Το ιντριγκαδόρικο concept του «The Grand Gelinaz Shuffle» επιστρέφει στις 10 Νοεμβρίου με μια κολεκτίβα αποτελούμενη από 40 κορυφαίους σεφ απ’ όλο τον κόσμο να συμμετέχουν, «ανταλάσσοντας» κουζίνες αλλά και ζωές.

Πρόκειται ουσιαστικά για τη συνέχεια του εναρκτήριου «Shuffle» που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στο οποίο συμμετείχαν 37 σεφ από κάθε γωνιά του πλανήτη, οι οποίοι μαγείρεψαν ταυτόχρονα σε εστιατόρια ανά τον κόσμο. To δίδυμο Andrea Petrini- Alexandra Sweden συνεργάζεται ξανα σε μια επανέκδοση της αντικομφορμιστικής ιδέας που ανέτρεψε τα παγκόσμια γαστρονομικά δεδομένα.

Kobe-Desramaults
O Kobe Desramaults του εστιατορίου “In De Wulf” 

Η φετινή «φόρμουλα» εμπλουτίζεται με την συμμετοχή περισσότερων μεγάλων σεφ από Βραζιλία, Ρωσία, Αυστραλία, Ιαπωνία κ.α με το αντισυμβατικό project να τείνει να ωθεί τους συμμετέχοντες να ξεπεράσουν τα μαγειρικά τους όρια οξύνοντας τη δημιουργικότητά και τους μαγειρικούς τους ορίζοντες.

Μια από τις πρωτοτυπίες του project είναι το γεγονός ότι η πλήρης «χαρτογράφηση» των τοποθεσιών όπου οι 40 σεφ από 17 χώρες και 5 ηπείρους θα μαγειρέψουν αποκαλύπτεται μετά από κλήρωση στους επαγγελματίες λίγες μόλις μέρες πριν την καθορισμένη ημερομηνία της εκδήλωσης. Το πέπλο μυστηρίου όμως παραμένει απλωμένο και μετά την ανακοίνωση του σε ποια κουζίνα συναδέλφου τους θα εγκατασταθούν. Όσο για τις κρατήσεις στα συμμετέχοντα εστιατόρια, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να εμπιστευτούν τους υπεύθυνους της διοργάνωσης γιατί καλούνται να κλείσουν θέση εν αγνοία του σεφ που πρόκειται να μαγειρέψει γι’ αυτούς. Το μαθαίνουν τη στιγμή προσέλευσης στο εστιατόριο.

Μετά την άφιξη στους προορισμούς τους, οι επαγγελματίες έχουν μπροστά τους πυρετώδεις προετοιμασίες ώστε να προσαρμοστούν στον τρόπο ζωής του «απώντα» συναδέλφου (και φίλου συνήθως) του οποίου την κουζίνα θα «καταλάβουν». Στην «αναπληρωματική» τους κουζίνα θα πρέπει να ενσωματωθούν στην ομάδα προκειμένου να στήσουν με επιτυχία ένα μενού 8 σταδίων εμπνευσμένο από την εγχώρια γαστρονομική κουλτούρα και τα υλικά της περιοχής. Με το στοιχείο της ανταγωνιστικότητας να απουσιάζει παντελώς, οι ίδιοι οι συμμετέχοντες σεφ υποστηρίζουν ότι το project είναι πραγματική πρόκληση για τους ίδιους αφού το αντιμετωπίζουν σαν ένα δυνατό μαγειρικό ερέθισμα και αυτός είναι επί της ουσίας και ο σκοπός που πραγματοποιείται.

Virgilio-Martinez
Αντιμετωπίζοντάς το ως διασκεδαστική πρόκληση, δεν λείπουν και οι σχετικές “selfies” 

«Το Shuffle» επεκτείνεται καθώς συνεργαζόμαστε με μερικούς από τους πιο χαρισματικούς επαγγελματίες, κάθε εκδήλωση αποτελείται από μια νέα γκάμα καινοτόμων στοιχείων- διαφορετικών από αυτά της προηγούμενης – και το στοιχείο της έκπληξης είναι πάντα εμφανές και συναρπαστικό», αναφέρει ο Petrini ενώ η Swenden, αναφερόμενη στην περσινή «ανταλλαγή» λέει: «Είδαμε τον René Redzepi στο Nahm, στην Μπανγκόκ, τον Mauro Colagreco στο Hisa Franko στη Σλοβενία, τον Claude Bosi να διασχίζει τον Ατλαντικό πηγαίνοντας στο Σαν Φρανσίσκο για ένα πέρασμα από το Atelier Crenn. Καθεμιά από αυτές τις ανταλλαγές ήταν μια εκπληκτική εμπειρία. Αναμένουμε με ανυπομονησία για το Shuffle Two(2)».

Petter-Nilsson
O Petter Nillson, σεφ του “Spritmuseum”

Οι σεφ που θα συμμετάσχουν φέτος είναι οι: Alex Atala, Inaki Aizpitarte, Massimiliano Alajmo, José Avillez, Massimo Bottura, Danny Bowien, Sean Brock, Manu Buffara, Daniel Burns, Riccardo Camanini, Paul Carmichael, Dominique Crenn, Sven Elverfeld, Anand Gaggan, Adeline Grattard, Sean Gray, Rudolfo Guzman, Zaiyu Hasegawa, Dan Hunter, Mikael Jonsson, Christopher Kostow, Virgilio Martinez, Carlo Mirarchi, Vladimir Mukhin, Yoshihiro Narisawa, Matt Orlando, Christian Puglisi, Dave Pynt, René Redzepi, Niko Romito, Ana Ros, Alexandre Silva, Ben Shewry, Bo Songivsava, David Thompson, Lee Tiernan, Simone Tondo, Mitsuharu Tsumura, Blaine Wetzel kai Jock Zonfrillo.

Jock-Zonfrillo
Ο Jock Zonfrillo, σεφ και ιδιοκτήτης των “Street-ADL” και “Orana”

Οι κορυφαίοι 40 γίνονται 60 αν συμπληρώσουμε και μία ακόμη τολμηρή 20άδα που συμμετέχει στην τοπική εκδοχή του Shuffle στη γενέτειρα του Gelinaz, τις Βρυξέλλες. Οι συμμετέχοντες και εδώ είναι ηχηρές παρουσίες του παγκόσμιου γαστρονομικού στερεώματος όπως: Albert Adria, Yannick Alleno, Armand Arnal, Kristian Baumann, Claude Bosi, Mauro Colagreco, Enrico Crippa, Paul Cunningham, Kobe Desramaults, Magnus Ek, Alexandre Gauthier, Christophe Hardiquest, Gert de Mangeleer, Petter Nilsson, Leonardo Pereira, Fulvio Pierangelini, Philip Rachinger, Mathieu Rostaing-Tayard, Davide Scabin, Clare Smyth.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr