Τον Οκτώβριο ξεκινά η συγκομιδή των καστάνων, γι’ αυτό και αυτό το μήνα οι περιοχές που είναι πλούσιες στον νόστιμο αυτό καρπό γιορτάζουν! Έτσι, λοιπόν, αυτό το Σάββατο 31 Οκτωβρίου διοργανώνεται η Γιορτή του Κάστανου στην Καστάνιτσα Αρκαδίας.

Από το πρωί του Σαββάτου θα μας υποδέχονται εθελοντές προσφέροντάς μας τσάι για καλωσόρισμα, ενώ στη συνέχεια και κατά τη διάρκεια της γιορτής θα σερβίρουν παραδοσιακά τοπικά φαγητά, όπως φασολάδα παντρεμένη, βραστή γίδα, παραδοσιακές-χειροποίητες πίτες και άλλα φαγητά και γλυκά, τα οποία θα έχουν ως βασικό υλικό τους το κάστανο, όπως το χοιρινό με κάστανο, καστανόπαστα και τσουρέκι με κάστανο κ.α. Φυσικά όλη την ημέρα θα έχουν την τιμητική τους τα βραστά και ψητά κάστανα με γλυκό κρασάκι και τσίπουρο, συντροφιά με παραδοσιακή μουσική από την ορχήστρα “Οδική Βοήθεια”.

Τη Γιορτή θα πλαισιώνουν δρώμενα, όπως παρουσιαάσεις σχετικά με το κάστανο, παιχνίδια για τα παιδιά, αναπαράσταση της συγκομιδής του κάστανου και βέβαια παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό του Πολιτιστικού συλλόγου Άστρους. Η έκθεση των Παραδοσιακών Επαγγελμάτων και το ανανεωμένο Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα-Μουστού θα είναι ανοιχτά στους επισκέπτες.

KASTANA

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

12:00 Το συγκρότημα “Οδική Βοήθεια” θα δώσει τον πρώτο τόνο στη Γιορτή.

12:00 Οι νοικοκυρές του χωριού μαγειρεύουν φαγητά και γλυκά με βάση το κάστανο στην πλατεία της εκκλησίας (Ι.Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος).

13:00 Ενημέρωση από τον Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα για την Καστάνιτσα, τον Πάρνωνα και τη φύση της περιοχής. Στο ΚΠΕ Καστάνιτσας.

13:30 Οι μαθητές του ΕΠΑΛ Άστρους παρουσιάζουν την εργασία τους “Καστανόραμα” σχετικά με την επιχειρηματικότητα στα αγροτικά προϊόντα και συγκεκριμένα το κάστανο.

14:00 Οι καστανοπαραγωγοί επιστρέφουν από τα κτήματα με τη συγκομιδή της ημέρας… Πίνοντας ένα ποτήρι κρασί μαζί μας θα μας εξηγήσουν τη δουλειά τους.

14:30 Το Χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Άστρους με τις παραδοσιακές φορεσιές τους παρουσιάζουν παραδοσιακούς χορούς.

info
Περισσότερα: http://www.kastanitsa.gr/index.php

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr