Έναν από τους πλέον περίεργους κανονισμούς θέσπισε πρόσφατα η Φλωρεντία, που ανακοίνωσε ότι όσοι πιάνονται να τρώνε στους δρόμους θα πληρώνουν πρόστιμο, που μπορεί να φτάσει και τα €500!

Έχεις κανονίσει ταξιδάκι σε αυτή την τόσο ρομαντική ιταλική πόλη και ήδη ονειρεύεσαι τους περιπάτους σου στα στενά της, θαυμάζοντας τα αμέτρητα αξιοθέατα της και κάνοντας στάση για καφεδάκι και ένα σνακ, όπως τα περίφημα ιταλικά σάντουιτς ή ένα παγωτάκι. Σου έχουμε δυσάρεστα νέα ωστόσο, μιας και θα πρέπει να σκεφτείς δύο φορές πριν αποφασίσεις να ενδώσεις σε αυτή την κατά τα άλλα συνηθισμένη απόλαυση, αφού πλέον κινδυνεύεις να σου επιβληθεί πρόστιμο.

Συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή της Φλωρεντίας αποφάσισε από αρχές Σεπτεμβρίου να απαγορεύσει το φαγητό στους δρόμους Via de’ Neri, Piazzale degli Uffizi, Piazza del Grano και Via della Ninna, στο ιστορικό κέντρο, σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Πρόκειται για 4 πολυσύχναστα σημεία, στα οποία είχε γίνει ανυπόφορη η κατάσταση με τους τουρίστες που κάθονται σε πεζοδρόμια και εισόδους σπιτιών και καταστημάτων για να φάνε το σνακ τους, εμποδίζοντας την πρόσβαση και τη διέλευση, ενώ πίσω τους αφήνουν απορρίμματα που καταστρέφουν την εικόνα της περιοχής.

Μεταξύ 12:00-15:00 και 18:00-22:00 λοιπόν, όσοι σταματούν να φάνε το street food τους σε κάποιο από τα παραπάνω σημεία, λαμβάνουν πρόστιμο που ξεκινά από €150 και μπορεί να φτάσει έως και €500. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι τρώνε ενώ περπατούν τότε θα αποφύγουν το πρόστιμο, αλλά εάν σταματήσουν σε κάποιο σημείο για να απολαύσουν το σνακ τους, τότε οι αρχές μπορούν να λάβουν μέτρα. Ο νέος κανονισμός αναμένεται να παραμείνει σε ισχύ έως τις 6 Ιανουαρίου, ενώ συζητείται και το ενδεχόμενο να παραταθεί.

Την ανακοίνωση του νέου κανονισμού έκανε μέσω Facebook ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Dario Nardella, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πλήττει τον τουρισμό, αλλά στόχο έχει να βάλει ένα φρένο στους απαίδευτους τουρίστες που δεν σέβονται την Φλωρεντία. «Μόνο όσοι αγαπούν τη Φλωρεντία, την αξίζουν», σημείωσε χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή τα καταστήματα της περιοχής έχουν κολλήσει αφίσες που συμβουλεύουν τους τουρίστες να μην τρώνε στο δρόμο και να «σέβονται τους κατοίκους, τους εμπόρους και τους εργαζόμενους στις συγκεκριμένες οδούς».

Για την ιστορία, να πούμε ότι η συμφόρηση στα συγκεκριμένα σημεία φαίνεται ότι προκαλούνταν κυρίως από 2 μαγαζιά, το All’antico Vinaio που είναι διάσημο για τα σάντουιτς του και το κατάστημα παγωτών Gelateria dei Neri. Το ζήτημα ήρθε στο φως όταν ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος δερμάτινων ειδών λογομάχησε με οικογένεια Ισπανών, που είχαν καθίσει για να απολαύσουν το σνακ τους στην είσοδό του.