Επί τη ευκαιρία της δημιουργίας ενός κομψού βιβλιαρίου που συστήνει την ταυτότητα παραδοσιακών αλλαντικών της Κύπρου και ολοκληρώνει την τριλογία των booklets για τα κυπριακά προϊόντα, το Εμπορικό Τμήμα της Πρεσβείας της Κύπρου προσκάλεσε στις 5 Νοεμβρίου δημοσιογράφους, επαγγελματίες και φίλους της γαστρονομίας σε ενημερωτική εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σπιτιού της Κύπρου – Πρεσβεία Κυπριακής Δημοκρατίας.

Xοιρομέρι, λούντζα, ποσυρτή, Παφίτικο λουκάνικο, λουκάνικο Πιτσιλιάς, αλλά και πιο αλλαντικά όπως ζαλατίνα, τσαμαρέλλα και απόχτιν ήταν μερικά από τα όσα παρουσιάστηκαν σε όσους παρευρέθηκαν ενώ ακολούθησαν και γευστικές δοκιμές. Στις σελίδες του βιβλιαρίου καταγράφεται η διαδικασία παραγωγής, το οργανοληπτικό profil και οι προτάσεις σερβιρίσματος και μαγειρέματός τους καθώς και συνταγές.

Την εκδήλωση χαιρέτησε η Διευθύντρια Εμπορίου του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, κυρία Νέλλη Κουλία και ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, κύριος Κυριάκος Α. Κενεβέζος.

Οικοδεσπότης της εκδήλωσης ο Εμπορικός Σύμβουλος του Εμπορικού Κέντρου της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωσήφ Κυπραίος αναφέρθηκε στη θέση των παραδοσιακών αλλαντικών στην αλλαντοποιία της Κύπρου, εξηγώντας ότι σκοπός του Εμπορικού τμήματος είναι η προώθηση των εξαιρετικών αυτών προϊόντων στην ελληνική και την παγκόσμια αγορά:

«Τα παραδοσιακά αλλαντικά αποτελούν τον κατεξοχήν παραδοσιακό μεζέ που μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης της Κύπρου, στα γραφικά ορεινά χωριά της υπαίθρου και των παραθαλάσσιων περιοχών. Αν και σήμερα η παραδοσιακή παρασκευή αλλαντικών έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό λόγω της ανάπτυξης της βιομηχανοποιημένης αλλαντοποιίας, εντούτοις σε πολλές κοινότητες της Κύπρου και ιδιαίτερα της περιφέρειας Πιτσιλιάς, συνεχίζεται ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής αλλαντικών. Τα τελευταία χρόνια αρκετές υφιστάμενες αγροβιοτεχνίες παρασκευής παραδοσιακών αλλαντικών έχουν αναβαθμιστεί και λειτουργούν σύμφωνα µε τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και μερικές νέες άρχισαν να λειτουργούν, µε γνώμονα πάντοτε τη διατήρηση της ποιότητας και της αυθεντικότητας των προϊόντων. Το τμήμα γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου στηρίζει την προσπάθεια αυτή, προσφέροντας οικονομικά κίνητρα και τεχνικές οδηγίες µέσω της Υπηρεσίας Αγροτικής Οικιακής Οικονομίας».

Τα αλλαντικά της Κύπρου εξάγονται σε λίγες μέχρι στιγμής χώρες στον κόσμο. Οι παγκόσμιες εξαγωγές τους φτάνουν για το επτάμηνο του 2018 στα 434.542€ παρουσιάζοντας μία αύξηση του 400% μιας και το 2018 θεωρείται σταθμός για την έναρξη εξαγωγών αλλαντικών σε χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Τις μεγαλύτερες εισαγωγές -βάσει των στοιχείων της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου- διεκδικούν: πρώτη το Ηνωμένο Βασίλειο με 318.000€ για το επτάμηνο Ιαν. – Ιουλ. 2018, δεύτερη η Ελλάδα με 62.680€ και τρίτη η Ιορδανία με 53.443€.
Η Ελλάδα θεωρείται ο δεύτερος εξαγωγικός προορισμός αλλαντικών (κυρίως λούντζα και λουκάνικα) για το επτάμηνο του 2018, καθώς η αξία του διμερούς εμπορίου για τα αλλαντικά αντιστοιχεί περίπου στο 15% της συνολικής αξίας του κυπριακού εξωτερικού εμπορίου αλλαντικών. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 2018 είναι η πρώτη χρονιά που εισάγονται και διατίθενται κυπριακά αλλαντικά στην Ελλάδα».

Στη συνέχεια η δημοσιογράφος γεύσης & οίνου, συγγραφέας, κυρία Νίκη Μηταρέα. αναφέρθηκε στη χρήση των Κυπριακών αλλαντικών στην κουζίνα, παρουσιάζοντας λαχταριστές προτάσεις.

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με γευστική δοκιμή εδεσμάτων με αλλαντικά και χαλούμι σε αρμονικό συνδυασμό με Κυπριακά κρασιά.

Η δημιουργία του εντύπου και η οργάνωση της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε από τη Wine Plus για λογαριασμό του Εμπορικού Κέντρου της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr