Η κλιματική αλλαγή έχει σοβαρές επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα και, όπως είναι αναμενόμενο, επηρεάζει ποικιλοτρόπως μεταξύ άλλων και τη διατροφική αλυσίδα. Ένα από τα πιο πρόσφατα χαρακτηριστικά παραδείγματα παρατηρήθηκε σε ιαπωνικό έδαφος.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η ανθρώπινη παρέμβαση στο περιβάλλον, σταδιακά εξελίσσεται σε κάθε άλλο παρά εποικοδομητική σταθερά παρ’ όλο που προφανώς η επιστημονική κοινότητα μπορεί πλέον να προτείνει εφαρμόσιμες λύσεις αλλαγής της καθημερινότητάς μας ως μέσα πρόληψης των χειρότερων επιπτώσεων. Δεν θα απαριθμήσουμε τι έχει μέχρι στιγμής καταγραφεί, η λίστα είναι απίστευτα εκτενής, θα σταθούμε όμως σε συμβάν που παρατηρήθηκε στη θαλάσσια πανίδα της Ιαπωνίας. Πιο συγκεκριμένα, στο fugu, το δηλητηριώδες ψάρι που αποτελεί εδώ και χιλιάδες χρόνια μία από τις πιο ακριβές απολαύσεις στη χώρα λόγω της πολυετούς εκπαίδευσης για εκμάθηση της ειδικής μεθόδου διαχείρισής του (migaki) ώστε να καταναλωθεί με ασφάλεια.

Το εν λόγω είδος ψαριού, διασταυρώθηκε με άλλο-ή άλλα- είδη με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα νέο υβρίδιο, ακόμα πιο επικίνδυνο για όποιον το καταναλώσει. Η περιοχή Setouchi στην Ιαπωνία είναι το μοναδικό σημείο χονδρικής πώλησης fugu, όπου πωλείται ακόμα και σε τιμές που ξεπερνούν τα 265 δολάρια το κιλό. Δεν είναι λίγοι αυτοί που τολμούν να το δοκιμάσουν παρά το υψηλό ποσοστό των θανάτων μετά από κατανάλωσή του στο παρελθόν, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν (στους περίπου 6 ετησίως) λόγω αυστηρότερων κανονισμών.

Ωστόσο, ο αυστηρός έλεγχος αναφορικά με το ψάρεμα, την πώληση και την προετοιμασία είναι πλέον υπό αμφισβήτηση δεδομένου ότι η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας των υδάτων γύρω από την Ιαπωνία ανάγκασε το fugu να «μεταναστεύσει» πιο βόρεια, όπου η θερμοκρασία του νερού είναι χαμηλότερη. Στο νέο τους περιβάλλον συνάντησαν ομοειδή ψάρια με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα νέο υβρίδιο, αποτέλεσμα της διασταύρωσης των δύο. Τα συγκεκριμένα δύσκολα ξεχωρίζουν από άλλα ψάρια, γι’ αυτό και στην Ιαπωνία απαγορεύεται το ψάρεμα και η πώλησή τους. Το νέο είδος, δεν είναι αυτό καθαυτό δηλητηριώδες, ωστόσο, τρέφεται με κάποια οστρακοειδή που είναι. Το δηλητήριο στη συνέχεια αποθηκεύεται στο δέρμα και το συκώτι του. Αν προσληφθεί, επιτίθεται» στο νευρικό σύστημα επηρεάζοντας τη μυική λειτουργία και τους πνεύμονες, κάτι που σημαίνει σχεδόν βέβαιο θάνατο εντός μίας έως 24 ωρών εκτός αν υπάρξει άμεσα τεχνητή υποστήριξη του αναπνευστικού με ειδικό εξοπλισμό. Δεν υπάρχει γνωστό αντίδοτο. Η ζήτηση του fugu, παρά την επικινδυνότητα της κατανάλωσής του, παραμένει υψηλή και δεν υπάρχει ακόμα εικόνα για τον αν η εμφάνιση του υβριδίου θα την επηρεάσει. Πιθανόν όχι, αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι και το 16ο αιώνα, που είχε απαγορευτεί η κατανάλωσή του, οι χωρικοί συνέχισαν να το τρώνε κρυφά, με πολλούς να πεθαίνουν από δηλητηρίαση.