Θα μπορούσαμε να πούμε, πως πέρα από το να είναι νόστιμο ένα φαγητό ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει να είναι «καθαρό», δηλαδή, να είναι καλά τα υλικά μαγειρεμένα και να έχουν καθαριστεί σωστά. Κάπως, έτσι, ερευνητές από το  Purdue University έχουν δημιουργήσει μια φορητή συσκευή που μπορεί να συνεργάζεται με smartphones και laptops και να εντοπίζει τα βακτήρια E. coli στο φαγητό, όπως δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Applied Optics.

Ειδικότερα, για πολλές από τις ασθένειες που μεταδίδονται μέσω φαγητού ευθύνονται τα βακτήρια E. Coli για αυτό οι ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου εργάζονται πάνω στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Κάπως, έτσι, έφτασαν στη συσκευή SiPM (silicon photomultiplier) που χρησιμοποιεί χαμηλό φως, αξιοποιώντας το φαινόμενο της βιοφωταύγειας (παραγωγή φωτός από ζωντανούς οργανισμούς) για τον εντοπισμό της παρουσίας βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες μέσω της τροφής. Επίσης, οι ερευνητές του Purdue δημιούργησαν ένα νέο ηλεκτρικό κύκλωμα για την αποστολή δεδομένων σε laptops και smartphones μέσω τεχνολογίας Bluetooth και χρησιμοποίησαν ακόμη τρισδιάστατη εκτύπωση (3D printing),


«Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε τεχνολογία και μια διαδικασία που επιτρέπει τον οικονομικό εντοπισμό των αιτίων ασθενειών που μεταδίδονται μέσω τροφής, χρησιμοποιώντας μια εύκολη, γρήγορη και αποδοτική διαδικασία» είπε ο Γιουΐγουον Μπέι, ερευνητής μηχανολογίας- μηχανικής στο College of Engineering του πανεπιστημίου, ο οποίος ανέπτυξε την τεχνολογία αυτή με τον Μπρους Άπλγκεϊτ, καθηγητή επιστήμης τροφίμων στο College of Agriculture του πανεπιστημίου.

Προκειμένου να αποδείξουν την αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας τους, οι ερευνητές του Purdue δοκίμασαν τη συσκευή σε τεχνητά μολυσμένα δείγματα μοσχαρίσιου κιμά από τοπικό κατάστημα: Έβαλαν E.coli στα δείγματα μέσω ένεσης και χρησιμοποιήσαν τη συσκευή για την ανάλυση του δείγματος μέσα σε διάστημα 10 ωρών. Όπως τόνισε,  ο Άπλγκεϊτ, πρόκειται για μια μέθοδο που συνεπάγεται μεγαλύτερη ευαισθησία, χαμηλότερο κόστος, καλύτερη φορητότητα και άλλα πλεονεκτήματα σε σχέση με υπάρχουσες μεθόδους εντοπισμού. Σημειώνεται, τέλος, πως η τεχνολογία αυτή εμπορευματοποιείται από τη Phicrobe, μια startup την οποία ίδρυσε ο Άπλγκεϊτ.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr