Ύστερα από ένα «υποχρεωτικό» διάλειμμα ενός χρόνου, το φεστιβάλ που προωθεί στην ροδίτικη γαστρονομία επέστρεψε πιο δυναμικό και πιο δημιουργικό. To Local Gourmet Festival που διοργανώνεται στη Ρόδο από το εστιατόριο Noble, του ξενοδοχείου Elysium Resort & Spa, το είχα παρακολουθήσει από την πρώτη του χρονιά. Όταν σιγά σιγά έχτιζε τις βάσεις για να προωθήσει την τοπική κουζίνα του νησιού. Μια κουζίνα που ίσως λίγοι να τη γνωρίζουμε που όμως έχει τεράστιο πλούτο και ενδιαφέρον. Φέτος, λοιπόν, είχα την τύχη να παρακολουθήσω από κοντά αυτό το γαστρονομικό φεστιβάλ και να μάθω ακόμα περισσότερα για τη ροδίτικη κουζίνα.
Το φεστιβάλ είχε σαν άξονά του τον «γαστρονομικό διάλογο» ανάμεσα στη ροδίτικη και την ελληνική κουζίνα. Κάθε βράδυ παρουσιαζόταν ένα μενού γευσιγνωσίας στη λογική του 4-hands dinner. Ο εκάστοτε φιλοξενούμενος chef συνεργαζόταν με την ομάδα του Noble και ετοίμαζαν από κοινού ένα μενού 6 πιάτων. Τα τρία από αυτά ήταν του προσκεκλημένου chef εμπνευσμένα από την ελληνική κουζίνα και τα άλλα τρία ετοιμάζονταν από την ομάδα του εστιατορίου ως «απάντηση», αντλώντας την έμπνευση τους από τη ροδίτικη κουζίνα μέσα όμως από μια πιο σύγχρονη ματιά.

Την αρχή έκανε ο Μιχάλης Νουρλόγλου, από το εστιατόριο «Première» του ξενοδοχείου «InterContinental», που όμως αυτό το διάστημα παραμένει κλειστό λόγω συνθηκών. Από τα πιάτα του chef ξεχώρισα το γεμιστό ραβιόλι με αχινό και καπνιστά μύδια καθώς και το μπαρμπούνι με τριμμένο παστουρμά που συνοδευόταν από ένα πουρέ ρεβιθιού – ροδάκινου (το συγκεκριμένο πιάτο, αν και είχε αδυναμίες, βασιζόταν σε μια πολύ έξυπνη ιδέα συνδυασμών γεύσεων).

Ενδιαφέρον από εκείνο το βράδυ είχε και σουπιόρυζο από την ομάδα του Noble που παρουσιάστηκε με ένα εντυπωσιακό τρόπο, με ένα «πέπλο» από το δέρμα της σουπιάς.

Τη δεύτερη μέρα σειρά πήρε ο Γκίκας Ξενάκης από το εστιατόριο «Aleria», ο οποίος παρουσίασε ένα ενδιαφέρον μενού, με βασικούς πρωταγωνιστές τα χόρτα και τα μυρωδικά. Άλλωστε είναι γνωστή η αγάπη του chef για τα δύο αυτά υλικά. Ένα από τα πιάτα που ετοίμασε για εκείνη τη βραδιά ήταν ένα φρέσκο καβούρι με κρέμα μαραθόριζας, φέτες από ροδάκινο και έναν αφρό αρωματισμένο από χαμομήλι.

Η σφυρίδα, που ήταν το άλλο πιάτο, ίσως ήταν λίγο παραψημένη και είχε στεγνώσει λίγο, όμως ο κολοκυθοανθός που τη συνόδευε γεμιστός με αχνιστά όστρακα και βλίτα, ήταν πάρα πολύ νόστιμος.

Από τα πιάτα τις ροδίτικής ομάδας για εκείνο το βράδυ εκείνο που μου άρεσε περισσότερο ήταν το πλακί με καλκάνι τυλιγμένο σε κολοκυθοανθό που από πάνω του είχε χαβιάρι και αχινό.

Τρίτος φιλοξενούμενος στη σειρά ήταν ο Μανώλης Παπουτσάκης από τα εστιατόρια «Χαρούπι» και «Δέκα Τραπέζια» στη Θεσσαλονίκη, που παρουσίασε ένα μενού εμπνευσμένο από τον τόπο του, την Κρήτη.

Η κρέμα στάκας, με αυγό ορτυκιού και καμένα βλίτα ήταν ένα βαθιά νόστιμο πιάτο, αν και βρήκα περιττή την παρουσία της καλοκαιρινής τρούφας. Το δε «γαμοπίλαφο» με κατσικάκι τσιγαριαστό, το τηγανητό ρύζι και χαβιάρι με κέρδισε με την απλότητα των γεύσεών του και άρτια εκτέλεση του– αν μπορούσα θα ζητούσα και δεύτερη μερίδα.

Εξίσου νόστιμος ήταν και ο καβουρμάς με γλυκάδια αρνιού, ταρτάρ μοσχαριού, ο οποίος ήταν τυλιγμένος σε ένα φύλλο αυγού, που έφτιαξε για εκείνο το βράδυ η ομάδα του Noble.

Την αυλαία για το φετινό φεστιβάλ έριξε ο Παύλος Κυριάκης από το «The Zillers» στην Αθήνα. Το αρνί με τον πουρέ μελιτζάνας και το καπνιστό γιαούρτι που ετοίμασε για εκείνη την βραδιά ήταν αρκετά καλοφτιαγμένο με ωραίες ισορροπίες.

Εκείνο όμως που ξεχώρισα ήταν ένα πιάτο που το έχω δοκιμάσει και στο εστιατόριό του και είναι πραγματικά πολύ νόστιμο και ενδιαφέρον: η αγκινάρα με το ανάλαφρο αυγολέμονο και την απαλή αίσθηση του καφέ.

Επίσης δεν μπορώ να μην αναφέρω και το φοβερό μαρινάτο στρείδι με πεπόνι που πρόσφερε εκείνη την βραδιά η ροδίτικη ομάδα.

Συνοψίζοντας, το φετινό Local Gourmet Festival είχε όμορφες και γευστικές στιγμές και νομίζω ότι πέτυχε τον στόχο του. Βέβαια σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί και η αθόρυβη και πολύ καλή δουλειά που κάνει ο executive chef του ξενοδοχείου, Γιώργος Τρουμούχης. Έχει μαζέψει γύρω του νέους ανθρώπους και έχει στήσει μια πολύ δυνατή ομάδα που δουλεύει με όρεξη πάνω στις παραδοσιακές συνταγές της Ρόδου.

Έτσι στο εστιατόριο ξενοδοχείου Elysium Resort & Spa, Noble, παρουσιάζουν μια πιο σύγχρονη ματιά της τοπικής κουζίνας που αν βρεθείτε στο νησί αξίζει να την δοκιμάσετε.

info
Noble Gourmet Restaurant, Elysium Resort & Spa, Καλλιθέα, Ρόδος, Τηλ. 22410 45700, E-mail: info@noble.gr, www.noble.gr/local-gourmet-festival-2021

Δείτε επίσης:
Ρόδος: 7 γευστικοί σταθμοί στο νησί των ιπποτών

Σε θέλω να μου χαμογελάς

Ο σεφ Παύλος Κυριάκης αναλαμβάνει το «The Zillers»

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr