Η PETA, οργανισμός υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ζώων, πρόσφατα αποφάσισε να μην υποστηρίξει το vegan «Aπίστευτο burger» με την αιτιολογία ότι ένα από τα βασικά συστατικά του έχει ελεγχθεί με πειράματα σε ζώα.

Σε σχετική δήλωση στην επίσημη ιστοσελίδα του ο οργανισμός επεσήμανε: «Είναι αδύνατο η PETA να υποστηρίξει το συγκεκριμένο προϊόν της «Impossible Foods» γιατί η εταιρεία αποφάσισε εκούσια να ελέγξει την καταλληλότητα ενός από τα βασικά συστατικά του burger, τη λεγαιμογλοβίνη από σόγια, σε 188 αρουραίους σε τρεις διαφορετικούς ελέγχους, σκοτώνοντας και κόβοντάς τους».

Το συγκεκριμένο συστατικό στο οποίο έγινε ο έλεγχος, προέρχεται από τη ρίζα της σόγιας και δίνει στο «Απίστευτο burger» την «κρεατένια» γεύση του. Παρ’ όλο που η εταιρία παραγωγής του δεν υποχρεούται από το νόμο να κάνει πειράματα σε ζώα, αρνείται να σταματήσει τη διαδικασία. Τα πειράματα περιλαμβάνουν τάισμα των αρουραίων 200 φορές συγκεκριμένη ποσότητα αίμης, ένα συστατικό που βρίσκεται σε κάθε φυτό και δίνει υφή και τη μεταλλική γεύση του ψημένου, φρεσκοκομμένου βοδινού κιμά και το χρώμα του αίματος. Σύμφωνα με δημοσίευση της Metro η αίμη στα πειράματα χρησιμοποιείται με τη μορφή της λεγαιμογλοβίνης σε ποσότητες ανάλογες με αυτές που λαμβάνει ο μέσος Αμερικανός από τροφές που περιέχουν κιμά. Στη συνέχεια, γίνεται ανατομή στα ζώα προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

«Πώς θα μπορούσε κάποιος να νιώθει καλά τρώγοντας ένα προϊόν από μια εταιρεία που κλείνει σε κλουβιά ζώα και λειτουργεί καθ’ αυτό τον τρόπο;», λέει η PETA. Σημειώνουμε επίσης ότι προηγήθηκε πρόσφατη έγκριση του βασικού αυτού συστατικού του «Απίστευτου Burger» από τον οργανισμό FDA (Food and Drug Administration), που είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο τροφίμων και φαρμάκων που κυκλοφορούν στην αμερικανική αγορά. Ήδη μάλιστα λανσάρεται σε εστιατόρια βραβευμένων σεφ όπως του David Chang και της May Chow.

Η PETA επίσης, στην ίδια δήλωση αμφισβητεί τα διαπιστευτήρια της «Impossible Foods» για τον υγιεινό χαρακτήρα του burger επισημαίνοντας ότι είναι ίσως το πιο ανθυγιεινό burger της αγοράς» λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λίπος και σίδηρο. Ωστόσο, η PETA έχει εγκρίνει άλλα υποκατάστατα κρέατος που παράγονται από εταιρείες όπως η «Beyond Meat» η οποία έχει δηλώσει ότι δεν έχει πραγματοποιήσει πειράματα σε ζώα.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr