O 1ος Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου «Athena» (Athena International Olive Oil Competition 2016), που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 21 και 22 Μαρτίου 2016, πρωτοτύπησε για μία ακόμα φορά τη Δευτέρα 16 Μαΐου συνδυάζοντας την τελετή απονομής των μεταλλίων στους βραβευθέντες, με μία μεγάλη γευσιγνωστική παρουσίαση των 118 βραβευμένων ελαιολάδων στο κοινό.

ATHIOOC2016-AWARDS-&-TASTING-EVENT-(5)

Δεκάδες επαγγελματίες από τους χώρους της εμπορίας, της εστίασης και της επικοινωνίας προσήλθαν από το πρωί στην αίθουσα δεξιώσεων του ξενοδοχείου King George, στο Σύνταγμα, για να δοκιμάσουν και να συγκρίνουν μεταξύ τους μερικά από τα καλύτερα ελαιόλαδα της Ελλάδας, και όχι μόνο, αφού επρόκειτο για μία σπάνια ευκαιρία να δοκιμάσει κανείς ελαιόλαδα και από πολλές άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισραήλ, Σλοβενία, Πορτογαλία και Τυνησία.

IMG_8945

Τα ελαιόλαδα ήταν κατανεμημένα ανά γεωγραφική προέλευση και κατηγορία βράβευσης (Χάλκινα, Αργυρά, Χρυσά, Μεγάλα Χρυσά μετάλλια) καθιστώντας τη γευστική δοκιμή συναρπαστική. «Ήξερα ότι έχουμε καταπληκτικά ελαιόλαδα στην Ελλάδα αλλά δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι οι διαφορές μεταξύ τους είναι τόσο μεγάλες», δήλωσε γνωστός σεφ που σχεδιάζει να δημιουργήσει στο εστιατόριό του «Λίστα Ελαιολάδων» με 10 διαφορετικά ελαιόλαδα απ’ όλη την Ελλάδα. Εντύπωση, επίσης, προκάλεσαν στους παρευρισκόμενους τα ξένα ελαιόλαδα, ειδικά τα επτά που κέρδισαν την ανώτατη διάκριση, Μεγάλο Χρυσό μετάλλιο, καθώς εμφάνιζαν έντονα ποιοτικά χαρακτηριστικά που τα έκαναν να ξεχωρίζουν.

Η-διευθύντρια-του-ATHΙΟΟC-Μαρία-Κατσούλη-απονέμει-στον-Μιχαήλ-Τζωρτζή-το-χρυσό-μετάλλιο
Η διευθύντρια του ATHΟΟC κ. Μαρία Κατσούλη απονέμει στον κο Μιχαήλ Τζωρτζή το χρυσό μετάλλιο για το ελαιόλαδο OLVIA

Στην τελετή απονομής παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι φορέων και εταιρειών. Το ειδικό βραβείο για το καλύτερο ελαιόλαδο του διαγωνισμού, «Όλβια Organic» της Οικογένειας Τζωρτζή στη Λέσβο, απένειμε η κα Ελένη Μυριβήλη, υπεύθυνη Διατροφικής Πολιτικής του Δήμου Αθηναίων υπό την αιγίδα του οποίου οργανώθηκε ο διαγωνισμός.

Τα 256 ελαιόλαδα που συμμετείχαν στο διαγωνισμό προήλθαν από 70 διαφορετικές ποικιλίες ελιάς, 40 ξένες και 30 ελληνικές, αποδεικνύοντας τον τεράστιο ελαϊκό πλούτο της χώρας. Πρωταγωνίστρια ωστόσο του διαγωνισμού ήταν η ποικιλία Κορωνέικη με 105 ελληνικές συμμετοχές, είτε ως μονοποικιλία είτε σε συνδυασμό με άλλες ποικιλίες, σε χαρμάνι. Την ειδική διάκριση του καλύτερου ελαιολάδου από Κορωνέικη απέσπασε το ελαιόλαδο Argali από τους Γαργαλιάνους της Μεσσηνίας που παράγει ο ελληνικής καταγωγής Ιταλός Τζιοβάνι Μπιάνκι.

Ο-πρόεδρος-του-ATHΙΟΟC-Κωνσταντίνος-Στεργίδης-απονέμει-στην-Romina-Salvadori-το-μεγάλο-χρυσό-μετάλλιο
Ο πρόεδρος του ATHΙΟΟC κ. Κωνσταντίνος Στεργίδης απονέμει στην κα Romina Salvadori το μεγάλο χρυσό μετάλλιο για το ελαιόλαδο της «Il Cavallino», η οποία ήρθε από την Ιταλία αποκλειστικά για την τελετή απονομής.

Εντύπωση προκάλεσε η παρουσία, κατά τη διάρκεια της απονομής, της κας Romina Salvadori της ελαιουργικής εκμετάλλευσης «Il Cavallino» στην Τοσκάνη -το ελαιόλαδο της οποίας κέρδισε Μεγάλο Χρυσό μετάλλιο- η οποία δήλωσε συγκινημένη που διακρίνεται στην Ελλάδα, «την πατρίδα της ελιάς και του πολιτισμού του ελαιολάδου», με αποτέλεσμα να καταχειροκροτηθεί από το κοινό.

Ο διαγωνισμός Athena International Olive Oil Competition αποτελεί πρωτοβουλία της εταιρείας Vinetum και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, της Enterprise Greece και του Κέντρου Ελιάς της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

info
www.athenaoliveoil.gr

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr