Το «Βαρόμετρο» του γαστρονομικού Οδηγού Michelin, που δημιουργήθηκε για να διαμορφωθεί μια συνολική εικόνα για τα βραβευμένα με αστέρια Michelin εστιατόρια σε 35 προορισμούς, ήδη προσφέρει μια πρώτη εικόνα για το πόσα από αυτά έχουν ανοίξει μέχρι σήμερα.

Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιείται είτε μέσω πληροφοριών από τις ιστοσελίδες των εστιατορίων είτε τηλεφωνικά και ενημερώνεται σε εβδομαδιαία βάση με αναλυτικά σχόλια. Τα εστιατόρια που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του «Βαρομέτρου» πληρούν μια σειρά από συγκεκριμένα κριτήρια όπως για παράδειγμα το ότι ανοίγουν τουλάχιστον τρεις μέρες την εβδομάδα. Με τον εβδομαδιαίο αυτόν εντοπισμό των εστιατορίων που ανοίγουν παγκοσμίως, διαμορφώνεται και μια αντιπροσωπευτική εικόνα του τι συμβαίνει στην εστίαση διεθνώς. Την 21η εβδομάδα υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσης συγκριτικά με τις προηγούμενες με σχεδόν το 1/3 των εστιατορίων με αστέρι Michelin να ανοίγουν ανά τον κόσμο. Εμφανής είναι η βελτίωση και στην Ασία -ειδικά στην Ιαπωνία- με το 71% των βραβευμένων από τον οδηγό Michelin εστιατορίων να ανοίγουν. Σημειώνεται ότι την 20ή εβδομάδα το «Βαρόμετρο» κατέγραψε στην ίδια χώρα ποσοστό 65%. Πολλά εστιατόρια συνεχίζουν να ανοίγουν σε Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία και Βρετανία ενώ στην Αμερική φαίνεται να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Στην Αθήνα, που συμπεριλαμβάνεται στον Οδηγό με τις κυριότερες πόλεις της Ευρώπης, μπορεί τα εστιατόρια με αστέρι Michelin να είναι ελάχιστα (Σπονδή, Botrini’s, Hytra, Varoulko) ωστόσο, ακόμα και κάτω από τις δύσκολες αυτές συνθήκες, κατάφεραν να ανοίξουν όλα.

Όπως είναι αυτονόητο και ανακοινώθηκε από τον Γκεντάλ Πουλενέκ, διευθυντή των διεθνών εκδόσεων του γαστρονομικού οδηγού, οι εκδόσεις της επόμενης χρονιάς θα καθυστερήσουν. Δείτε το Βαρόμετρο εδώ 

Φωτογραφία: Igor Rand – Unsplash.com

Δείτε επίσης

Κορωνοϊός: Οι δηλώσεις του διευθυντή του Οδηγού Michelin στα εστιατόρια

Κορωνοϊός: Μήνυμα από τον Διευθυντή διεθνών εκδόσεων των Οδηγών Michelin

Οδηγός Michelin 2019: Ανακοινώθηκαν τα ελληνικά αστέρια