Το έγκριτο γαλλικό περιοδικό Le Chef ανακοίνωσε την ετήσια λίστα του που περιλαμβάνει τους 100 καλύτερους σεφ διεθνώς, στην κορυφή της οποίας φιγουράρει το όνομα του Ιταλο-Αργεντίνου σεφ του Mirazur, Μάουρο Κολαγκρέκο.

Το 2019 είναι η χρονιά του αποδεδειγμένα: Τρίτο αστέρι Michelin στο εστιατόριό του στη Μεντόν, το οποίο φέτος βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των World’s 50 Best Restaurants (τα 50 καλύτερα του κόσμου), ανακηρύχθηκε «Σεφ της Χρονιάς» από το γαλλικό περιοδικό Le Chef και την Κυριακή 25 Νοεμβρίου, βρέθηκε στην κορυφή της λίστας του ίδιου περιοδικού, η οποία περιλαμβάνει τους 100 καλύτερους σεφ διεθνώς. Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε, όπως κάθε χρονιά, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 4ου Chefs World Summit, της «Συγκέντρωσης Κορυφής» των σεφ στο Μόντε Κάρλο.

Το εστιατόριο Mirazur, του Μάουρο Κολαγκρέκο, στη Μεντόν

Η φετινή κορυφαία τριάδα φιλοξενεί ονόματα σεφ που η βάση τους είναι σε γαλλικό έδαφος όπως ο
Christophe Bacquié -από το ομώνυμο εστιατόριο- και τον περσινό νικητή, Arnaud Donckele του εστιατορίου La Vague d’Or, που βρέθηκε στην τρίτη θέση. Όπως είναι αναμενόμενο, δεδομένου ότι το περιοδικό είναι γαλλικό, στην κορυφαία δεκάδα κυριαρχούν ονόματα επαγγελματιών που εδρεύουν στη Γαλλία. Οι Emmanuel Renaut, Laurent Petit και Arnaud Lallement βρίσκονται στην 4η, 6η και 10η θέση αντίστοιχα. Η δεκάδα συμπληρώνεται από τον Ρενέ Ρεντζέπι (Noma), τον Νταν Μπάρμπερ (Blue Hill Farm), τον Τζόνι Μπορ (De Librije) και τον Μπιόρν Φραντζέν (Restaurant Frantzen). Τη μερίδα του λέοντος στη 100άδα με τα περισσότερα εστιατόρια έχουν οι Γάλλοι με 30 σεφ, ενώ ακολουθούν η Ισπανία και η Ιαπωνία με 11.

Η λίστα διαμορφώνεται όχι από δημοσιογράφους αλλά από επαγγελματίες που κρατούν τα ηνία σε κουζίνες εστιατορίων βραβευμένων με 2 και 3 αστέρια Michelin. Καθένας από αυτούς προτείνει 5 ονόματα συναδέλφων του που θεωρεί ότι αντιπροσωπεύει καλύτερα τις αξίες του επαγγέλματός τους με εξαιρετικά πιάτα που σερβίρονται σε εστιατόρια τα οποία προσφέρουν αξιόλογη γαστρονομική εμπειρία.

Η πλήρης λίστα

1 Mauro Colagreco, Mirazur (Γαλλία)
2 Cristophe Bacquié, Restaurant Christophe Bacquié (Γαλλία)
3 Arnaud Donckele, La Vague d’Or (Γαλλία)
4 Emmanuel Renaut, Flocons de Sel (Γαλλία)
5 René Redzepi, Noma (Δανία)
6 Laurent Petit, Le Clos des Sens (Γαλλία)
7 Dan Barber, Blue Hill Farm (Αμερική)
8 Jonnie Boer, De Librije (Ολλανδία)
9 Bjorn Frantzen, Restaurant Frantzen (Σουηδία)
10 Arnaud Lallement, L’Assiette Champenoise (Γαλλία)

11 Yannick Alleno, Alleno Paris (Γαλλία)
12 Alain Ducasse, Plaza Atheneé (Γαλλία)
13 Seiji Yamamoto, Nihonryori Ryugin (Ιαπωνία)
14 Pascal Barbot, L’Astrance (Γαλλία)
15 Alain Passard, L’Arpege (Γαλλία)
16 Martin Berasategui, Restaurant Martin Berasategui (Ισπανία)
17 Peter Goossens, Hof Van Cleve (Βέλγιο)
18 Virgilio Martinez, Central (Περού)
19 Andreas Caminada, Schauenstein Schloss (Ελβετία)
20 Rasmus Kofoed, Geranium (Δανία)
21 Michel Troigrois, Maison Troisgros (Γαλλία)
22 Victor Arguinzoniz, Asador Extebarri (Ισπανία)
23 David Kinch, Manresa (Αμερική)
24 Eric Frechon, Epicure (Γαλλία)
25 Joan Roca, El Celler de Can Roca (Ισπανία)

