Ο Magnus Nilson, σεφ και δημιουργός του διάσημου εστιατορίου που στα 11 χρόνια λειτουργίας του αναγνωρίστηκε ως ένα από αυτά που προσφέρουν μια αξιομνημόνευτη γαστρονομική εμπειρία, ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει το τελευταίο του δείπνο στις 14 Δεκεμβρίου.

Ο Σουηδός σεφ, σε σχετική ανακοίνωση αλλά και αποκλειστική συνέντευξή του στους L.A Times, αναφέρει ότι έχει την αίσθηση πως το εστιατόριο έχει πλέον κάνει τον κύκλο του και ότι αν συνεχίσει τη λειτουργία του θα έχει ως αποτέλεσμα την ακούσια υποβάθμιση της γαστρονομικής εμπειρίας. «Δεν θα ήθελα να συνεχίσω ένα project που για 11 χρόνια φέρνει σε πέρας με πάθος μια μεγάλη ομάδα ατόμων, διαπραγματευόμενος την υψηλή ποιότητα της εμπειρίας που προσφέρουμε. Ανέκαθεν γνώριζα ότι το Fäviken δεν θα διαρκούσε για πάντα. Για να είσαι επικεφαλής σε ένα τέτοιο project πρέπει καθημερινά να διακατέχεσαι από το αίσθημα του ενθουσιασμού. Ένα πρωί απλά ξύπνησα και για πρώτη φορά δεν ένοιωθα ενθουσιασμένος που πήγαινα στη δουλειά», είπε.

Το Fäviken είναι ένα μοναδικό εστιατόριο-προορισμός που βρίσκεται εν τω μέσω της σουηδικής εξοχής μακριά από την πολύβουη πρωτεύουσα. Ο σεφ Magnus Nilsson αναφέρει ότι ξεκίνησε σε ηλικία 24 ετών και το μόνο που ήθελε ήταν να μαγειρεύει για το εστιατόριό του. «Άδραξα την ευκαιρία να δημιουργήσω ένα εστιατόριο παρόμοιο του οποίου δεν υπήρχε μέχρι τότε και που είναι απίθανο να υπάρξει μετά το Fäviken », επισημαίνει αναφέροντας επίσης και ότι υπήρχαν μερικές σημαντικές πρωτοβουλίες που έπρεπε να πάρει προτού ανακοινώσει το οριστικό κλείσιμο του εστιατορίου. «Έχω ευθύνη απέναντι στην ομάδα και ήθελα να τους δώσω αρκετό χρόνο για να αλλάξουν τα δεδομένα της καθημερινότητάς τους εν όψει της “εγωιστικής” αυτής απόφασής μου. Ήθελα να κλείσω το εστιατόριο με έναν τρόπο ανάλογο αυτού της 11ετούς λειτουργίας του. Δεν ήθελα να μάς επισκεφτούν επειδή κλείνουμε, γι’ αυτό και δεν έκανα την ανακοίνωση πριν είμαστε πλήρεις σε κρατήσεις», είπε ο σεφ.

Σημειώνεται ότι το εστιατόριο είναι fully booked μέχρι και τις 14 Δεκεμβρίου, ημερομηνία που θα σερβίρει και το τελευταίο δείπνο του. Ωστόσο, παρ’ όλο που μια τέτοια ανακοίνωση θα περίμενε κανείς να συνοδεύεται και από ανακοίνωση επερχόμενων πλάνων, ο Nilsson ξαφνιάζει λέγοντας ότι δεν έχει προς το παρόν κάτι σχεδιάσει. «Δεν θέλω να περάσω τους τελευταίους 6 μήνες αυτού του υπέροχου project χωρίς να το απολαύσω. Θέλω να είναι οι καλύτεροι 6 μήνες μας. Θα συνεχίσω να δουλεύω όπως συνήθως και μετά θα τελειώσω με όλο αυτό», αναφέρει. «Θέλω να περάσω περισσότερο χρόνο με την οικογένειά μου, να ψαρέψω, να ασχοληθώ με την κηπουρική, να γράψω, να ξεκουραστώ και να αθληθώ, γενικά να ηρεμήσω ψυχικά και σωματικά. Δεν θα πω ψέματα, έχω κουραστεί λίγο από όλη αυτή την υπερπροσπάθεια προώθησης του εστιατορίου», λέει.

Φωτογραφίες: Erik Olsson

Δείτε επίσης
Viva Noma! «Pop up» restaurant από… χρυσάφι
7 εμβληματικά πιάτα του πολυσυζητημένου Noma
Gastro-Akademi: Η Υποδειγματική Ακαδημία Γαστρονομίας που ετοιμάζεται στην Κοπεγχάγη
5 εστιατόρια στην Κοπεγχάγη που αξίζει να επισκεφτείς

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr