Τα Wise Food Stories, μία ιδιαίτερη πρωτοβουλία που υπόσχεται να δώσει απαντήσεις για θέματα που αφορούν στο πιο ζωτικό κομμάτι της ζωής μας, το φαγητό, μόλις ξεκίνησαν. Πρώτο κεφάλαιο, η αυτόχθονη φυλή των ελληνικών στεπικών βοοειδών, τύπου Κατερίνης.

Την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε το πρώτο event των Wise Food Stories, που άνοιξαν τη συζήτηση για αυτή τη σπάνια ελληνική φυλή, με ομιλητές τον κ. Ανδρέα Γεωργούδη, καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με αντικείμενό του τη γενετική και βελτίωση των αγροτικών ζώων, την κα Δέσποινα Καρατοσίδη, ειδική επιστήμονα-διδάκτωρ στην φυσικοχημική σύσταση του κρέατος της φυλής Κατερίνης από το πανεπιστήμιο του Μπάρι της Ιταλίας, τον κ. Δημήτρη Δήμο με την πολύχρονη εμπειρία στη διάσωση και αξιοποίηση των σπάνιων αυτών ζώων με τη φάρμα του «Η Κιβωτός του Δήμου» και τον κ. Σπύρος Λιάκο, σεφ του εστιατορίου Basegrill που εδώ και πολλά χρόνια ερευνά κάθε μυστικό του κρέατος και αναζητά την αυθεντικότητα σε προϊόντα και ανθρώπους σε όλη τη χώρα.

Με τη συμβολή των παραπάνω ομιλητών έγινε προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις στα εξής ερωτήματα: Ποια είναι η συμβολή των ελληνικών στεπικών βοοειδών στη διαμόρφωση της βιοποικιλότητας της υπαίθρου χώρας; Ποια τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των συγκεκριμένων παραγομένων προϊόντων; Πώς μπορεί να επιτευχθεί η καλύτερη μορφή συνεργασίας των ανθρώπων της πρωτογενούς παραγωγής με τους ανθρώπους της αγοράς;

Όπως τόνισε ο κ. Δήμου, τα προϊόντα που προέρχονται από την αρχέγονη αγελάδα τύπου Κατερίνης, υπερτερούν των άλλων συμβατικών εντατικής εκτροφής ωστόσο τίποτε δε θα είχε σημασία αν δεν έφταναν στο πιάτο του καταναλωτή. Όσο υπάρχει ζήτηση θα υπάρχει και προσφορά. Το ζητούμενο λοιπόν είναι η βιωσιμότητα της φυλής αυτής παράλληλα με την καλύτερη ποιότητα διατροφής του κόσμου. Γιατί τελικά η διάσωση και η αξιοποίηση της αρχέγονης και αυτόχθονης στεπικής φυλής – τύπος Κατερίνης αποτελεί και μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και πρέπει να τεθεί εκτός αμφισβήτησης.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με γευστικές δημιουργίες, ελληνικής κουζίνας από την ομάδα των σεφ των εστιατορίων Cookoovaya και του Basegrill.