Διαδικτυακό ψήφισμα – αίτημα με στόχο να διδάσκεται η ελληνική γαστρονομία σε πανεπιστημιακό επίπεδο, ξεκίνησαν οι σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου, Ηλίας Μαμαλάκης, Σοφία Ουργαντζίδου και Μανώλης Παπουτσάκης, μαζί με τον Master of wine Ιωάννη Καρακάση και τον Καθηγητή Βιολογίας του ΑΠΘ Δρ. Θωμά Σαββίδη.

Όπως αναφέρουν στο κείμενο που συνυπογράφουν και το οποίο συνοδεύει το αίτημά τους, στόχος είναι η ίδρυση ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος, τετραετούς φοίτησης, με αντικείμενο τις σπουδές πάνω στην ελληνική γαστρονομία. Μάλιστα, στις επιμέρους ειδικότητες του, ζητούν να περιλαμβάνεται η ιστορία της ελληνικής κουζίνας, τα προϊόντα και η παραγωγή τους, το κρασί και η ελληνική μαγειρική τέχνη, καθώς και η σύνδεση των παραπάνω με τον τουρισμό και την οικονομία, αφού πρώτα οι σπουδαστές θα έχουν λάβει μια βασική γενική εκπαίδευση πάνω σε όλα αυτά τα πεδία και στη διεθνή γαστρονομία συνολικά.

Αναλυτικά, το κείμενο του ψηφίσματος αναφέρει: «Όλο και περισσότερο στις μέρες μας γίνεται φανερό το πόσο σημαντική είναι η γαστρονομία ως τομέας που μπορεί να βοηθήσει καίρια στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας μας. Τα παραδείγματα από το εξωτερικό (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία κ.α.) επιβεβαιώνουν το περιεχόμενο αυτής της συζήτησης και η ανάγκη ενίσχυσης της ελληνικής γαστρονομίας αποκτά πια επιτακτικό χαρακτήρα.

Η ελληνική γαστρονομία συνδέεται με τα ελληνικά προϊόντα, την ιστορία, την παραγωγή, τη διάθεση και την επεξεργασία τους, με τις τοπικές μαγειρικές παραδόσεις, με την εστίαση εν γένει και με τον ελληνικό τουρισμό ως την ατμομηχανή, όπως συχνά λέγεται, της ελληνικής οικονομίας. Προκειμένου να ενισχυθεί αυτός ο ρόλος, λαμβάνουν χώρα ήδη διάφορες αποσπασματικές δράσεις από πολλούς επιμέρους φορείς. Δημιουργείται, όμως, η αίσθηση ότι λείπει από αυτήν την προσπάθεια μια οργανωμένη κρατική ακαδημαϊκή δομή που θα έχει ακριβώς ως αντικείμενό της την ελληνική γαστρονομία και που θα μπορεί πέρα από το να παρουσιάζει και να παρέχει οργανωμένα σε ένα συστηματικό ακαδημαϊκό επίπεδο το περιεχόμενο αυτού που ονομάζουμε «Ελληνική γαστρονομία», να δημιουργήσει επαγγελματίες του χώρου της εστίασης και του τουρισμού, οι οποίοι θα διαθέτουν τη βαθιά και πλούσια εκείνη γνώση που απαιτείται για την αξιοποίηση αυτού του εθνικού θησαυρού ως εργαλείου ανάπτυξης και προόδου για τον τόπο μας.

Η κατάσταση που υποδεικνύει την ανάγκη θέσπισης ενός τέτοιου κρατικού ακαδημαϊκού ιδρύματος είναι το χαμηλό -με τις λαμπρές πάντα εξαιρέσεις- επίπεδο γνώσεως που διαθέτουν σήμερα οι περισσότεροι Έλληνες μάγειρες στη χώρα μας, σε σχέση με την ελληνική κουζίνα και τον τεράστιο πλούτο της. Κατά πόσο γνωρίζουν την ιστορία και τις καταβολές της, τις αμέτρητες και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τοπικές τις εκφάνσεις, τα χιλιάδες προϊόντα της ελληνικής γης, το ελληνικό κρασί και πώς αυτά όλα συνδέονται με το περιεχόμενο της κάθε παράδοσης, τους παραδοσιακούς τρόπους μαγειρέματος και επεξεργασίας των τροφών, τη γευστική ταυτότητα που τελικά επισφραγίζει αυτό που ονομάζουμε «ελληνική κουζίνα». Οι επιμέρους και αποσπασματικές προσπάθειες προφανώς και δεν αρκούν για να υποστηρίξουν τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η ελληνική γαστρονομία, η οποία ακόμα και σήμερα εξισώνεται δυστυχώς από τους περισσότερους ξένους επισκέπτες με την ελληνική σαλάτα, το σουβλάκι και τον μουσακά. Η περιορισμένη μας συνολικά γαστρονομική κουλτούρα και παιδεία δρα ως βαρίδι στην ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού, ο οποίος χρειάζεται ανθρώπους που θα διαθέτουν μια ακαδημαϊκή, συγκροτημένη και σοβαρή εκπαίδευση που θα περιλαμβάνει όλες τις εκφάνσεις της ελληνικής κυρίως, αλλά και της παγκόσμιας γαστρονομίας, και που θα μπορούν να υποστηρίξουν την οργάνωση και την αξιοποίησή της.

Έτσι προχωράμε προς το ψήφισμα αυτό ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας την ίδρυση ενός ανώτερου εκπαιδευτικού ιδρύματος, τετραετούς φοίτησης, με αντικείμενο τις σπουδές πάνω στην ελληνική γαστρονομία και με επιμέρους ειδικότητες που θα αφορούν την ιστορία της ελληνικής κουζίνας, τα προϊόντα και την παραγωγή τους, το κρασί και την ελληνική μαγειρική τέχνη, τη σύνδεση των παραπάνω με τον τουρισμό και την οικονομία, αφού πρώτα θα έχουν λάβει στα πρώτα 2 έτη όλοι οι σπουδαστές μια βασική γενική εκπαίδευση πάνω σε όλα αυτά τα πεδία και στη διεθνή γαστρονομία συνολικά.

Θεωρούμε πως μια τέτοια πρωτοπόρα για τα ελληνικά δεδομένα ακαδημαϊκή θέσπιση θα ανοίξει δρόμους για την περαιτέρω καταγραφή και ανάπτυξη της ελληνικής κουζίνας, του ελληνικού τουρισμού και της ελληνικής οικονομίας και προτείνουμε η όλη προσπάθεια να γίνει υπό την αιγίδα της ελληνικής Προεδρίας της Δημοκρατίας, η οποία φαίνεται να υποστηρίζει την ελληνική μας γαστρονομική ταυτότητα με ευαισθησία και που με το κύρος της θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια πιο εύκολη προώθηση και υλοποίηση μιας τέτοιας σημαντικής προσπάθειας.

Με εκτίμηση,
Σωτήρης Ευαγγέλου Executive chef
Ιωάννης Καρακάσης Master of wine
Ηλίας Μαμαλάκης chef- Ταξιδευτής
Dr. Θωμάς Σαββίδης Καθηγητής Βιολογίας του ΑΠΘ
Σοφία Ουργαντζίδου chef
Μανώλης Παπουτσάκης Executive chef»

info
Μπορείτε να δείτε το αίτημα και, φυσικά, εάν το επιθυμείτε να ψηφίσετε, ΕΔΩ.

Δείτε επίσης:
Δίκτυο Aegean Cuisine: έφτασαν τις 189 -σε 23 νησιά- οι επιχειρήσεις εστίασης που συμμετέχουν

Accademia Pizzaioli: Γίνετε πιτσαγιόλοι με υποτροφία!

Αγροτικά ΙΕΚ και Ψηφιακή Ακαδημία Αγροτικής Ανάπτυξης, μελετά το υπουργείο