26 Nadia Santini, Dal Pescatore (Ιταλία)
27 Daniel Humm, Eleven Madison Park (Αμερική)
28 Christian Bau, Victor’s Fine Dining (Γερμανία)
29 Jerome Banctel, Le Gabriel (Γαλλία)
30 Testuya Fujiwara, Fujiya 1935 (Ιαπωνία)
31 Heston Blumenthal, The Fat Duck ( Βρετανία)
32 Heinz Reitbauer, Steirereck (Αυστρία)
33 Yoshihiro Narisawa, Restaurant Narisawa (Ιαπωνία)
34 Clare Smyth, Core (Βρετανία)
35 Michel Guerard, Les Pres d’Eugenie (Γαλλία)
36 Enrico Crippa, Piazza Duomo (Ιταλία)
37 Grant Achatz, Alinea (Αμερική)
38 Pierre Gagnaire, Restaurant Pierre Gagnaire (Γαλλία)
39 Paul Pairet, Ultraviolet (Κίνα)
40 Dominique Crenn, Atelier Crenn (Αμερική)

41 Andoni Luis Aduriz, Mugaritz (Ισπανία)
42 Eric Pras, Maison Lameloise (Γαλλία)
43 Hideki Ishikawa, Restaurant Ishikawa (Ιαπωνία)
44 Franck Giovannini, Restaurant de l’Hotel de Ville de Crissier (Ελβετία)
45 Yoshihiro Murata, Kikunoi (Ιαπωνία)
46 Segio Herman, The Jane (Βέλγιο)
47 Daniel Boulud, Restaurant Daniel (Αμερική)
48 Massimiliano Alajmo, Le Calandre (Ιταλία)
49 Hans Haas, Tantris (Γερμανία)
50 Peter Knogl, Cheval Blanc – Hotel Les Trois Rois (Ελβετία)
51 David Toutain, Restaurant David Toutain (Γαλλία)
52 Olivier Nasti, La Table d’Olivier Nasti (Γαλλία)
53 Quique Dacosta, Restaurant Quique Dacosta (Ισπανία)
54 Gilles Goujon, Auberge du Vieux Puits (Γαλλία)
55 Thomas Keller, Per Se (Αμερική)

56 Bruno Oger, Villa Archange (Γαλλία)
57 Angel Leon, Aponiente (Ισπανία)
58 Jacob Jan Boerma, De Leest (Ολλανδία)
59 Albert Adria, Tickets (Ισπανία)
60 Stefano Baiocco, Villa Feltrinelli (Ιταλία)
61 Eneko Atxa, Azurmendi (Ισπανία)
62 Olivier Bellin, Auberge des Glazicks (Γαλλία)
63 Claude Bosi, Bibendum (Αμερική)
64 Jannis Brevet, Inter Scaldes (Ολλανδία)
65 Yoann Conte, Restaurant Yoann Conte (Γαλλία)
66 Paolo Casagrande, Lasarte (Γαλλία)
67 Ancdre Chiang, Restaurant Sichuan Moon (Κίνα)
68 Alexandre Couillon, La Marine (Γαλλία)
69 Sven Elverfeld, Aqua (Γερμανία)
70 Alexandre Gauthier, La Grenouillere (Γαλλία)

71 Ronny Emborg, Atera (Αμερική)
72 Dani Garcia, Restaurant Dani Garcia (Ισπανία)
73 Marc Haeberlin, Auberge de L’Ill (Γαλλία)
74 Cristophe Hardiquest, Bon Bon (Βέλγιο)
75 Dan Hunter, Brae (Αυστραλία)
76 Hitoshi Ishihara, Mizai (Ιαπωνία)
77 Alexandre Mazzia, Am Par Alexandre Mazzia (Γαλλία)
78 Martin Klein, Ikarus (Αυστρία)
79 Arjan Speelman and Onno Kokmeijer, Ciel Bleu (Ολλανδία)
80 Dieter Koschina, Vila Joya (Πορτογαλλία)
81 Normand Laprise, Toque I (Καναδάς)
82 Nicolas Le Bec, Villa Le Bec (Κίνα)
83 Edouard Loubet, Restaurant Edouard Loubet (Γαλλία)
84 Tadayoshi Matsukawa, Matsukawa (Ιαπωνία)
85 Jean-Georges Klein, Villa Rene Lalique (Γαλλία)

86 Motokazu Nakamura, Restaurant Nakamura (Ιαπωνία)
87 Hans Neuner, Ocean (Πορτογαλία)
88 Norbet Niederkofler, St. Hubertus (Ιταλία)
89 Jiro Ono, Jiro Honten (Ιαπωνία)
90 Gaston Acurio, Astrid y Gaston (Περού)
91 Anne-Sophie Pic, Maison Pic (Γαλλία)
92 Fabio Pisani and Alessandro Negrini, Il Luogo di Aimo e Nadia (Ιταλία)
93 Julien Royer, Odette (Σιγκαπούρη)
94 Carme Ruscalleda, Cuina Estudi (Ισπανία)
95 Andreas Senn, Senn Restaurant (Αυστρία)
96 Ciccio Sultano, Duomo (Ιταλία)
97 Yusuke Takada, La Cime (Ιαπωνία)
98 Mathieu Viannay, La Mere Brazier (Γαλλία)
99 Joachim Wissler, Vendome (Γαλλία)
100 Hajme Yoneda, Hajime (Ιαπωνία)

Δείτε επίσης

Michelin Γαλλίας 2019: Οι μεγάλες ανατροπές και το τρίτο αστέρι του Mauro Colagreco

Ο Αντώνης Δρακουλαράκος του Sushimοu στους 100 κορυφαίους σεφ του κόσμου

Φωτογραφίες Mauro Colagreco: Stephane de Bourgies, Nicolas Lobbestael, Matteo Carassale, Nicolas Lobbestael

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr