Για τρεις ημέρες από τις 9 έως τις 11 Μαΐου, το Μουσείο Μπενάκη πλημμύρισε με γεύσεις, κινηματογράφο, αφιερώματα, ομιλίες, παραδοσιακά και πρωτοποριακά ελληνικά προϊόντα και μικρούς δραστήριους παραγωγούς, εκδηλώσεις, μυρωδιές από live μαγειρέματα…

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι Ημέρες Γαστρονομίας στο Μουσείο Μπενάκη αποτέλεσαν το σημείο αναφοράς, συνάντησης και ανάδειξης του πολιτισμού των γεύσεων.  Φέτος οι Ημερες Γαστρονομίας διευρύνθηκε σε νέα πεδία γαστρονομικού ενδιαφέροντος διατηρώντας τον εξωστρεφή, διεθνή και πλουραλιστικό τους χαρακτήρα. Με 70 θεματικές δράσεις και αφιερώματα και πάνω από 180 συμμετέχοντες ομιλητές, chefs κι εκλεκτούς παραγωγούς. Πρώτη φορά φέτος θεσπίστηκε ο θεσμός του Τιμώμενου Γαστρονομικού Προορισμό με τις Κυκλάδες να κάνουν την αρχή με γεωγραφική, προϊοντική και θεματική αντιπροσώπευση.

Ο δεύτερος θεσμός που γέννησαν οι Ημέρες Γαστρονομίας ήταν το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου (AICFF), με κεντρικό σύνθημα “A spoonful of inspiration”, με πρεμιέρες και ειδικές προβολές. Το Φεστιβάλ πλαισιώθηκε από μια ενότητα ευρηματικών θεματικών εκδηλώσεων αφιερωμένων στην διαχρονική σχέση γαστρονομίας και τέχνης, ενώ για πρώτη φορά διοργανώθηκε το καινοτόμο πρόγραμμα chef’s choice στο οποίο δημοφιλείς chef’s παρουσίασαν συνταγές εμπνευσμένες από έργα της μεγάλης οθόνης. Ίσως στο μέλλον τύχει και διεθνούς αναγνώρισης, μακάρι!

Γενικώς οι Ημέρες Γαστρονομίας άφησαν μια ευχάριστη αίσθηση και επίγευση και αν ο στόχος ήταν να συγκεντρώσει ένα αντιπροσωπευτικό σύνολο επισκεπτών από όλο το φάσμα της εμπορικής, επιχειρηματικής, τουριστικής και καλλιτεχνικής  δραστηριότητας (με γαστρονόμους, Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, οινολόγους, σεφ, food bloggers, ιδιοκτήτες εστιατορίων, food buyers, ερευνητές, πανεπιστημιακούς, σκηνοθέτες, κινηματογραφιστές) και να προσδώσει ό,τι καλό συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην ελληνική γαστρονομία της χώρας, τα κατάφερε περίφημα. Σίγουρα έχει περιθώρια βελτίωσης, όμως μέχρι στιγμής είναι ότι πιο ευρωπαϊκό και σφαιρικό συμβαίνει στον πολιτισμό της Γεύσης.

ΗΓ

 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr