Δύο μήνες από την μεγάλη ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών στην Αθήνα, η Πρόεδρος του Κέντρου Δρ. Μαρία Τσιάκα και η ομάδα της ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη. Στόχος τους, να ενημερώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές. Μια ασθένεια που ταλανίζει το 7-8% του ελληνικού πληθυσμού.

Στην ημερίδα με τίτλο «Αλήθεια…ξέρεις;», οι ειδικοί θα επιχειρήσουν να ρίξουν φως στο σκοτεινό μονοπάτι των διατροφικών διαταραχών, επιστρατεύοντας ό,τι νεότερο έχει να επιδείξει η επιστημονική κοινότητα στην αντιμετώπιση της νόσου.

Μερικά από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν:
▪ Πώς εμπλέκεται ο εγκέφαλος στην εμφάνιση και αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών;
▪ Πώς περάσαμε στη νέα εποχή θεραπείας των διατροφικών διαταραχών, όπου η οικογένεια και το κοινωνικό περιβάλλον αποτελεί τον βασικό πυλώνα ανάρρωσης;
▪ Πώς το νέο επιστημονικό παράδειγμα αναχαιτίζει τον στιγματισμό των ασθενών και των οικογενειών τους;
▪ Πώς λειτουργεί η θεραπεία, τι ακριβώς γίνεται ανά φάση και ποια είναι τα κριτήρια της πλήρης ανάρρωσης;

Την ημερίδα θα συντονίζει η Κατερίνα Γιαννίκη, δημοσιογράφος στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

11.10 -11.20: Χαιρετισμός της Στελίνα Βασιλειάδη, Υπεύθυνη Πρακτικής Άσκησης Τομέα Διαιτολογίας Μητροπολιτικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης

11.20-12.20: «Γιατί ο ρόλος της οικογένειας είναι σημαντικός στην ανάρρωση των διατροφικών διαταραχών και τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς ώστε να βοηθήσουν το παιδί τους να βγει από την διατροφική διαταραχή». Δρ. Μαρία Τσιάκα, Διευθύντρια Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών.

12.10 -12.45: «Το πριν και το μετά: Μια διαδρομή με φως στο τούνελ». Μαρτυρία ασθενούς και γονιού.

12.45-13.00: Διάλειμμα

13.00-13.40: «Γνωρίζετε τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια στην θεραπεία των Διατροφικών Διαταραχών;» Κώστας Μπλέτσος ΜSc, Ψυχολόγος, συνεργάτης του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών.

13.45-14.30: «Γιατί οι τρεις πρώτοι μήνες θεραπείας είναι καθοριστικοί για την ανάρρωση και πώς με τις νέες τεχνικές αναχαιτίζουμε τα συμπτώματα της νόσου». Αγγελική Ζορμπαλά ΜSc, Ψυχολόγος, συνεργάτης του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών.

14.30-15.00: «Γνωρίζετε πώς η τροφή από εχθρός μετατρέπεται σε δοσολογημένο φάρμακο για την αποκατάσταση του εγκεφάλου;» Αλεξία Κατσαρού PhD, Διαιτολόγος, συνεργάτης του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών.

15.00-15.15: Διάλειμμα

15.15 -15.45: «Πότε πιστεύετε ότι ολοκληρώνεται η θεραπεία και ποια είναι τα κριτήρια;» Δρ. Μαρία Τσιάκα Διευθύντρια Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών.

15.45-16.10: «Πώς έφτασα στο τέλος της διαδρομής». Μαρτυρία ασθενούς και κολλητής

16.10-16.45: Ερωτήσεις -Συμπεράσματα-Κλείσιμο

info
Αμφιθέατρο Μητροπολιτικού Κολλεγίου, Τσιμισκή 14, Θεσσαλονίκη, 11:00-17:00. Είσοδος ελεύθερη

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr