Η OIS (Διεθνής Εταιρεία Ελαιοκανθάλης) διοργανώνει το 3ο της διεθνές συνέδριο στις 2-3 Ιουνίου στην πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας. Στο συνέδριο το «παρών» θα δώσουν μερικά από τα λαμπρότερα μυαλά στην έρευνα του ελαιολάδου, στη διατροφή, τη γαστρονομία και τη δημοσιογραφία για να παρουσιάσουν τις τελευταίες ανακαλύψεις και ειδήσεις.

elaiolado4

Το εναρκτήριο συνέδριο της OIS πραγματοποιήθηκε το 2015 στη Ζάκυνθο και το δεύτερο στην Ούβεδα της Ισπανίας. Η φετινή τοποθεσία διεξαγωγής του συνεδρίου έχει αυξημένη βαρύτητα, καθώς το 2016 είναι Ολυμπιακή Χρονιά. Η Αρχαία Ολυμπία είναι ένα πολύ συμβολική και πνευματική τοποθεσία, όπου θα αποκαλυφθούν οι τελευταίες ανακαλύψεις σχετικά με την έρευνα, τη διατροφή και τη γαστρονομία στο χώρο του ελαιολάδου.

Το εν λόγω συνέδριο φέτος πραγματοποιείται στην αίθουσα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής σηματοδοτώντας επίσης την έναρξη καινοτόμων διαγωνισμών ελαιολάδου, που βραβεύουν τα πιο υγειοπροστατευτικά ελαιόλαδα του κόσμου. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα συνεχίζει να επιβεβαιώνει τα πρόσθετα οφέλη της υγείας από την κατανάλωση υψηλά φαινολικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Η ελαιοκανθάλη λοιπόν αναδεικνύεται γρήγορα ως το ανατέλλον άστρο των φαινολικών ενώσεων του ελαιολάδου.

elaiolado3

Το υψηλά φαινολικό αγουρέλαιο έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και ιδιαίτερα στην πόλη της Ολυμπίας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Σήμερα οι παραγωγοί ελαιολάδου διαγωνίζονται για πρώτη φορά σε 2500 χρόνια για την τιμή να ανακηρήξουν το υγιέστερο ελαιόλαδο στον κόσμο. Ο διαγωνισμός Ελαιοκανθάλης που χορηγείται από τη ΔΕΕ θα απονείμει το ύψιστο βραβείο στο ελαιόλαδο που έχει βρεθεί να περιέχει την υψηλότερη ποσότητα Ελαιοκανθάλης. Εάν υπάρχει ελαιόλαδο με τουλάχιστον 1000mg ελαιοκανθάλης ανά κιλό θα αγοραστεί για 15 ευρώ το κιλό χύμα. Βραβεία θα δοθούν σε υψηλά φαινολικά ελαιόλαδα με βάση τη συνολική τους περιεκτικότητα σε φαινόλες σε συνδυασμό με το εγκεκριμένο από το IOC εργαστήριο γευσιγνωσίας της Καλαμάτας.

Η γαστρονομία θα είναι επίσης επίκεντρο του συνεδρίου. Η ελαιοκανθάλη έχει ένα μοναδικό γευστικό προφίλ και απαιτεί πολύ συγκεκριμένο χειρισμό για να δημιουργήσει λαχταριστές συνταγές που διατηρούν ταυτόχρονα και τα ανώτερα οφέλη που προκύπτουν για την υγεία με την κατανάλωση πλούσιου σε ελαιοκανθάλη έξτρα παρθένου ελαιόλαδου.

elaiolado

Οι ομιλητές

Dan Flynn, University of California, Davis – Olive center
Eric Tangalos, Professor, Mayo Clinic, USA
Amal Kaddoumi, Professor, University of Louisiana, USA
Stefanos Kales, Professor, Harvard, School of Public health
Li Li Ji, Professor, University of Minnesota
Douglas Mashek, Professor, Department of Food chemistry University of Minnesota
Feliciano Priego-Capote, Associate professor, University of Cordova, Spain
John Newman, UC Davis, USDA
Mary Flynn, Professor, Brown University
Mohamed, Bouaziz, Professor, University of Sfax, Tunisia
Sakis Gertsis, Professor, American farm school, Director- Olive Center.
Jose Antonio Amerigo, Doctor, Malaga, Spain (President of OIS)
Prokopios Magiatis, Associate Professor, University of Athens
Eleni Melliou, University of Athens

info
Αθανασία Γκαδανίδη, aristoleo.com@gmail.com, http://bestoliveoil.ca/

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr