Με ένα λαμπρό πρόγραμμα εκδηλώσεων ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαράζου καλεί για ακόμα μία χρονιά το κοινό του Ρεθύμνου και της Κρήτης να στηρίξουν την προσπάθεια για αναζωογόνηση της καλλιέργειας του κίτρου και την διάσωση της σπάνιας παραγωγής που χρόνο με τον χρόνο χάνεται στην Ελλάδα.

Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ανάδειξη των κρητικών προϊόντων και η αξιοποίηση τους με σύγχρονες μεθόδους. Για το λόγο αυτό, εκτός από την εκτενή αναφορά που θα γίνει και φέτος στο ζήτημα της διάσωσης του κίτρου, θα γίνει ειδική εκδήλωση και για το χαρούπι, ένα μοναδικό προϊόν για την γαστρονομία. Το κίτρο και το χαρούπι, υπήρξαν στο παρελθόν προϊόντα που στήριξαν την τοπική οικονομία. Ωστόσο, σήμερα απειλούνται με εξαφάνιση, αν και οι σύγχρονες τεχνολογίες, όχι μόνο αναδεικνύουν νέες μεθόδους αξιοποίησης τους αλλά καταδεικνύουν, ότι η διάσωση των δύο προϊόντων, αποτελεί αδήριτη αναγκαιότητα για την τοπική οικονομία και την εξέλιξη της Κρητικής διατροφής.

Παράλληλα ο δημοφιλής και καταξιωμένος σεφ Μανώλης Παπουτσάκης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Χαρούπι» στην Θεσσαλονίκη, θα βρίσκεται δύο ημέρες στο Γαράζο για να δείξει νέες συνταγές με χαρούπι και κίτρο. Η ανερχόμενη μαγείρισσα Χριστίνα Μάλλιου του εστιατορίου «Χαρούπι και Ελιά» του Μελιδονίου, έχει επίσης εντρυφήσει σε συνταγές με χαρούπι, τις οποίες και θα μαγειρέψει. Τα σύγχρονα προϊόντα του χαρουπιού θα παρουσιάσει στο κοινό ο επιχειρηματίας κ. Ηλίας Μανούσακας από την εταιρεία Creta Carob της Αργυρούπολης. Πλούσιο είναι και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει συναυλία με το boy band «Alcatrash», κρητικό γλέντι με τους αδελφούς Νίκο και Γιώργη Στρατάκη, αφιέρωμα στα 100 χρόνια συρτών στην Κρήτη με την Παρέα Ρεθυμνίων Μουσικών, αφιέρωμα στον Ερωτόκριτο, παιδικό πάρτι και μια μεγάλη και σπουδαία έκθεση για τα μνημεία του Δήμου Μυλοποτάμου με θέμα «Από τον Μίνωα έως τις ημέρες μας». Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εντάσσεται στο πλαίσιο του πολιτιστικού φεστιβάλ «Ταλλαία 2019».

Πρόγραμμα εκδηλώσεων
Κυριακή 18/8
21:00 Χοροεσπερίδα με το συγκρότημα των Νίκο και Γιώργη Στρατάκη
Συμμετέχει ο Μουσικοχορευτικός Σύλλογος “Τ’ ΑΟΡΙ” Αξού

Δευτέρα 19/8
19:00 Παιδικό Πάρτι με τον κλόουν Tsaf – Tsouf
21:00 «Πλουμιστά Παραμύθια για τσ’ αγάπης το καμίνι.
Η ιστορία του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας».
Αφήγηση Ευαγγελία Ορφανουδάκη – Μουσική Αλέκος Φανουράκης

Τρίτη 20/8
20:00 «Μιλάμε για το χαρούπι και το μαγειρεύουμε»
• Για το χαρούπι και τα προϊόντα του μιλάει ο Ηλίας Μανούσακας από την εταιρεία Creta Carob της Αργυρούπολης.
• Συνταγές με βάση τα προϊόντα χαρουπιού παρουσιάζουν ο Chef Μανώλης Παπουτσάκης από το πολυβραβευμένο εστιατόριο «Χαρούπι» της Θεσσαλονίκης και η Chef Χριστίνα Μάλλιου από το εστιατόριο «Χαρούπι και Ελιά» του Μελιδονίου.
21:30 Συναυλία: «100 Χρόνια Συρτά στην Κρήτη» από την «Παρέα Ρεθυμνίων Μουσικών»

Τετάρτη 21/8
20:00 Ο Chef Μανώλης Παπουτσάκης δημιουργεί συνταγές με βάση το κίτρο
21:00 Κοπή Κιτρόπιτας 150 κιλών
21:30 Συναυλία με τους Alcatrash

Καθ’ όλη την διάρκεια των εκδηλώσεων θα παρουσιάζεται η έκθεση προβολής των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων του Δήμου Μυλοποτάμου «Από τον Μίνωα έως τις ημέρες μας».

info
18-21/8, Γαράζο, Μυλοπόταμος, Κρήτη

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr