Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί σε κυβέρνηση και επιστήμονες για την πορεία της άρσης του lockdown.

Τα προσεκτικά βήματα που έγιναν το προηγούμενο διάστημα δεν φαίνεται -προς το παρόν- να έχουν επιβαρύνει την επιδημιολογική εικόνα με τον ήδη ανακοινωθέντα οδικό χάρτη να παραμένει στο τραπέζι.

Η εστίαση και τα «αγκάθια»
Η εστίαση λειτουργεί από την περασμένη Δευτέρα με τον κόσμο να δείχνει την στήριξή του στον κλάδο που έμεινε κλειστός για έξι μήνες. Παράγοντας της αγοράς πάντως τονίζουν πως πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά προκειμένου ο τζίρος να κινηθεί σε επίπεδα που θα πλησιάζουν την περίοδο της κανονικότητας. Τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο προς το παρόν είναι η έλλειψη μουσικής σε εστιατόρια και καφέ, καθώς και ο περιορισμός κυκλοφορίας που ξεκινά στις 23:00, κάτι που αναγκάζει όλες τις επιχειρήσεις εστίασης να κλείνουν στις 22:45.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε πως με το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου θα ανακοινωθεί πιο διευρυμένο ωράριο «πάντα υπό την αίρεση ότι ο ιός θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία. Κάθε εβδομάδα θα συνεχίσει να συνεδριάζει Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Σήμερα δεν επιστρέφουμε στην παλιά μας ζωή, κάνουμε ένα βήμα προς την κανονικότητα». «Ανοίγουμε την εστίαση αλλά ο ιός δεν έχει φύγει. Το σύνθημα ότι πέρασε ο κίνδυνος δεν έχει δοθεί», τόνισε.

Σε δεύτερο χρόνο αυτό που θα πρέπει να εξεταστεί επίσης είναι η λειτουργία των εσωτερικών χώρων αφού πολλές είναι και οι επιχειρήσεις που δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν την επαναλειτουργία της εστίασης αφού δεν έχουν πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους. «Αναμφίβολα υπάρχουν εργαζόμενοι που μένουν σε αναστολή και ζητώ συγγνώμη, καθώς δεν έχουν όλες οι επιχειρήσεις πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο», είπε σχετικά ο κ. Γεωργιάδης.

Η εστίαση πάντως φάνηκε να συμμορφώνεται με την νέα πραγματικότητα αφού σε ολόκληρη την επικράτεια η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε 351 παραβάσεις ενώ προχώρησε και σε πέντε συλλήψεις την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας, σε σύνολο σχεδόν 75.000 ελέγχων.

Τα επόμενα βήματα
Μετά την εστίαση, από την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Μαΐου, σειρά παίρνουν τα σχολεία με τους μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων να επιστρέφουν στα σχολεία. Mαθητές, εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε self test, τα οποία θα προμηθεύονται από τα φαρμακεία τις καθημερινές (όχι σε ώρες και ημέρες εφημερίας).

Αμέσως μετά στις 15 Μαΐου γίνεται το «μεγάλο» βήμα της απελευθέρωσης των υπερτοπικών μετακινήσεων, ενώ αποχαιρετούμε και την υποχρέωση αποστολής SMS για τις μετακινήσεις μας. Ειδικά το τελευταίο ήταν ένα ζήτημα που είχε απασχολήσει πριν το Πάσχα την επιτροπή των λοιμωξιολόγων οι οποίοι ωστόσο εμφανίστηκαν διστακτικοί παραπέμποντας εν τέλει στην 15η Μαΐου, η οποία αποτελεί ημερομηνία ορόσημο μιας και ανοίγει επίσημα ο τουρισμός.

Πηγή: Protothema.gr

Δείτε επίσης:
Η κλιματική αλλαγή θα αλλάξει τη γεύση της μπίρας

Πώς να παγώσεις τη ζεστή μπίρα σε 2 λεπτά

Βοlo preto: το πορτογαλικό κέικ με μαύρη μπίρα

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr