Μια νέα, σημαντική προσπάθεια για την συγκέντρωση, καταγραφή και προβολή των προϊόντων τροφίμων Ελλήνων παραγωγών με τη σφραγίδα της Έκθεσης τροφίμων ΕΞΠΟΤΡΟΦ σε συνεργασία με σημαντικούς επαγγελματίες του χώρου, εγκαινιάστηκε πρόσφατα.

Ο λόγος, για τα βραβεία Athens Fie Food Awards (AFFA), που δημιουργήθηκαν με σκοπό να αποτελέσουν σημείο αναφοράς για την ανάδειξη της ελληνικής παραγωγής. Την ελληνική παραγωγή που στηρίζεται στην πρώτη ύλη, την καινοτομία, την τεχνογνωσία, τις καλές πρακτικές και την θρεπτική αξία. Σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον, η ανάδειξη της σύγχρονης τοπικής παραγωγής μέσα από τα προϊόντα της, αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και τη στήριξη της προσπάθειας των μικρών παραγωγών. Ο θεσμός λοιπόν εμβαθύνει σε έννοιες όπως η τοπικότητα, η παράδοση, η εντοπιότητα, η βιωσιμότητα, η διαφοροποίηση, η αυθεντικότητα της γεύσης. Οι έννοιες αυτές αναδεικνύουν τις τοπικές κουζίνες και τη σύγχρονη ελληνική γαστρονομία σε ζωογόνους παράγοντες στήριξης της οικονομίας της χώρας μας τόσο άμεσα όσο και μέσω της σύνδεσης τους με το τουριστικό προϊόν.

Τα AFFA είναι βραβεία που ως στόχο έχουν την όσο το δυνατόν αντικειμενικότερη κατάταξη των συμμετεχόντων. Αυτό επιτυγχάνεται αναδεικνύοντας τα στοιχεία που τους διαφοροποιούν στην αγορά, ακολουθώντας αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης σε διαφορετικές κατηγορίες. Η γεύση αποτελεί τον κύριο παράγοντα αξιολόγησης και για τον λόγο αυτό η γευσιγνωσία των προϊόντων είναι τυφλή. Τα προϊόντα χωρίζονται σε 27 αναλυτικές κατηγορίες και αξιολογούνται αρχικά με βάση τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά. Η αξιολόγηση γίνεται βάσει αλγορίθμου ο οποίος αποδίδει την βαθμολογία. Κατόπιν τα προϊόντα κατατάσσονται στις κατηγορίες τους και διακρίνονται ανάμεσα σε ομοειδή προϊόντα.

Η αξιοπιστία των βραβείων, σε διεθνές επίπεδο, βασίζεται στον επαγγελματισμό και την εμπειρία της επιτροπής αξιολόγησης. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά και στα Athens Fine Food Awards. Οι σημαντικότεροι επαγγελματίες του κλάδου των τροφίμων βρίσκονται ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής για να οδηγήσουν με αξιοπιστία την μεγάλη προσπάθεια καταγραφής που γίνεται για το ελληνικό τρόφιμο. Στόχος της διοργανώτριας είναι η όσο το δυνατόν αντικειμενικότερη και διαφανής διαδικασία που θα επιτρέψει στο ελληνικό τρόφιμο να βρει την αναγνώριση που του αξίζει.

info
affa.gr

Δείτε επίσης

Βραβεία Gourmand 2020: Διαδικτυακά ανακοινώθηκε η λίστα των νικητών

Αυτά είναι τα βραβεία του Gault & Millau Hellas 2020

Estia Awards 2020: Τα βραβεία των αλυσίδων εστίασης

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr