Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί ακυρώθηκε με την απόφαση 1734 της 3-9-2018 του ΣτΕ.

Η ανακοίνωση του Συνδέσμου είχε ως εξής: «Ο κλάδος το φώναζε από την πρώτη στιγμή: Ο οινοκτόνος φόρος στο κρασί ήταν άδικος και σαθρά χτισμένος. Μας υποσχέθηκαν την πολιτική απόφαση κατάργησης του. Περιμέναμε. Φωνάξαμε για τις στρεβλώσεις στην αγορά. Για την λαθρεμπορία. Για τις δυσκολίες όλων, κυρίως όμως των μικρών οινοποιείων. Χωρίς αποτέλεσμα. Μόνο καταφύγιο η ελληνική Δικαιοσύνη: ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, μαζί με τους λοιπούς θεσμικούς φορείς του κλάδου (ΕΔΟΑΟ, ΚΕΟΣΟΕ), ένα συνεταιριστικό οινοποιείο (Τύρναβος) και ένας μικρό οινοπαραγωγό από τις Σέρρες (κ. Δ. Παγωνάς), κατέθεσε αίτηση ακύρωσης στις αρχές του 2016, προβάλλοντας 13 λόγους ακυρότητας, στην βάση του εθνικού και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Με την απόφαση 1734 της 3-9-2018 το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών ΔΕ.Φ.Κ.Φ Β 5026381 ΕΞ /16-12-2015 Α.Υ.Ο. (ΦΕΚ 2785/Β/2015) με την οποία εφαρμόστηκε το παράνομο αυτό μέτρο, καθώς και κάθε συναφή πράξη. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Γιώργος Σκούρας, τόνισε ότι «εργαστήκαμε σκληρά και πετύχαμε για το καλό όλου του κλάδου να εισακουστούμε από τα ελληνικά δικαστήρια. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω προσωπικά τον Διευθυντή μας και έγκριτο νομικό Θεόδωρο Γεωργόπουλο που ανέλαβε με επιτυχία το δύσκολο έργο της δικαστικής υπεράσπισης του χώρου σε μια τόσο κρίσιμη υπόθεση”. Με την σειρά του, ο Θεόδωρος Γεωργόπουλος, δήλωσε ότι “είναι μια μεγάλη στιγμή δικαίωσης για τον αμπελοοινικό κλάδο σε μια υπόθεση με πολλές νομικές πτυχές που θα αποτελέσει ορόσημο για το μέλλον. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργάτες και σε εκείνους του οινοποιούς που μας βοήθησαν καθοριστικά στην τεκμηρίωση της αίτησης”. Αν είχαμε ερωτηθεί εκ των προτέρων, θα είχε αποφύγει ο κλάδος αυτή την δυσβάσταχτη, άδικη και εν τέλει παράνομη περιπέτεια. Σημειώνεται δε ότι η απόφαση που είναι στο στάδιο της καθαρογραφής, δεν ακυρώνει επιμέρους πτυχές ή κανόνες διαδικαστικού χαρακτήρα αλλά πλήττει το μέτρο στο σύνολό του. Σημειώνεται ακόμα ότι η ακύρωση έχει αυτόματο χαρακτήρα και δεν απαιτείται σχετική πράξη απόσυρσης του μέτρου από την Διοίκηση.

Χθες μάλιστα, ο Σύνδεσμος προέβη σε νέα ανακοίνωση στην οποία λέει τα εξής: «Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν στο διακδίκτυο διάφορα “περίεργα” δημοσιεύματα που αναδημοσιεύουν επιλεκτικά αποσπάσματα από δελτία τύπου προκειμένου να πείσουν ότι δήθεν δεν ακυρώθηκε το καθεστώς του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ή ακόμα ότι δεν είναι βέβαιο αν θα εφαρμοστεί η απόφαση η ακόμα ότι “τα πράγματα δεν είναι όπως άφησε να εννοηθεί ο ΣΕΟ”. Αντιλαμβανόμαστε ότι η ακυρωτική απόφαση αποτέλεσε δυσάρεστη έκπληξη για ορισμένους. Δυστυχώς για αυτούς τα πράγματα είναι όπως ανακοινώθηκαν και όπως σύμφωνα με το νόμο συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις: ο Ε.Φ.Κ. δεν μπορεί πλέον να βεβαιωθεί ή να εισπραχθεί με ισχύουσα νομική βάση. Και βέβαια, η απόφαση του ΣτΕ ΑΚΥΡΩΣΕ το καθεστώς του φόρου. Φυσικά δεν μπορεί να καταργήσει τη φορολογική εξουσία του ελληνικού Κράτους. Αν η εκτελεστική εξουσία επιμένει στην φορολογία του κρασιού, μπορεί να το πράξει στο μέλλον, ξαναβλέποντας το “γραπτό” που “κόπηκε” στις εξετάσεις. Θα πρέπει ωστόσο να χτίσει από την αρχή ένα τέτοιο νέο καθεστώς. Καλό θα ήταν μάλιστα αυτή τη φορά να ερωτηθεί ο κλάδος. Και βέβαια θα πρέπει να σηκώσει το βάρος επαναφοράς σε λειτουργία ενός καθεστώτος που κρίθηκε παράνομο στο σύνολό του. Αυτά, ίσως, αύριο. Σήμερα πάντως, νόμιμος προσδιορισμός της φορολογητέας ύλης, διαδικασίες επιβολής, είσπραξης, βεβαίωσης και ελέγχου δεν υπάρχουν. Απομένει στην Διοίκηση να πράξει τα δέοντα και σε όσους στενοχωρήθηκαν να το πάρουν απόφαση. Εμείς είμαστε οινοποιοί και όχι πολιτικοί: γνώμονάς μας είναι το συμφέρον και το μέλλον του ελληνικού κρασιού, που μπορεί και πρέπει να είναι λαμπρό. Όσοι επιχειρούν για δικούς τους λόγους, που μας είναι αδιάφοροι, να δραπετεύσουν απο την πραγματικότητα είναι δικαίωμά τους. Εμάς να μας συγχωρήσουν, θα ακολουθήσουμε την αλήθεια που “τυχαίνει” να επιβεβαιώνεται από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας».

http://greekwinefederation.gr/gr/home/

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr