, θα εφαρμοστεί επίσης, σύμφωνα με τον Guardian και στα φυτικά γάλατα που διατίθενται στην αγορά ως εναλλακτικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Η άρνηση για συμμόρφωση με τον κανονισμό θα οδηγήσει σε πρόστιμα μέχρι € 300.000.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr