Οι Στέλιος Αρακάς, Μιχάλης Μάρθας, Σταμάτης Μισομικές και Νικόλας Μπίλης κατάφεραν να εξασφαλίσουν από μία θέση στη 10άδα από την περιφέρεια της Μεσογείου και περνούν στον ημιτελικό, διεκδικώντας τον φετινό τίτλο του καλύτερου Young Chef στον κόσμο.

1724_Michael-Marthas_Portrait1724_Michael-Marthas_Recipe
Ο Μιχάλης Μάρθας με το πιάτο «Beetroot & Salmon»

Σε αυτή τη φάση του διαγωνισμού, όπου έλαβαν μέρος χιλιάδες νέοι σεφ από όλο τον κόσμο, επιλέχθηκαν 10 άτομα σε 20 περιοχές για να προχωρήσουν στη φάση του ημιτελικού. Μάλιστα, η Andrea Sinigaglia, Γενική Διευθύντρια του ALMA, δήλωσε ότι η διαδικασία ήταν κάθε άλλο παρά εύκολη. «Οι chefs και οι ειδικοί μας δούλεψαν σκληρά προκειμένου να επιλέξουν μόνο 10 άτομα από κάθε περιφέρεια για τον ημιτελικό, μέσα από τόσες πολλές ενδιαφέρουσες αιτήσεις, συνεπώς έπρεπε να πάρουν κάποιες σκληρές αποφάσεις. Το μέσο επίπεδο δυνατοτήτων ήταν αρκετά υψηλό. Είναι εντυπωσιακό να συνειδητοποιείς πόσοι πολλοί νεαροί chefs υπάρχουν στον κόσμο και έχουν τη δυνατότητα και το πάθος να αναδειχθούν – απλά περιμένουν τη μεγάλη ευκαιρία τους», συμπλήρωσε.

769_Nikolaos-Billis_Portrait769_Nikolaos-Billis_Recipe
Ο Νικόλας Μπίλης με το πιάτο «Nostimon Imar – Palamida, Raisin, Tsigareli»

Από την περιφέρεια της Μεσογείου, επιλέχθηκαν συνολικά τέσσερις Έλληνες σεφ, που οι αιτήσεις τους πληρούσαν τους πέντε χρυσούς κανόνες του διαγωνισμού: συστατικά, ικανότητες, εφευρετικότητα, ομορφιά και μήνυμα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους Στέλιο Αρακά, Sous Chef στο Pausa με το πιάτο «A storm is brewing», Μιχάλη Μάρθα, Sous Chef στο Lindos Mare Hotel με το πιάτο «Beetroot & Salmon», Σταμάτη Μισομικέ, Chef στο Noble Gourmet Restaurant με το πιάτο «Salas, the ancient greek salad accompanied with 19 tea herbs» και Νικόλα Μπίλη Chef στο Botrini’s Restaurant με το πιάτο «Nostimon Imar – Palamida, Raisin, Tsigareli».

1034_Stamatios-Misomikes_Portrait1034_Stamatios-Misomikes_Recipe
Ο Σταμάτης Μισομικές με το πιάτο «Salas, the ancient greek salad accompanied with 19 tea herbs»

Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες της ίδιας περιφέρειας είναι οι: Gurkan Tumsek, Sous Chef στο Ferahfeza Restaurant με το πιάτο «Compressed lamb with Freekeh Keşkek, smoked, salted, minted yoghurt, Aegean Greens » (Τουρκία), Hazal Yildirim, Sous Chef στο Hudson Restaurant με το πιάτο «Scallop With Tarhana» (Τουρκία), Idan Peretz, Sous Chef στο Popina Restaurant με το πιάτο «Smoking candy shop» (Ισραήλ), Oren Ben Eliyahu Chef στο Quattro Restaurant με το πιάτο «Offal of lamb» (Ισραήλ), Shirel Berger, Chef στο Miss Kaplan Restaurant με το πιάτο «Sunchokes & kings» (Ισραήλ) και Tunahan Çalişkan, Chef στο Kayar Kardeşler Kasap & Steak House, με το πιάτο «Lamb trilogy» (Τουρκία).

1392_stelios-arakas_portrait1392_stelios-arakas_Recipeedited
Ο Στέλιος Αρακάς με το πιάτο «A storm is brewing»

Η 3η Φάση του διαγωνισμού θα διαρκέσει έως τις 15 Αυγούστου, οπότε οι συμμετέχοντες του ημιτελικού από κάθε περιφέρεια θα διαγωνιστούν στους περιφερειακούς διαγωνισμούς. Κάθε περιφέρεια θα έχει κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τους καλύτερους ανεξάρτητους σεφ, οι οποίοι θα αξιολογήσουν τα πιάτα των συμμετεχόντων στους ημιτελικούς και θα επιλέξουν το καλύτερο σύμφωνα με τους 5 χρυσούς κανόνες. Στην περιφέρεια των χωρών της Μεσογείου, που διαγωνίζεται και η Ελλάδα, στην κριτική επιτροπή περιλαμβάνονται καταξιωμένα ονόματα, όπως οι Olivier Campanha, Μeir Adoni και Aydın Demir. Οι νικητές από κάθε γεωγραφική περιφέρεια θα συνεχίσουν στον διεθνή τελικό.

Για την περιφέρεια των χωρών της Μεσογείου, ο τοπικός διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στο Τελ Αβίβ στις 31 Μαΐου. Με το τέλος του Αυγούστου οι είκοσι καλύτεροι νέοι chefs από κάθε περιφέρεια του κόσμου θα ανακοινωθούν ως οι διεθνείς επίσημοι finalist. Σε αυτό το στάδιο, θα ανατεθεί σε κάθε έναν ένας “Mentor Chef”, ο οποίος θα τους συμβουλέψει πώς να βελτιώσουν τα πιάτα τους και θα τους βοηθήσει να προετοιμαστούν για τον παγκόσμιο τελικό. Τέλος, οι είκοσι finalist θα διαγωνιστούν στο Grand Finale στις 13 Οκτωβρίου στο Μιλάνο, που θα περιλαμβάνει 2 απαιτητικές μέρες μαγειρικής μπροστά στην κριτική επιτροπή των Seven Sages, που θα καθορίσει τον νικητή του “S.Pellegrino Young Chef 2016”.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr