Ο εντοπισμός καταλοίπων του αντιφθειρικού fipronil σε παρτίδες αβγών που είχαν εισαχθεί από την Ολλανδία ήταν η αιτία που σήμανε συναγερμός σε έξι γερμανικά κρατίδια στα οποία αποσύρθηκαν 73.000 αβγά από τα ράφια των σουπερμάρκετ.

Σχετική ανακοίνωση σημείωνε ότι τα αβγά προέρχονταν από μια βιολογική φάρμα στην Ολλανδία και το συγκεκριμένο εντομοκτόνο θεωρείται μετρίως τοξικό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα νεφρά, το συκώτι και τους λεμφαδένες και η ΕΕ έχει απαγορεύσει τη χρήση του σε ζώα όπως τα κοτόπουλα. Σημειώνουμε μάλιστα ότι πέρυσι αποσύρθηκαν εκατομμύρια αβγά από τα ράφια των σουπερμάρκετ σε Βέλγιο και Ολλανδία μετά τον εντοπισμό μολυσμένων αβγών από το ίδιο εντομοκτόνο το οποίο όπως αποδείχθηκε είχε περάσει και στα τρόφιμα που περιείχαν αβγά της συγκεκριμένης παρτίδας.
Τα αβγά παραδόθηκαν στο διάστημα μεταξύ 17 Μαΐου και 4 Ιουνίου 2018 ενώ σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι εντοπίστηκαν ίχνη fipronil σε δείγματα που ελήφθησαν από συσκευαστήριο αβγών στην πόλη Βέχτα της Γερμανίας τα οποία ήταν πάνω από το επιτρεπόμενο όριο των 0,005 mg ανά κιλό, αλλά πολύ κάτω από το επίπεδο που θα συνιστούσε κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr