Για 19η χρονιά πραγματοποιείται φέτος ο διεθνής διαγωνισμός οίνου στη Θεσσαλονίκη, σε συνδυασμό με τον διαγωνισμό αποσταγμάτων αμπελοοινικής προέλευσης.

Από τις 19 έως τις 21 Φεβρουαρίου, η Θεσσαλονίκη υποδέχεται εκλεκτά κρασιά και αποστάγματα από όλο τον κόσμο, με τους νικητές να ανακοινώνονται μία ημέρα μετά τη διαγωνιστική διαδικασία, δηλαδή την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου. Όσο για την επίσημη τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Grand Hyatt, στο πλαίσιο της έκθεσης Οινόραμα, το Σάββατο 2 Μαρτίου.

Στη φετινή διοργάνωση θα εφαρμοστεί ξανά το σύστημα αξιολόγησης που χρησιμοποιήθηκε και στον διαγωνισμό του 2018 και το οποίο λειτουργεί σύμφωνα με τα Αυστραλιανά πρότυπα. Το συγκεκριμένο σύστημα αξιολόγησης έλαβε πολύ θετικές κριτικές από όλους τους εμπλεκόμενους, κριτές και οινοποιούς, καθιστώντας τον διαγωνισμό της Θεσσαλονίκης έναν από τους πιο σύγχρονους και αξιόπιστους διαγωνισμούς διεθνώς.

Το υψηλό επίπεδο του Διαγωνισμού επιβεβαιώνεται και από τη συμμετοχή διεθνώς αναγνωρισμένων γευσιγνωστών, οινολόγων, Masters of Wine, sommeliers, κριτών γεύσης, δημοσιογράφων και επαγγελματιών οίνου, από όλο τον κόσμο, οι οποίοι μέσα από εντατικές τυφλές γευσιγνωσίες αναδεικνύουν τους οίνους και τα αποστάγματα που ξεχωρίζουν σε βαθμολογία, διεκδικώντας ένα βραβείο. Η συμμετοχή κριτών αυτού του βεληνεκούς έχει μακροπρόθεσμα επιβεβαιώσει την αξιοπιστία του Διαγωνισμού ενώ παράλληλα έχει ωφελήσει στην παρουσία του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό.

Στον διαγωνισμό συμμετέχουν 25 συνολικά γευσιγνώστες-κριτές, οι οποίοι θα χωριστούν σε 5 διαφορετικές επιτροπές (τραπέζια γευσιγνωσίας). Σε κάθε ομάδα προστίθεται και ένας επιπλέον κριτής-παρατηρητής με την ιδιότητα «associate judge» (μαθητευόμενος κριτής), προκειμένου να αποκτήσει τις απαιτούμενες γνώσεις ώστε μελλοντικά να έχει ειδίκευση στη διαδικασία.

Όμως και στον φετινό διαγωνισμό υπάρχει μία καινοτομία, καθώς οι πρόεδροι των 5 συνολικά επιτροπών είναι κάτοχοι των υψηλότερων τίτλων εξειδίκευσης στη διαδικασία γευσιγνωσίας, εφόσον οι τέσσερις είναι Masters of Wine και ένας Master Sommelier. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους Konstantin Baum (Γερμανία) – Master of Wine, Emma Dawson (ΗνωμένοΒασίλειο) – Master of Wine, Paul Liversedge (Ελβετία) – Master of Wine, Madeleine Stenwreth (Σουηδία) – Master of Wine και Stefan Neumann (ΗνωμένοΒασίλειο) – Master Sommelier.

Στο οργανωτικό μέρος συμμετέχει όλος ο κλάδος του κρασιού, με την ενεργή συμμετοχών των κλαδικών οργανώσεων (ΕΔΟΑΟ, ΣΕΟ, ΚΕΟΣΟΕ, ΣΕΑΟΠ) και όλων των περιφερειακών ενώσεων οινοπαραγωγών της χώρας στην Οργανωτική Επιτροπή του Διαγωνισμού.

info
Αναλυτικές πληροφορίες για τον διαγωνισμό, τον κανονισμό, καθώς και για τους γευσιγνώστες-κριτές, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.tiwc.gr