Στις αρχές Ιουνίου μετατίθεται τελικά η διεξαγωγή του διεθνή διαγωνισμού ελαιολάδου Athena 2021, που φέτος πραγματοποιείται στη Λέσβο.

Πρόκειται για την 6η διοργάνωση του Athena, που θα γίνει στη Λέσβο από τις 3 έως τις 5 Ιουνίου. Στον φετινό διαγωνισμό συμμετέχουν 570 ελαιόλαδα απ’ όλον τον κόσμο, τα οποία θα δοκιμάσουν και θα αξιολογήσουν 25 κριτές από 12 χώρες. Οι εμπειρογνώμονες που απαρτίζουν τη διεθνή κριτική επιτροπή προέρχονται από Αργεντινή, Βραζιλία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Μαρόκο, Πορτογαλία, Τουρκία και, φυσικά, Ελλάδα. Τα ελαιόλαδα από την άλλη, προέρχονται από 24 χώρες του βορείου και του νοτίου ημισφαιρίου, με το 52% αυτών να είναι ελληνικά.

Ο διαγωνισμός Athena οργανώνεται κάθε χρόνο σε μία διαφορετική ελαιοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας. Η Λέσβος, με τα 11 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, τις γηγενείς ποικιλίες ελιάς Κολοβή και Αδραμυτινή και την παράδοση στη βιομηχανική παραγωγή ελαιολάδου, ήταν φυσική επιλογή για την τέλεση του διαγωνισμού. Όσο για το πρόγραμμά του, υποσχέται να προσφέρει στους κριτές μία πολύπλευρη γνωριμία με την παράδοση του νησιού στην ελαιοκαλλιέργεια και την ελαιοπαραγωγή.

Ο Athena 2021 αποτελεί συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με την εταιρεία Vinetum. Οι υπόλοιποι θεσμικοί εταίροι του διαγωνισμού είναι ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, το Επιμελητήριο Λέσβου, η Τράπεζα Πειραιώς και το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς, στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας της οποίας θα διεξαχθεί και η διαδικασία αξιολόγησης. Ο διαγωνισμός διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού (www.athenaoliveoil.gr) στις 14 Ιουνίου, στις 12:00.

Δείτε επίσης:
Μαρία Κατσούλη: Η Ms. Athena ξέρει από καλό ελαιόλαδο

Φύγαμε για κυνήγι τρούφας στα Μετέωρα

Coffee Business Forum 2021: δωρεάν συμμετοχή για τους επαγγελματίες της καφεστίασης

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr