Μετά τα Χανιά, απ’ όπου ξεκίνησαν τα “ΟιΝοτικά 2016” το περασμένο Σαββατοκύριακο, ήρθε η σειρά του Ηρακλείου. Η έκθεση συνεχίζεται, λοιπόν, από τις 27 έως τις 29 Φεβρουαρίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, στις Γούρνες Ηρακλείου, με τη συμμετοχή 26 οινοπαραγωγών από την Κρήτη.

OINOTIKA nicolas_miliarakisedited

Η έκθεση, που παρουσιάζει το κρητικό κρασί, έχει αναπτυχθεί και εδραιωθεί ταυτόχρονα με τη μεγάλη άνθιση του κρητικού αμπελώνα και τη θεαματική βελτίωση της οινικής παραγωγής της Κρήτης την τελευταία δεκαετία. Ο οινοποιός και Πρόεδρος του Δικτύου Οινοπαραγωγών Ηρακλείου κ. Νίκος Μηλιαράκης μιλώντας για τα ΟιΝοτικά σχολιάζει: «Τα Οινοτικά έχουν γίνει θεσμός και είναι έκδηλο το ενδιαφέρον του κόσμου αλλά και της νέας γενιάς για το ραντεβού τους με το κρητικό κρασί. Είναι ένα ραντεβού με επαγγελματίες του χώρου, σομμελιέ, καβίστες και μάνατζερ ξενοδοχείων. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στα σεμινάρια συμμετέχουν άνθρωποι από εξειδικευμένους χώρους. Είναι μια γιορτή του κρασιού και κάθε χρόνο η προσέλευση αυξάνεται. Φέτος περιμένουμε πάνω από 3.500 άτομα. Μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε».

Στη φετινή διοργάνωση των “ΟιΝοτικών 2016” το πρόγραμμα έχει εμπλουτιστεί με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις και από δύο που ήταν την προηγούμενη χρονιά φέτος θα υπάρχουν πέντε. Ο Νίκος Μηλιαράκης προσθέτει: «Το στοίχημα είναι μεγάλο γι’ αυτό και φέτος επιλέξαμε το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο για να υποδεχθούμε περισσότερο κόσμο, που θα μπορεί να συμμετέχει και στη μαγειρική εκδήλωση, που είναι διαδραστική. Κάθε χρόνο οργανώνουμε ένα θεματικό winebar θέλοντας να υπογραμμίσουμε κάτι που χαρακτηρίζει τα κρητικά κρασιά. Φέτος θα παρουσιάσουμε blends Syrah με κρητικές ποικιλίες από 20 διαφορετικούς παραγωγούς. Το Syrah είναι μέρος της ταυτότητάς μας και έχει δώσει καταπληκτικά αποτελέσματα, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών και του εδάφους. Συμπληρώνει ιδανικά την κρητική ποικιλία Κοτσιφάλι σε ό,τι αφορά την τανικότητα και το χρώμα».

KRASI-BARELI-AMPELI

Καταγράφοντας τις επόμενες κινήσεις των οινοπαραγωγών ο Πρόεδρος του Δικτύου Οινοπαραγωγών Ηρακλείου λέει με έμφαση: «Σε ό,τι αφορά το αμπελουργικό και το ποικιλιακό κομμάτι πιστεύω ότι σε βάθος δεκαετίας θα έχουν επιλεγεί οι κατάλληλοι κλώνοι για να έχουμε το απόλυτο αποτέλεσμα σε κάθε ποικιλία που δουλεύουμε». Ένας άλλος στόχος των οινοποιών της Κρήτης είναι να δημιουργηθεί «Το Σπίτι του Κρασιού» στην Κρήτη. «Θα είναι αποτέλεσμα δουλειάς όλων των οινοποιών του νησιού», λέει ο Νίκος Μηλιαράκης και συμπληρώνει: «Θα είναι ο χώρος που ο επισκέπτης θα παίρνει πληροφορίες, θα μπορεί να δοκιμάσει κρασιά, θα γίνονται γευσιγνωσίες, παρουσιάσεις, θα υπάρχει αρχείο και βιβλιοθήκες για το κρασί και θα μπορούν να φιλοξενούνται οι ειδικοί του κρασιού. Θα είναι η έδρα του δικτύου οινοποιών Κρήτης, όλο το συμπύκνωμα της κουλτούρας του κρητικού κρασιού. Τα επόμενα δύο χρόνια θα έχουμε αποτελέσματα».

krasia_134190404

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου
17:00-21:00 (Ανοικτά για το οινόφιλο κοινό)
15.30-16.30 Ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή Γ.Π.Α, Μανόλη Ν. Σταυρακάκη, με θέμα “Ξεχασμένες Κρητικές Ποικιλίες & Προοπτικές Αξιοποίησης».
19.00 Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης μαζί με τον Χρήστο Λάπα σας καλωσορίζουν με παραδοσιακές γεύσεις Κρήτης.

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου
11:00-20:00 (Ανοικτά για το οινόφιλο κοινό)
12.00-13.00 Παρουσιάζουμε μαζί με τη Νίκη Μηταρέα το νέο της βιβλίο “Με Κρασί και Ελληνικά”
13.30-15.00 Η Νίκη Μηταρέα και ο Βησσαρίωνας Παρθένης, παρέα με τον Χρήστο Λάπα δημιουργούν ζωντανά νηστίσιμες λιχουδιές.

Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου
11:00-15:00 (Ανοικτά για τους επαγγελματίες)
15.30-17.00 Oμιλία της Δρ. Μαρίας Αλεμπάκη με τίτλο “Οι Δρόμοι του Κρασιού στη σκιά της οικονομικής κρίσης: Ερευνητικά Αποτελέσματα από την Κρήτη”.
17.30-20.00 Σεμινάριο με θέμα «Στον δρόμο των Kρητικών ποικιλιών». Οι Νίκος Μάνεσης, Νίκος Σωμαράκης και Δημήτρης Τσουπέης μέσα από μια γευστική δοκιμή 6 κρασιών παρουσιάζουν 6 ποικιλίες μέσα από 2 οπτικές: Οργανοληπτική και Αμπελουργική.

Στα φετινά ΟιΝοτικά στο Ηράκλειο θα δούμε επίσης:
Wine Bar «Blended Syrah με Κρητικές ποικιλίες» και Οργανωμένο πωλητήριο Κρητικού κρασιού.

info
ΟιΝοτικά 2016, 27-29 Φεβρουαρίου, Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, Γούρνες, Ηράκλειο. Είσοδος 5€ (περιλαμβάνει αναμνηστικό ποτήρι γευσιγνωσίας). Αναλυτικά το πρόγραμμα και δηλώσεις συμμετοχής για τα σεμινάρια στο www.winesofcrete.gr

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr