Τα νέα παγκόσμια γαστρονομικά βραβεία World Restaurant Awards πραγματοποιήθηκαν στο Palais Brongniart στο Παρίσι αποκαλύπτοντας μια νέα οπτική ανάδειξης των γαστρονομικών highlights. Το Olivemagazine.gr ήταν εκεί.


O Kobus van der Merwe, σεφ του Wolfgat, του εστιατορίου στη Νότια Αφρική που ανακηρύχθηκε εστιατόριο της χρονιάς. Φωτογραφία: Dominique Charriau/Getty Images για την IMG

Η λαμπρή τελετή απονομής έδωσε βήμα σε ανερχόμενες μορφές του χώρου που παρουσιάζουν αξιόλογη δουλειά σε κάθε γωνιά της υφηλίου ενώ την τιμητική τους είχαν εστιατόρια με value for money προφίλ, χωρίς βέβαια να αποκλείονται και κλασικές πλέον fine dining σταθερές όπως το Mugaritz που δεν βραβεύθηκε όμως για το γαστρονομικό του προφίλ αλλά την προχωρημένη φιλοσοφία του στο κομμάτι του «ευ πίνειν». Μεγάλος νικητής της βραδιάς o Kobus van der Merwe, σεφ του εστιατορίου Wofgat στη Νότια Αφρική, το οποίο αναδείχθηκε το εστιατόριο της χρονιάς αποσπώντας επίσης το βραβείο «Off Map dining destination», που εστιάζει σε εστιατόρια που βρίσκονται σε απόμακρους προορισμούς. Στα highlights της βραδιάς και το «Βραβείο Πρωτότυπου Σκεπτικού» (Original Thinking) το οποίο απέσπασε το Le Clarence στο Παρίσι όπως και το Βραβείο Ατμόσφαιρας» (Atmosphere Award) που απέσπασε στο Vespertine στο Λος Άντζελες. Οι συνολικά 18 απονομές περιλάμβαναν ποικιλόμορφες βραβεύσεις, πιο «σοβαρές» στα Big Plates αλλά και κάποιες που σε αρκετούς δεν ήταν απόλυτα κατανοητός ο λόγος ύπαρξής τους. Για παράδειγμα, ήταν κάπως αμήχανο να βλέπω στη σκηνή να ανεβαίνει ένας σεφ του βεληνεκούς του Alain Ducasse για να παραλάβει το βραβείο του «Σεφ χωρίς Τατουάζ», κάτι που συζητήθηκε, ωστόσο, όπως οι εμπνευστές του βραβείου τονίζουν, η κατηγορία υπάρχει για να δώσει έμφαση στους σεφ που αψηφούν τη μόδα και εστιάζουν την ουσία της μαγειρικής. Είναι πρώτη χρονιά όμως και σε μία τόσο άρτια οργανωμένη εκδήλωση αυτά είναι ψιλά γράμματα… Άλλες ενδιαφέρουσες κατηγορίες ήταν το Enduring Classic, αφιερωμένο σε εστιατόρια που άντεξαν στο χρόνο (άνω των 50 ετών) όπως και το βραβείο «Ηθικού σκεπτικού» που τιμά το ρόλο της ηθικής στο χώρο της γαστρονομίας. Θα επανέλθουμε με αναλυτικές εντυπώσεις.

Τα βραβεία

BIG PLATES
Restaurant of the Year
Wolfgat – Paternoster, Νότια Αφρική

Arrival of the Year – Για νέα εστιατόρια που άνοιξαν από 1 Σεπτεμβρίου 2017 έως 30 Σεπτεμβρίου 2018 30, 2018
Inua -Τόκιο, Ιαπωνία

House Special – Εστιατόρια που φημίζονται για συγκεκριμένο πιάτο
Lido 84 – ‘Cacio e Pepe’ μαγειρεμένο σε ουροδόχο κύστη γουρουνιού

Off-Map Destination – Εστιατόρια που βρίσκονται σε απόμακρους προορισμούς
Wolfgat – Paternoster, Νότια Αφρική

Βραβείο Ατμόσφαιρας
Vespertine – Λος Άντζελες

No Reservations Required – Εστιατόρια όπου δεν χρειάζονται κρατήσεις
Mocoto – Σάο Πάολο, Βραζιλία

Ethical Thinking – Επιβράβευση της κοινωνικής και περιβαλλοντικής συνείδησης
Refettorio by Massimo Bottura

Original Thinking – Δημιουργική και καλλιτεχνική νοοτροπία στην κουζίνα
Le Clarence, Παρίσι

Enduring Classic – Αξιόλογα εστιατόρια που λειτουργούν περισσότερα από 150 χρόνια
La Mère Brazier -Λυών, Γαλλία

Forward Drinking – Εστιάζοντας στην πρωτοτυπία στο ποτό
Mugaritz – Σαν Σεμπαστιάν, Ισπανία

Event of the Year – Για εστιατορικά Pop up
Refugee Food Festival, Γαλλία και διεθνώς

Collaboration of the Year – Επιβραβεύοντας την ουσιαστική συνεργασία των εστιατορίων με τους προμηθευτές τους
Cafe Paradiso and Gort na Nairn Farm, Ιρλανδία

SMALL PLATES
Long-Form Journalism – Ουσιαστική γαστρονομική γραφή
Lisa Abend για το άρθρο The Food Circus που δημοσιεύθηκε στο Fool Magazine

Tweezer-Free Kitchen of the Year – Σε αναζήτηση πιάτων στην πραγματική hands on λογική
Bo.Lan, Ταϊλάνδη

Instagram Account of the Year – Ο λογαριασμός Instagram της χρονιάς
Alain Passard


O Alain Ducasse παρέλαβε το βραβείο του «Σεφ χωρίς Τατουάζ», ένα ιδιαίτερο βραβείο που ουσιαστικά απονέμεται σε όσους δεν ακολουθούν τη μόδα αλλά εστιάζουν στην ουσία της μαγειρικής 

Tattoo-Free Chef of the Year – Για τους αστέρες της γαστρονομίας που τα σώματά τους δεν είναι καμβάδες
Alain Ducasse

Trolley of the Year – Για όσους εξακολουθούν να εφαρμόζουν τη λογική του τροχήλατου σερβιρίσματος
Ballymaloe House, Ιρλανδία

Red-Wine Serving Restaurant -Για αυτούς που πάνε κόντρα στη μόδα σερβίροντας αξιόλογα κόκκινα κρασιά
Noble Rot, Βρετανία

Δείτε επίσης
World Restaurant Awards: Οι διοργανωτές των γαστρονομικών βραβείων στο Olivemagazine.gr

Gelinaz!: Το project που ένωσε την τέχνη με το φαγητό

Massimo Bottura:Ο «νοβελίστας» της ιταλικής κουζίνας

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr