Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν (SSIFF) επιστρέφει για την 69η διοργάνωσή του, τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 202,  με ταινίες ιδιαίτερου γαστρονομικού ενδιαφέροντος.

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το Σαν Σεμπαστιάν είναι ο πρωταθλητής της παγκόσμιας γαστρονομίας, όχι μόνο χάρη στα πολλά αστέρια Michelin που έχουν κατακτήσει τα εστιατόρια του, αλλά κυρίως επειδή η γαστρονομία είναι το επίκεντρο της ζωής της πόλης.

Στο πλαίσιο του Culinary Zinema, όπως είναι γνωστό το τμήμα του Φεστιβάλ που είναι αφιερωμένο στην γαστρονομία, θα προβληθούν πέντε ταινίες μεγάλου μήκους που έχουν ως θέμα διάσημους σεφ και εστιατόρια του κόσμου.

Το Φεστιβάλ ανοίγει με το Las huellas de elBulli, μια ταινία για το παγκοσμίου φήμης εστιατόριο του Ferran Adrià, το οποίο έκλεισε πριν από μια δεκαετία, και κλείνει με το Délicieux / Delicious, μια ταινία εποχής που διαδραματίζεται στις κουζίνες και στα λαμπερά τραπέζια της Γαλλίας του 18ου αιώνα.

Κάθε ταινία του Culinary Zinema ακολουθεί ένα γαστρονομικό θεματικό δείπνο στο Basque Culinary Center (μια από τις καλύτερες σχολές Γαστρονομίας στον κόσμο) που ετοιμάζουν σεφ βραβευμένοι με αστέρια Michelin.

Το πρόγραμμα του Culinary Zimema 2021

Ταινία: Las Huellas de Elbulli
Σκηνοθεσία: Inigo Ruiz Aquerreta, José Larazza
Χώρα: Ισπανία

Μια δεκαετία μετά το κλείσιμο του πρωτοποριακού εστιατορίου «elBulli» στην Καταλονία της Ισπανίας οι μαθητές του θρυλικού σεφ Ferran Adria, έχουν την ευκαιρία να εξετάσουν την καριέρα του και την τεράστια επίδρασή του στη σύγχρονη γαστρονομία.

Ταινία: Michelin Stars II: Nordic by Nature
Σκηνοθεσία: Rasmus Dinesen
Χώρες: Δανία-Ισπανία

Ένα ταξίδι στην άγρια φύση και στην ανεπανάληπτη ομορφιά των Νήσων Φερόε στον βόρειο Ατλαντικό. Τα υπέροχα τοπία της παρθένας φύσης συνδυάζονται με την υψηλή γαστρονομία σε αυτό το ντοκιμαντέρ που είναι αφιερωμένο στον σεφ Poul Andrias Ziska και στο βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin ετσιατόριό του «KOKS»

Ταινία: Reinventing Mirazur
Σκηνοθεσία:: Franck Ribière, Verane Frédiani
Χώρες: ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ελβετία

Μετά τη καραντίνα της πανδημίας, ο σεφ του βραβευμένου με τρία αστέρια Michelin εστιατορίου Mirazur στο Μεντόν της Νότιας Γαλλίας δημιούργησε ένα εκπληκτικό μενού με βάση τις φάσεις της σελήνης. Το κατόρθωμα του Mauro Colagreco συζητήθηκε πολύ στον χώρο της γαστρονομίας και το ντοκιμαντέρ ρίχνει μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς ακριβώς τα κατάφερε.

Ταινία: Το κυνήγι της τελειότητας
Σκηνοθεσία: Toshimichi Saito
Χώρα: Ιαπωνία

Το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Toshimichi Saito είναι μια εξερεύνηση της ιαπωνικής κουζίνας μέσα από τα μάτια τεσσάρων κορυφαίων σεφ: όλοι αναζητούν την τελειότητα, αλλά οι προσεγγίσεις τους διαφέρουν και συγκρούονται μεταξύ τους.

Ταινία: Délicieux
Σκηνοθεσία: Εric Besnard
Χώρα: Γαλλία

Η τελευταία ταινία του Culinary Zinema  είναι ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο, στα υπέρλαμπρα δείπνα των ευγενών της Γαλλίας, στην άκρως ενδιαφέρουσα εποχή πριν από τη Γαλλική Επανάσταση.

 

Δείτε επίσης:
Massimo Bottura: O «νοβελίστας» της ιταλικής κουζίνας

Ρικάρντο Τζιράουντι: Ο Μονεγάσκος που «έφερε» στην Ευρώπη το Black Angus

Le Chef: Αυτοί είναι οι 100 καλύτεροι σεφ του κόσμου για το 2020

 

 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr