Ο κορωνοϊός είναι πλέον μέσα στην καθημερινότητά μας και φαίνεται πώς έχει ενισχύσει και ρατσιστικές αντιλήψεις απέναντι στους ανθρώπους με ασιατική καταγωγή, σύμφωνα με περιστατικό, που συνέβη σε εστιατόριο στη Στοκχόλμη.

Συγκεκριμένα, ο fashion influencer Bryanboy ανέφερε ότι σοκαρίστηκε όταν βρήκε «ρατσιστικές» εικόνες στους τοίχους ενός εστιατορίου της Στοκχόλμης. «Μόλις παραγγείλαμε, παρατηρήσαμε όλες τις τεράστιες αφίσες στον τοίχο και υπήρχε ένα εικονογραφημένο πορτρέτο με τον Σι Τζινπίνγκ (πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας) πολύ κίτρινο με αυτιά νυχτερίδας και μια επικεφαλίδα που τον ανέφερε ως Βatman».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by iron (@ironartworks) on

Το εστιατόριο «Riche», που βρίσκεται στη Στοκχόλμη, έχει αφαιρέσει έκτοτε τις αφίσες καθώς πολλοί πελάτες βρήκαν το έργο «ενοχλητικό και ρατσιστικό, κάτι που δεν ήταν η πρόθεσή τους», ενώ ζήτησαν συγγνώμη από όποιον είχε προσβληθεί.

Ο καλλιτέχνης που δημιούργησε την αφίσα είναι ο «Iron Art Works» και ζήτησε συγγνώμη για την αναστάτωση, ωστόσο έκανε λόγο για καλλιτεχνική ελευθερία. «Δεν θα το έκανα εξαρχής, αν δεν το υποστήριζα. Εξακολουθώ να το κάνω», είπε στο BBC μέσω email.

Ο Bryanboy, γευμάτιζε στο εν λόγω εστιατόριο με ένα φίλο από το Χονγκ Κονγκ και έγραψε στο Instagram για την αφίσα. «Από τότε που ξέσπασε ο Covid, εγώ και πολλοί από τους Ασιάτες που γνωρίζω έχουν υποστεί πολλές ρατσιστικές και ξενοφοβικές κακοποιήσεις στο Διαδίκτυο», δήλωσε στο BBC ο Bryanboy, ο οποίος είναι Φιλιππινέζος. «Το να το βλέπουμε και στην πραγματική ζωή ήταν κάπως σουρεαλιστικό». Το έργο τέχνης χαρακτηρίζει τον Κινέζο πρόεδρο ως “Bat Man” (άνθρωπο νυχτερίδα) – σε μια ξεκάθαρη αναφορά στη θεωρία ότι ο κορωνοϊός μπορεί να προήλθε από νυχτερίδες στην Κίνα- και βρισκόταν στο εστιατόριο πριν από αρκετές εβδομάδες.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bryanboy (@bryanboy) on

Η πανδημία προκάλεσε ένα κύμα ρατσισμού, ξενοφοβίας και ακόμη και βίας απέναντι σε ανθρώπους κινέζικης εθνικότητας, καθώς και σε ανθρώπους της Ανατολικής Ασίας. Σε μια περίπτωση στο Λονδίνο, ένας μαθητής από τη Σιγκαπούρη ξυλοκοπήθηκε από μια ομάδα ανδρών που φέρεται να είπε: «Δεν θέλω τον κορωνοϊό σου στη χώρα μου».

Σχεδόν κάθε μέρα λαμβάνω σχόλια, μόνο και μόνο επειδή είμαι Ασιάτη», είπε ο Yambao. «Και δεν είναι μόνο online – αυτές οι εικόνες έχουν πραγματικές επιπτώσεις, επειδή δημιουργούν ένα εχθρικό περιβάλλον για τους Ασιάτες και εντείνουν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία εναντίον τους».

Τέλος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει να μην συνδέεται με συγκεκριμένες τοποθεσίες ή εθνότητες η πανδημία. «Αυτός δεν είναι “Ιός Γουχάν”,”Κινεζικός ιός” ή “Ασιατικός ιός”», ανέφερε ο οργανισμός σε οδηγία που εκδόθηκε νωρίτερα αυτό το έτος, προσθέτοντας ότι το «επίσημο όνομα της νόσου επιλέχθηκε σκόπιμα για να αποφευχθεί ο στιγματισμός».

Διαβάστε επίσης:
Στο 50% της πληρότητας η εστίαση στις «κόκκινες» περιοχές

Κορωνοϊός: Κλείνουν στις 11 τα μπαρ και τα εστιατόρια στο Βερολίνο

H E-LA-WON διακρίνεται ως Great Taste Producer

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr