Ο σεφ Σωτήρης Κοντιζάς έκανε πρόσφατα δύο αναρτήσεις σχετικά με τις τροφικές αλλεργίες, τις οποίες αντιμετωπίζει και η μικρή του κόρη, κάνοντας παράλληλα συστάσεις και προς τους συναδέλφους του για το τι πρέπει να προσέχουν όταν πρέπει να ετοιμάσουν φαγητό για κάποιον πελάτη που έχει αλλεργία.

Όπως μας είχε πει και σε παλαιότερη συνέντευξη του στο Olive ο κ. Κοντιζάς, η κόρη του είναι αλλεργική σε πολλές τροφές, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν περιορισμοί στα υλικά που μπαίνουν στην κουζίνα του σπιτιού τους. Περιορισμοί συνεπώς υπάρχουν και σε ό,τι μπορεί να φάει όταν κάνουν την έξοδο τους ως οικογένεια σε κάποιο εστιατόριο. Με αφορμή αυτό λοιπόν, έκανε πριν λίγες μέρες μία ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, συμβουλεύοντας τους συναδέλφους του τι θα έπρεπε να κάνουν όλοι ώστε ακόμη και ένας αλλεργικός άνθρωπος να μπορεί να φάει έξω.

«Oμολογώ ότι πριν ανακαλύψουμε την πολυτροφική αλλεργία της Αριάννας, ενίοτε θεωρούσα κάποιους ισχυρισμούς για αλλεργία παραξενιές ή εκκεντρικότητες», εξομολογείται ο ίδιος στην ανάρτηση του, συμπληρώνοντας ότι καθώς οι αλλεργίες δεν είναι μόδα, κάτι πρέπει να κάνουν και οι μάγειρες. «Καταρχάς να ενημερωνόμαστε και να ενημερώνουμε την ομάδα μας στην κουζίνα και στο σέρβις. Να προσέχουμε την πορεία της τροφής από την αρχή έως το τέλος, τις πιθανές επιμολύνσεις δηλαδή σε κάθε στάδιο μαγειρέματος, όπως π.χ. αν μια σχάρα, ένα τηγάνι ή ένας πάγκος έχει έρθει σε επαφή με κάποιο από τα αλλεργιογόνα. Να προσαρμοζόμαστε, να ακούμε τον πελάτη, να συνεργαζόμαστε μαζί του για να του δώσουμε μια ασφαλή επιλογή, ακόμα κι αν δεν υπάρχει στο μενού, και σε καμία μα ΚΑΜΙΑ περίπτωση, όταν ο πελάτης μας λέει πως είναι αλλεργικός σε κάτι να μην απαντάμε «μα έχει πολύ λίγο». Για να μπορεί η κάθε Αριάννα να απολαμβάνει το φαγητό έξω χωρίς να νιώθει προβληματική και φυσικά χωρίς να κινδυνεύει. Μπορούμε να το κάνουμε; Από μένα είναι ναι!», σημειώνει.

Γαλακτοκομικά, αυγό, ψάρι, ξηροί καρποί, κοτόπουλο, ακτινίδιο. Mπορεί ένας άνθρωπος αλλεργικός σε όλα αυτά να φάει έξω;…

Posted by Sotiris Kontizas on Tuesday, February 12, 2019

Η ανταπόκριση και τα μηνύματα του κόσμου στην ανάρτηση του ήταν τόσα πολλά, ώστε λίγες ημέρες μετά επενήλθε με νέο post, στο οποίο αυτή τη φορά αποκάλυψε και το σημείωμα που ο ίδιος έχει πάντα μαζί του και δίνει στα εστιατόρια σχετικά με τις αλλεργίες της κόρης του.

«Επειδή όμως δεν έχουν μόνο τα εστιατόρια υποχρεώσεις, αλλά και όλοι όσοι έχουν αλλεργία, επανέρχομαι με μερικές σκέψεις-συμβουλές από προσωπική πείρα. Τι κάνω εγώ όταν επιλέγω να φάω έξω με την οικογένειά μου; Επειδή η Αριάννα έχει έντονη αλλεργία στο ψάρι, αποφεύγω τις ψαροταβέρνες. Είναι δύσκολο να σου εγγυηθεί ένας επαγγελματίας που στο 80% του μενού του έχει ψάρια και θαλασσινά πως δεν θα υπάρξει καμία απολύτως επιμόλυνση ακόμα κι αν σου φτιάξει μπριζόλα. Αποφεύγω γενικά τα μέρη που η επιμόλυνση είναι σχεδόν αναπόφευκτη, γιατί αντιλαμβάνομαι και τη δική τους δυσκολία να μου προσφέρουν ασφαλή επιλογή. Δεύτερον, γράφω σε χαρτί τις αλλεργίες της Αριάννας και τις δίνω στο σέρβις, καθώς είναι πολλές και δεν μπορώ να περιμένω να τις θυμάται και να τις μεταφέρει με απόλυτη ακρίβεια ο σερβιτόρος, και να τις συγκρατήσει όλες η κουζίνα. Με αυτόν τον τρόπο φυλάω τα νώτα μου και διευκολύνω και τους μάγειρες», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Σωτήρης Κοντιζάς.

Όταν έγραφα το προηγούμενο ποστ για τις αλλεργίες ήξερα ότι αναφέρομαι σε ένα θέμα που αγγίζει πολύ κόσμο. Ομολογώ όμως…

Posted by Sotiris Kontizas on Tuesday, March 5, 2019

Μάλιστα, η ανάρτηση του συνοδευόταν και από φωτογραφία του σημειώματος που δίνει στα εστιατόρια. Έτσι και εξασφαλίζει την ασφάλεια της κόρης του διευκολύνει τη δουλειά στις κουζίνες των εστιατορίων.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr